ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
Ο 66χρονος Dr. Lutz Kraushaar επιμένει ότι το πρωινό που απολαμβάνει καθημερινά εδώ και 11 χρόνια υποστηρίζει την υγεία του και τον βοηθά να δείχνει πολύ νεότερος.
O Dr. Lutz Kraushaar είναι ερευνητής και συγγραφέας με εξειδίκευση στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που κατά καιρούς δημοσιεύει δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της διατροφής. Τελευταία αναφέρθηκε στο καθημερινό «γεύμα-άγκυρα», το οποίο σκοπό έχει να σε κρατά υγιή, να ενισχύει τη μακροζωία σου και, ιδανικά, να αποτρέπει την αύξηση του βάρους, ανεξάρτητα με το τι θα φας την υπόλοιπη μέρα. «Σαν ένας καθημερινός εμβολιασμός κατά των συνεπειών της αγωνίας που προκαλούν οι δίαιτες και η καταμέτρηση των θερμίδων», όπως γράφει. Στη δική του καθημερινή διατροφή, αποφάσισε ότι το γεύμα αυτό θα είναι το πρωινό.
Εξηγεί: «Με νοιάζει η υγεία μου, αλλά βαριέμαι πολύ να χολοσκάω για το κάθε γεύμα, για το αν είναι αρκετά θρεπτικό ή έχει πολλές θερμίδες. Και δεν θέλω και να στερούμαι όλα τα “αμαρτωλά” φαγητά. Πώς θα τα συνδυάσω όλα; Με το γεύμα-άγκυρα: τον καθημερινό μου “εμβολιασμό” ενάντια στους κινδύνους της ηδονιστικής μου σχέσης με το φαγητό».
Γιατί το πρωινό; Γιατί για πολλούς ανθρώπους αποτελεί μια καθημερινή ρουτίνα που μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Είναι το γεύμα που χωρά ανάμεσα στο ξύπνημα και τη δουλειά, και κανείς δεν έχει διάθεση κάθε τόσο να το αλλάζει.
Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν καθιερώσεις αυτό το πρωινό
Όπως λέει ο Dr. Kraushaar, «ως επιστήμονας της υγείας ξέρω καλά ότι οι πιο συχνές επιπτώσεις των ανθυγιεινών διατροφών είναι τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα. Αρκεί να κοιτάξεις τα στατιστικά: Μέχρι την ηλικία των 65 ετών, τρεις στους τέσσερις ενήλικες έχουν υπέρταση, καρδιακές παθήσεις ή/και διαβήτη. Νοσήματα που αναπτύσσονται σε βάθος δεκαετιών, χωρίς να δημιουργούν συμπτώματα μέχρι να είναι αργά. Τι χρειαζόμαστε, λοιπόν; Μια διατροφή που να ενισχύει τη βασικότατη λειτουργία της καρδιάς και συγκεκριμένα των αρτηριών που για να “δουλεύουν” άκοπα 24/7 βασίζονται στο ενδοθήλιο, την εσωτερική τους επίστρωση.
»Αυτή αποτελείται από κύτταρα που μεταξύ άλλων πρέπει να παράγουν ένα μόριο το οποίο ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό ρυθμίζει την “αρτηριακή συμμόρφωση”, την ικανότητα δηλαδή των αρτηριών να διαστέλλονται και να συστέλλονται. Αν τα ενδοθηλιακά κύτταρα καταστραφούν, η “συμμόρφωση” μειώνεται: οι αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες και η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα».
Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή μας και η έλλειψη άσκησης μειώνουν με τα χρόνια την ακεραιότητα του ενδοθηλίου. Δυστυχώς, αυτό οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται όταν τους συμβεί ένα καρδιακό επεισόδιο, ένα εγκεφαλικό ή ένα ανεύρυσμα.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι ότι η «ζημιά» στο ενδοθήλιο είναι αναστρέψιμη. Αρκεί να παρέχουμε στο μονοξείδιο του αζώτου τα «εργαλεία» που χρειάζεται και να το προστατεύουμε από όσα το βλάπτουν. Ολόκληρη την ανάλυση του Dr. Kraushaar μπορείς να τη διαβάσεις εδώ, πάντως καταλήγει ότι το πρωινό που θα μας υποστηρίξει σε αυτή τη διαδικασία είναι αυτό που προστατεύει από την οξειδωτική και φλεγμονώδη βλάβη. Πιο συγκεκριμένα; Είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά smoothie!
Το πρωινό smoothie που χρειάζεται η υγεία σου
Ο Dr. Kraushaar ορκίζεται πως επινόησε το πρωινό αυτό πριν από 11 χρόνια και από τότε το απολαμβάνει ανελλιπώς. «Με καθησυχάζει τονα ξέρω πως, ό,τι άλλο κι αν φάω κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα μου λείψει ποτέ η παροχή καλών θρεπτικών ουσιών».
Και συνεχίζει: «Δεν έχω υπέρταση, διαβήτη ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που έχουν οι περισσότεροι συνομήλικοί μου (είμαι 66 ετών). Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το βάρος μου (είμαι 76 κιλά με ύψος 180 εκ.) και δεν παίρνω κανένα φάρμακο, εκτός από ένα: καθημερινή άσκηση.
»Η αγγειακή μου ηλικία είναι 14 χρόνια πίσω από την ημερολογιακή και έχω περισσότερη καλή παρά κακή χοληστερόλη. Η γυναίκα μου, στα 67, έχει ωφεληθεί από το smoothie αυτό ακόμη περισσότερο».
Καταλήγει, βέβαια, ότι το παρακάτω smoothie είναι δικής του έμπνευσης και δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, παρά μόνο στην προσωπική του εμπειρία, η οποία ακούγεται αρκετά πειστική.
Η συνταγή (για δύο άτομα)
- 250 ml γάλα πλήρες: Είναι η υγρή βάση που χρειάζεται κάθε smoothie, λέει ο ερευνητής. «Και μη σε προβληματίζουν τα λιπαρά, νέες έρευνες δείχνουν πως τα κορεσμένα λίπη στο γάλα περισσότερο ωφελούν την υγεία, παρά τη βλάπτουν».
- 250 ml χυμό από ρίζα παντζαριού: Η ρίζα παντζαριού είναι ο βασικός προμηθευτής νιτρικών, τα οποία ο οργανισμός μεταβολίζει σε μονοξείδιο του αζώτου.
- 80 γρ. πρωτεΐνης σε σκόνη (επίλεξε κάποια με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη): Ο Dr. Kraushaar λέει ότι καταναλώνει πρωτεΐνη σε σκόνη για δύο λόγους: γιατί παίρνει το πρωινό του πάντα μετά την άσκηση (ενδυνάμωση και αερόβια), οπότε οι μύες του τον ευγνωμονούν, και γιατί η σκόνη αυτή δίνει τρομερά κρεμώδη υφή στο μείγμα.
- 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη, εννοείται): Τα πιο δημοφιλή φλαβονοειδή είναι αυτά που περιέχονται στο κακάο.
- ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμίνη και ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι: Μία από τις καλύτερα μελετημένες πολυφαινόλες είναι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει γεύση και προστατεύει την καρδιά. Για να απορροφηθεί, όμως, σωστά από το εντερικό τοίχωμα χρειάζεται πιπερίνη, την ουσία που δίνει στο μαύρο πιπέρι την πικάντικη γεύση του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητα και τα δύο αυτά συστατικά.
- 2 ώριμες, κατεψυγμένες μπανάνες: Για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Όσο πιο παγωμένες, τόσο πιο κρεμώδες το μείγμα.
- 150 γρ. κατεψυγμένα βατόμουρα: Επίσης για τα φλαβονοειδή, που είναι άφθονα στα μούρα.
- 2 μήλα μεσαίου μεγέθους: Ισχύει ό,τι και για τα βατόμουρα.
- 2 ώριμα αβοκάντο: Ο ερευνητής εξηγεί: «Το αβοκάντο είναι πολύ πλούσιο στο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ (MUFA) που υπάρχει και στο ελαιόλαδο. Γιατί να μην χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο; Μπορείς, αλλά το αβοκάντο θεωρείται επιπλέον και μία αντιμικροβιακή και αντικαρκινική τροφή.
Τα υλικά αναμειγνύονται όλα μαζί στο blender μέχρι να ομογενοποιηθούν.