ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ VEGAN OVERNIGHT OATS
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να ετοιμάσεις ένα υγιεινό πρωινό με βρόμη είναι να τη μουλιάσεις από το προηγούμενο βράδυ. Οι Βρετανοί το λένε «overnight oats» και, αν δεν προλαβαίνεις να το φας στο σπίτι, μπορείς κάλλιστα να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά.
Ένας συνηθισμένος τρόπος να μαγειρέψουμε τη βρόμη είναι να τη βράσουμε για να γίνει χυλός (porridge). Υπάρχει όμως και μια μέθοδος πιο απλή: μουλιάζουμε τη βρόμη σε γάλα ή και γιαούρτι για μια ολόκληρη νύχτα και φτιάχνουμε αυτό που οι Βρετανοί ονομάζουν «overnight oats». Έτσι, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε διατηρούν τα ευεργετικά τους συστατικά πιο ζωντανά, αφού δεν μαγειρεύονται.
Η βρόμη είναι ένα σούπερ υλικό. Προτιμώ να αγοράζω βιολογικές νιφάδες ολικής άλεσης, για καλύτερη ποιότητα. Είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και βέβαια σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι μας δίνει μια αίσθηση κορεσμού για αρκετές ώρες – ιδανικό για όσους στοχεύουν σε απώλεια βάρους αλλά δεν θέλουν να πεινάσουν!
Γιατί να δοκιμάσουμε overnight oats για πρωινό; Γιατί είναι φανταστικό και πολύ-πολύ υγιεινό! Επιπλέον, είναι η απόλυτη ικανοποίηση να ξυπνάς το πρωί και να έχεις έτοιμο κάτι τέτοιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το γαρνίρεις με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Ακόμα κι αν δεν έχεις τον χρόνο να το φας στο σπίτι σου, μπορείς να το ετοιμάσεις από την προηγούμενη μέρα σε τάπερ ή γυάλινο δοχείο με καπάκι, και να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά. Μας γεμίζει ενέργεια και βάζει σε λειτουργία τον μεταβολισμό μας για να κάνουμε καλές καύσεις την υπόλοιπη ημέρα!
Τα overnight oats είναι επίσης εύκολο να τα προσαρμόσουμε στα μέτρα μας και στις εποχές. Με φρούτα που μας αρέσουν, αφού πραγματικά ταιριάζει με όλα, με ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά, σοκολάτα, μέλι, ταχίνι ή άλλα φυτικά βούτυρα κ.ά.
Εδώ δίνω μια vegan συνταγή από τις αγαπημένες μου, για να πάρετε μια πρώτη γεύση. Η ίδια ακριβώς συνταγή μπορεί να γίνει με συμβατικό γάλα και γιαούρτι.
Συνταγή για vegan overnight oats με αχλάδι και μύρτιλα
- Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 8 ώρες
Υλικά για 2 μερίδες
- 190 ml γάλα καρύδας
- 120 γρ. γιαούρτι vegan
- 1 κ.σ. πετιμέζι
- ¼ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 100 γρ. νιφάδες βρόμης
- Για το σερβίρισμα
- φρέσκα μύρτιλλα
- τσιπς καρύδας ή φιλέ αμυγδάλου
- λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ή δοχείο με καπάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα, την κανέλα, το πετιμέζι, το αλάτι και τη βρόμη.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ανακατεύουμε μέσα και το κομμένο αχλάδι.
Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 8 ώρες (μπορεί να φαγωθεί και νωρίτερα, αλλά όσο καλύτερα μουλιάσει τόσο πιο ωραία θα είναι η υφή του).
Το επόμενο πρωί, σερβίρουμε σε μπολ ή ποτηράκια και γαρνίρουμε με λίγη κανέλα, μύρτιλλα και τσιπς καρύδας ή φιλέ αμυγδάλου.