Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΠΙΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Αν δεν έχετε φανταστεί ποτέ ότι μπορεί ένα κέικ να έχει παντζάρια, μη φοβηθείτε να το δοκιμάσετε. Δεν είναι μόνο πεντανόστιμο, είναι και από τα πιο υγιεινά κέικ που μπορείτε να απολαύσετε.

Τα τελευταία χρόνια, πειραματίζομαι συχνά με κέικ φτιαγμένα με λαχανικά ή φρούτα. Είναι νόστιμα, σίγουρα πιο υγιεινά και ελαφριά από τα συμβατικά, και είναι ιδανικό σνακ και για παιδιά. Σε μια συνταγή, σημασία έχει πάντα τι υλικά χρησιμοποιούμε. Αν τα υλικά είναι αγνά, το ίδιο θα είναι και το κέικ μας!

Εδώ λοιπόν κάνουμε ένα μυρωδάτο κέικ με παντζάρι. Χρησιμοποιούμε ελάχιστο λάδι, αφού την υγρασία του το κέικ την παίρνει από το παντζάρι.

Χρησιμοποιούμε καλό κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη. Εγώ πάντα προτιμώ να αγοράζω βιολογικό κακάο από ωμούς σπόρους, που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας και έντονη αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ωμό κακάο είναι πιο αντιοξειδωτικό από το κόκκινο κρασί, αλλά και από φρούτα όπως το ρόδι.

Επιπλέον, το κακάο είναι αγχολυτικό. Το πιο υπέροχο συστατικό του είναι η θεοβρωμίνη, που μοιάζει λίγο με την καφεΐνη. Είναι διεγερτική αλλά πιο ήπια από την καφεΐνη, και ιδιαίτερα ευεργετική για τους βρόγχους στους πνεύμονές μας.

Το κακάο μας φτιάχνει τη διάθεση και είναι και αγχολυτικό, όπως εξηγούσαμε στη συνταγή για αρωματική ζεστή σοκολάτα. Αν ένα φλιτζάνι δεν σας φανεί αρκετό, ε, ένα τέτοιο κέικ σίγουρα θα σας καλύψει.

Συνταγή για κέικ σοκολάτας με παντζάρι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Vegetarian

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 500 γρ. παντζάρια στον ατμό (μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα συσκευασμένα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 380 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. κακάο
  • 240 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 ml λάδι καρύδας
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

  • άχνη ζάχαρη
  • καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε μια φόρμα κέικ διαμέτρου 24 εκ. με λάδι καρύδας και την ντύνουμε με λαδόκολλα.

Πολτοποιούμε τα παντζάρια στο μπλέντερ ή με ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνουν λείος πουρές.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το κακάο, την κανέλα και το τζίντζερ.

Σε τρίτο μπολ, μεγαλύτερο, χτυπάμε με μίξερ χειρός (ή στον κάδο του μίξερ) το λάδι με τη ζάχαρη καρύδας, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τον πουρέ παντζάρι μέσα στο μείγμα με το λάδι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Σταδιακά, αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο υγρό μείγμα, ενώ ανακατεύουμε με μαρίζ. Προτιμώ τη μαρίζ από το μίξερ σε αυτή τη φάση, γιατί το κέικ μας έτσι θα βγει πιο σωστό και αφράτο.

Μόλις ομογενοποιηθεί όλο το αλεύρι στο μείγμα του κέικ, το αδειάζουμε μέσα στη φόρμα.

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για περίπου 35-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τριμμένα καρύδια.

κέικ παντζάρι
Καρολίνα Δωρίτη