ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Θέλετε να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη στις βραστές πατάτες; Μια θεωρία υποστηρίζει ότι υπάρχει τρόπος να το πετύχετε.
Οι πατάτες είναι ένα αγαπημένο φαγητό. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή τις απολάμβανα τηγανητές από τη γιαγιά μου, ενώ πλέον τις φτιάχνω εγώ σαν τηγανητές στο φούρνο, γιατί είναι πολύ πιο υγιεινές και με λιγότερο λάδι.
Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι για να μαγειρέψουμε τις πατάτες ώστε ναι μεν να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως το κάλιο και η βιταμίνη C, αλλά να μην επιβαρυνθούμε με επιπλέον θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να τις αποφεύγουν κυρίως λόγω των υδατανθράκων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η πατάτα ανήκει στα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Μάλιστα, σε μερικές δίαιτες, όπως είναι η δίαιτα Keto που είναι πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες, οι πατάτες αποφεύγονται σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ωστόσο, μια θεωρία υποστηρίζει ότι υπάρχει τρόπος να κάνουμε τις πατάτες μας πιο υγιεινές και με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη!
Πώς να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη στις πατάτες
Λέγεται ότι υπάρχει ένα μυστικό για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη των υδατανθράκων στις πατάτες: η αποθήκευσή τους στο ψυγείο αφού τις βράσουμε και η προσθήκη ξυδιού στη σάλτσα της πατατοσαλάτας.
Θεωρία που βασίζεται σε έρευνες υποστηρίζει ότι προσθέτοντας λίγο ξύδι στη σος της πατατοσαλάτας μας μπορούμε να μειώσουμε τη γλυκαιμική και ινσουλιναιμική μας αντίδραση. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Ειδικότερα, παλαιότερη μελέτη επιχείρησε να διαπιστώσει τις επιδράσεις της ψυχρής αποθήκευσης και της προσθήκης ξυδιού στις γλυκαιμικές και ινσουλιναιμικές αποκρίσεις σε γεύμα που περιλαμβάνει πατάτες σε υγιή άτομα. Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά 13 υγιή άτομα.
Στη μελέτη υπήρχαν 4 γεύματα, καθένα από τα οποία περιλάμβανε:
- φρεσκοβρασμένες πατάτες,
- βρασμένες πατάτες και αποθηκευμένες σε ψυχρό μέρος (στους 8°C για 24 ώρες),
- βρασμένες και αποθηκευμένες σε ψυχρό μέρος (στους 8°C για 24 ώρες) με την προσθήκη σάλτσας βινεγκρέτ (η οποία είχε 8 γραμμάρια ελαιόλαδο και 28 γραμμάρια λευκό ξύδι) και
- άσπρο ψωμί σίτου ως σημείο αναφοράς.
Όλα τα γεύματα περιείχαν 50 γρ. διαθέσιμων υδατανθράκων και σερβιρίστηκαν ως πρωινό μετά από ολονύκτια νηστεία. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι ερευνητές έπαιρναν δείγμα αίματος από τους συμμετέχοντες.
Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η ψυχρή αποθήκευση και η προσθήκη ξυδιού μείωσαν την οξεία γλυκαιμία και την ινσουλιναιμία (τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα) σε υγιή άτομα μετά από γεύμα πατάτας.
Με άλλα λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά γλυκαιμικά και ινσουλιναιμικά χαρακτηριστικά που συνήθως συνδέονται με τα γεύματα που περιλαμβάνουν πατάτες μπορούν να μειωθούν με τη χρήση σάλτσας με ξύδι και/ή με το σερβίρισμα πατάτας που έχει αποθηκευτεί σε κρύο περιβάλλον, όπως το ψυγείο.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το ξύδι μπορεί να βοηθήσει επίσης τις πατάτες να διατηρήσουν το σχήμα τους χωρίς να διαλυθούν, αν ρίξουμε λίγο από αυτό στο νερό καθώς βράζουν.