ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ SMOOTHIES ΩΦΕΛΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Η άνοδος της θερμοκρασίας καταστρέφει και τα smoothies, για την ακρίβεια τα πολύτιμα συστατικά τους! Πώς; Όχι όπως φαντάζεσαι...
Στους γρήγορους καιρούς που ζούμε, νομίζω πως συμφωνούμε όλοι ότι τα smoothies είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνουμε τις απαραίτητες ποσότητες –ή, έστω, μεγάλο τμήμα τους– φρούτων και λαχανικών, που διατηρούν σε καλή κατάσταση τον οργανισμό μας. Με τα smoothies μπορούμε να καταναλώνουμε ακόμη και λαχανικά και φρούτα που δεν μας αρέσουν αλλά είναι πολύ ωφέλιμα.
Προσωπικά, θέλω να ενσωματώσω σε μια συνταγή για smoothie τη «σιχαμένη» μπάμια και το «βρομερό» κουνουπίδι, την αγκινάρα, το μπρόκολο, ακόμη και το ντούριαν, τον βασιλιά των «δεν-πρόκειται-να-το-βάλω-στο-στόμα-μου-ακόμη-κι-αν-με-πυροβολήσουν»! Όλα τους είναι υπερπολύτιμα διατροφικά.
Είναι όμως τα smoothies τόσο ωφέλιμα για την υγεία μας όσο νομίζουμε; Ναι, υπό μία αυστηρή προϋπόθεση: να μην έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία! Η θερμότητα που αναπτύσσεται κατά την παρασκευή τους σε διάφορες συσκευές καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία πολύτιμα για την υγεία μας. Γι' αυτό και οι σεφ (εν προκειμένω, οι βοηθοί τους) δεν κόβουν τα κρεμμύδια σε μπλέντερ: χάνουν γευστικές και αρωματικές ιδιότητες που μεταφράζονται και σε θρεπτικά συστατικά.
Αν αναρωτηθείτε πως αναπτύσσεται αυτή η καταστροφική θερμότητα, είναι στον τρόπο που δουλεύουν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι: υψηλές στροφές. Ένα μπλέντερ ή ένας φυγοκεντρικός αποχυμωτής αναπτύσσουν τέτοιες θερμοκρασίες, που μετατρέπουν ένα smoothie σχεδόν σε έναν απλό εύγευστο χυμό. Ενώ μεν δεν μας επιβαρύνει όπως π.χ. τα αναψυκτικά, δεν μας δίνει όμως πλήρως και τα θρεπτικά στοιχεία για το οποίο το φτιάχνουμε.
Οι ψαγμένοι με το ελαιόλαδο γνωρίζουν πως ο χαρακτηρισμός «έξτρα παρθένο» δεν σημαίνει τίποτε αν δεν συνοδεύεται και από τη διάκριση «ψυχρής έκθλιψης»! Αυτή ακριβώς είναι η λύση και για τα smoothies και ονομάζεται cold press juicers, αποχυμωτές ψυχρής έκθλιψης (ή αργής σύνθλιψης, όπως τους αναφέρουν τα μεγάλα e-shops μας)!
Είναι ηλεκτρικές συσκευές που κοστίζουν περισσότερο από αυτές που συνήθως χρησιμοποιούμε (αποχυμωτές, μπλέντερ) και είναι πιο αργές, όμως παράγουν λιγότερο θόρυβο και είναι πιο οικονομικές σε κατανάλωση ρεύματος.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για σωστά smoothies. Ή, μάλλον, όχι: Αντίστοιχη δουλειά μπορεί να κάνει και το ευρηματικό παραδοσιακό εργαλείο που ονομάζεται γουδί. Ας το κρατήσουμε όμως για να φτιάξουμε σωστά τα δύο super αλείμματα της ελληνικής διατροφής: την ταραμοσαλάτα και την σκορδαλιά.
Οπότε, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε smoothies στο μάξιμουμ, ας το ψάξουμε τώρα στην περίοδο των εκπτώσεων, και βέβαια να ρωτάμε όταν παραγγέλλουμε έξω.