ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙΣ ΤΑ ΜΑΡΑΜΕΝΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ
Αν στο ψυγείο σου υπάρχουν μερικά μαραμένα μαρούλια, μην τα πετάξεις. Υπάρχει τρόπος να τα… επαναφέρεις στη ζωή, για να τα απολαύσεις.
Πας στη λαϊκή της γειτονιάς σου και γεμίζεις τις σακούλες με σαλατικά, φρούτα και λαχανικά. Γυρνάς στο σπίτι με τις φρέσκες αγορές σου και τις τοποθετείς προσεκτικά στο ψυγείο. Οι μέρες, όμως, περνούν και κάποια στιγμή ανοίγεις το ψυγείο και αντικρίζεις μαραμένα μαρούλια και μερικά ταλαιπωρημένα φασόλια, καρότα και σέλινα.
Ακόμα και οι πιο οργανωμένοι θα βρεθούν κάποιες φορές σε αυτήν τη θέση. Δεν υπάρχει λόγος ντροπής. Άσε που υπάρχει τρόπος να σώσεις τα λαχανικά σου –τουλάχιστον κάποια από αυτά– για να μην πάνε χαμένα ούτε τα χρήματά σου ούτε οι πόροι που ξοδεύτηκαν για την παραγωγή τους μέχρι να φτάσουν σε σένα. Ο οδηγός που ακολουθεί θα σε βοηθήσει.
Ζωντάνεψε τα μαραμένα μαρούλια σε 4 βήματα
1. Κόψε τα μέρη που δεν χρειάζεσαι. Κόψε οτιδήποτε είναι πολύ μαραμένο ή δεν χρειάζεσαι και βάλε το στον κάδο κομποστοποίησης. Μπορεί, π.χ. τα φύλλα να είναι για πέταμα, αλλά τα κοτσάνια να σώζονται.
2. Γέμισε μια λεκάνη με παγωμένο νερό. Τα περισσότερα λαχανικά μπορείς να τα βυθίσεις σε ένα μεγάλο δοχείο με παγωμένο νερό. Στη συνέχεια, βάλε το δοχείο με τα λαχανικά στο ψυγείο. Άφησέ τα εκεί για 15 με 30 λεπτά. Τροφές όπως τα ριζώδη λαχανικά (π.χ. παντζάρια, καρότα, ραπανάκια) μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Τροφές με κοτσάνια, όπως σπαράγγια, μπρόκολο και βότανα, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις όπως τα λουλούδια. Βάλε, δηλαδή, τις άκρες τους σε ένα βάζο με νερό και άσε τα να μουλιάσουν, αφού πρώτα κόψεις λίγο τις άκρες.
3. Στέγνωσέ τα ταμποναριστά. Μπορεί να χρειαστεί να ξεπλύνεις τα λαχανικά, για να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα ακαθαρσιών ή βρωμιάς. Στη συνέχεια, τύλιξέ τα σε απορροφητικές πετσέτες για να φύγει το πολύ νερό και στέγνωσέ τα. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι τα φύλλα χρειάζεται να τα στεγνώσεις ένα ένα.
4. Χρησιμοποίησέ τα όπως θα έκανες κανονικά. Οι περισσότερες τροφές που θα σώσεις με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως ακριβώς και τα ολόφρεσκα. Ωστόσο, μπορεί κάποια από τα τεμάχια που θα βάλεις στη λεκάνη να απορροφήσουν περισσότερο νερό από το κανονικό, αλλά μην ανησυχείς. Συμβαίνει.
Προσοχή στη φύλαξη
Εάν θες να αποθηκεύσεις τα προϊόντα που έσωσες από βέβαιο θάνατο, θα πρέπει να τα στεγνώσεις πολύ καλά, γιατί αν μείνει υγρασία θα αναπτυχθούν βακτήρια και θα σαπίσουν. Προσπάθησε να καταναλώσεις τα τρόφιμα αυτά μέσα σε λίγες μέρες. Μην τα ξεχάσεις πάλι στο ψυγείο σου!
Σε ποια λαχανικά μπορείς να εφαρμόσεις την τεχνική
Κατ΄ αρχάς, σε λαχανικά όπως τα καρότα, σε φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο, λάχανο, σε βότανα, ακόμα και στα σπαράγγια και το μπρόκολο.
Από την άλλη, η τεχνική αυτή δεν βοηθά αν έχεις λαχανικά που σαπίζουν γρήγορα αντί να μαραίνονται, όπως τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες. Αν έχεις αμφιβολίες, μπορείς απλώς να δοκιμάσεις και να δεις αν η κατάσταση του λαχανικού σου βελτιώνεται ή χειροτερεύει.
Τέλος, σε περίπτωση που τα λαχανικά έχουν αρχίσει να σαπίζουν ή έχουν άλλα σημάδια σήψης (μούχλα, γλοιώδη υφή, μαύρες κηλίδες), τότε αποχαιρέτησέ τα, γιατί στο στάδιο αυτό δεν μπορείς να κάνεις κάτι.