ΤIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ GLASS SKIN ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ
Αν θες να αποκτήσεις το περιβόητο glass skin, άσε τις κρέμες και τα μέικ απ και... πιάσε τις σωστές διατροφικές συμβουλές. Ο Dr. Andrew Huberman έχει πολλά να σε μάθει.
Αν σε απασχολούν όσα μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου –και τον οργανισμό σου– να ανταποκριθεί καλύτερα σε πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου, σίγουρα ξέρεις τον Andrew Huberman. Ο 49χρονος νευροεπιστήμονας και επίκουρος καθηγητής νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford είναι και ο οικοδεσπότης του πιο δημοφιλούς podcast υγείας του πλανήτη. Σε ένα από τα τελευταία του post στο Respire, ασχολήθηκε με το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε όλοι το περιβόητο glass skin. Το φυσιολογικό. Όχι με τη βοήθεια προϊόντων όπως κρέμες, ειδικές μάσκες και μέικ απ.
Σύμφωνα με τον κ. Huberman, κάθε συζήτηση που αφορά το δέρμα πρέπει να περιλαμβάνει συζήτηση για τη διατροφή.
Γιατί το glass skin σχετίζεται με τη διατροφή;
Γιατί; Το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα έχουν μια πολύ στενή σχέση. Ο ίδιος εξηγεί ότι το δέρμα αντανακλά την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος με πολλούς τρόπους. Κάθε φορά που μιλάμε για το ανοσοποιητικό ή το δέρμα, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή.
«Πολλοί ρωτούν τι πρέπει να τρώνε για να έχουν υγιές και νεανικό δέρμα. Ρωτούν τι τρώμε που μπορεί να επιδεινώσει θέματα όπως η ακμή και τι μπορούμε να τρώμε για να τη μειώσουμε. Ας αρχίσουμε από τα βασικά», λέει ο Dr. Huberman
«Η πλειονότητα του φαγητού που καταναλώνει όποιος θέλει να είναι υγιής (ψυχικά και σωματικά) και να αποδίδει αποτελεσματικά σε διάφορες συνθήκες, πρέπει να είναι από μη επεξεργασμένες ή όσο λιγότερο επεξεργασμένες πηγές γίνεται», εξηγεί ο ίδιος.
Ο Dr. Huberman ουσιαστικά αναφέρεται σε μία κατηγορία μη επεξεργασμένων τροφών που στα αγγλικά αναφέρονται ως whole foods, στην οποία ανήκουν τα φρούτα, τα λαχανικά, οι τροφές με φυτικές ίνες.
Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να μην τρώει κανείς καθόλου επεξεργασμένα φαγητά. «Προσπαθήστε όμως, να μην είναι υπερεπεξεργασμένα και προτιμήστε διατροφές που είναι γνωστές ως χαμηλά φλεγμονώδεις, οι οποίες δηλαδή δεν "πυροδοτούν" φλεγμονές. Ό,τι όνομα και αν έχουν αυτού του τύπου οι διατροφές, στο επίκεντρο έχουν τα οργανικά τρόφιμα».
«Είμαι παμφάγος. Μου αρέσουν όλα και πιστεύω ότι εκπροσωπώ τους περισσότερους από όσους είναι εκεί έξω, καθώς τρώω όσα μου κάνουν καλό, αλλά περιστασιακά θα φάω κι ένα κρουασάν ή πίτσα», λέει ο ίδιος.
Ένας από τους καλύτερους λογαριασμούς για το δέρμα, την υγεία του και την εμφάνισή του, εξ όσων υπάρχουν στο Internet, είναι αυτός της δερματολόγου Andrea Suarez. Έχει ένα εξαιρετικό βίντεο με τροφές που προωθούν την υγεία του δέρματος. Αναφέρει το κολλαγόνο και τον ζωμό των οστών, όπως και διάφορες πηγές για ωμέγα λιπαρά οξέα που συχνά λείπουν από τη διατροφή μας και θα έπρεπε να τα προσέξουμε περισσότερο. Να καταναλώνουμε, δηλαδή, καρύδια ή λιναρόσπορο, λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα). Προτείνεται επίσης να τρώμε πολλά φυλλώδη πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, σέσκουλο, μαρούλι, σπαράγγι).
Ναι, όλα αυτά είναι οι τυπικές αναφορές που γίνονται κάθε φορά που ειδικός μιλάει για όσα πρέπει να τρώμε, ώστε να είμαστε υγιείς.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (φράουλες, πορτοκάλια κ.ά.). Θα χρειαστεί να θυμίσω ότι έχουμε μεγάλη ανάγκη για βιταμίνη Α σε ότι αφορά την υγεία του δέρματος. Όχι συμπληρώματα, γιατί είναι λιποδιαλυτική βιταμίνη και αυτό κάνει εύκολο το overdose. Η αντιπρόταση είναι τα πορτοκάλια, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα μούρα.
Η φλεγμονή δεν σε αφήνει να έχεις glass skin
«Κρατήστε ότι η φλεγμονή είναι κακή, όχι μόνο για το δέρμα, αλλά για όλα τα όργανα του σώματός μας», συμβουλεύει ο Dr. Huberman.
Και εξηγεί τους λόγους: Η φλεγμονή που συνδέεται με τη συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών δεν έχει να κάνει μόνο με τον υψηλό αριθμό θερμίδων και την έντονη γεύση στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά με τις υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, ώστε να είναι σταθερά στα ράφια για καιρό. Όταν φτιάχνονται, αφορούν αλληλεπίδραση ζάχαρης, πρωτεϊνών και λιπών σε υψηλή θερμοκρασία και όλα αυτά μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα φλεγμονώδη. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε όταν βλέπουμε το δέρμα μας να αντιδρά στην προδιάθεση που έχει λόγω γονιδίων. Επιδεινώνεται η ψωρίαση ή η ακμή. Μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο το δέρμα.
Ή μπορεί να περνάς μια περίοδο με έντονο στρες, να δέχεται το δέρμα σου περισσότερο ήλιο και την ίδια ώρα να τρως υπερεπεξεργασμένες τροφές. Ο συνδυασμός κάνει το δέρμα σου να αντιδρά.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να τρώμε όσο περισσότερες μη επεξεργασμένες τροφές μπορούμε και όσο κουραστικός και αν ακουστώ –αφού αυτό που θα πω κυκλοφορεί παντού στο διαδίκτυο– ό,τι έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λιπών, δεν μας κάνει καλό και ευνοεί τις φλεγμονές που προκαλούν μία σειρά προβλημάτων και στο δέρμα».
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναφάμε ποτέ τηγανητές πατάτες; Όχι. «Ο καθένας αποφασίζει τι είναι το καλύτερο για εκείνον, έχοντας όμως πρόχειρη όλη τη γνώση», καταλήγει.