ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ VS ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: ΠΟΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Τηγανητά κολοκυθάκια ή τηγανητές μελιτζάνες; Αν δεν ξέρεις τι από τα δύο να διαλέξεις, ένας διαιτολόγος μας αναλύει τις ομοιότητες και τις διαφορές τους για να πάρεις την καλύτερη απόφαση.
Είναι από τα ορεκτικά που θα βρεθούν στο τραπέζι των διακοπών μας. Συνήθως θα επιλέξουμε είτε το ένα είτε το άλλο, ενώ είθισται να τα συνοδεύουμε με κάποια αλοιφή, κυρίως δροσερό τζατζίκι.
Αν και τα δύο ανήκουν στην ίδια ομάδα τροφίμων, τα λαχανικά αυτά έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Τι συμβαίνει με τους υδατάνθρακες
Από πλευράς μακροθρεπτικών συστατικών, οι μελιτζάνες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα υδατανθράκων, γεγονός που τις κατατάσσει στα «αμυλούχα» λαχανικά και αυξάνει τη θερμιδική τους αξία σε σχέση με τα «κλασικά» λαχανικά. Σε σύγκριση με τα κολοκυθάκια, έχουν σχεδόν διπλάσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και, παράλληλα, τριπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Τι συμβαίνει με τα μικροθρεπτικά συστατικά
Τα κολοκυθάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, βιταμίνης C, A, K και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπρόσθετα, αποτελούν πολύ καλή πηγή των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και β-καροτένιου. Εκτός από τα καροτενοειδή, τα κολοκυθάκια περιέχουν και κουερσετίνη, ουσία που συγκαταλέγεται στα φλαβονοειδή, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
Από την άλλη, η μελιτζάνα είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β1 και Β6. Επιπλέον, περιέχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα κολοκυθάκια, π.χ. τη νασουνίνη, τη λουτεΐνη, την κουερσετίνη και τα γλυκοαλκαλοειδή, με αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και δράση κατά των ελεύθερων ριζών.
Τηγανητά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες;
Παρά το γεγονός ότι και τα δύο λαχανικά είναι πολύ θρεπτικά, το τηγάνισμα μειώνει τη θρεπτική αξία τους και επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό με τις ουσίες που δημιουργούνται από την υψηλή θερμική επεξεργασία που υπόκεινται τόσο τα τρόφιμα όσο και το λάδι που χρησιμοποιείται.
Συνεπώς, κολοκυθάκια και μελιτζάνες αποτελούν και τα δύο καλές επιλογές τροφίμου, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Το ιδανικό είναι να επιλέγονται εναλλάξ για την πλήρη εκμετάλλευση όλων των συστατικών τους, και, αν είναι δυνατόν, με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος, π.χ. ψητά ή βραστά. Εκεί που πλεονεκτούν τα κολοκυθάκια είναι στο κομμάτι της διαχείρισης του σωματικού βάρους, στο πλαίσιο της οποίας είναι καλύτερο να επιλέγονται αυτά συχνότερα (όχι τηγανητά) λόγω χαμηλότερης θερμιδικής αξίας.
Ο δρ Λάμπρος Μελίστας, PhD, MSc είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.