ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΔΥΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ
Δύο καρδιολόγοι αποκαλύπτουν την καλύτερη αλλά και τη μακράν χειρότερη τροφή για πρωινό και προτείνουν τις δικές τους νόστιμες και υγιεινές παρασκευές.
Η αξία του πρωινού ως ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας είναι γνωστή. Αμέτρητες έρευνες έχουν διεξαχθεί και άρθρα έχουν γραφτεί που εξηγούν όχι μόνο γιατί δεν πρέπει να πίνουμε απλά έναν καφέ, αλλά και ποιες τροφές να προτιμάμε, που να δίνουν ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία. Αυτοί που τα υποστηρίζουν όλα αυτά τα τηρούν; Δύο Αμερικανοί καρδιολόγοι αποκάλυψαν τις δικές τους διατροφικές επιλογές για πρωινό, καθώς και τις χειρότερες τροφές που βλέπουν οι ασθενείς τους να επιλέγουν.
«Η πίεση του χρόνου το πρωί οδηγεί πολλούς να επιλέγουν “εύκολες” τροφές, όπως σνακ με σφολιάτες, επεξεργασμένα δημητριακά και μπάρες με τόση ζάχαρη όση έχει ένα γλειφιτζούρι», λέει ο Dr. Andrew Freeman, διευθυντής καρδιολογικής πρόληψης και ευεξίας του National Jewish Health στο Ντένβερ.
«Είναι βασικό, λοιπόν, να επιλέγουμε ένα πρωινό το οποίο να είναι υγιεινό για την καρδιά, εύκολο στην παρασκευή και να έχει ποικιλία, για να μη γίνεται βαρετό», συμπληρώνει η Dr. Susan Cheng, καθηγήτρια καρδιολογίας και διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Smidt Heart Institute at Cedars-Sinai στο Los Angeles. Η ίδια λέει ότι πολλοί άνθρωποι δεν πεινούν τόσο ώστε να φάνε πρωινό και αυτό δεν είναι κακό. Αλλά οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα οφέλη της ενέργειας που ένα καλό πρωινό μπορεί να τους προσφέρει.
Τι τρώνε οι καρδιολόγοι για πρωινό
Οι δύο αυτοί καρδιολόγοι, λοιπόν, για πρωινό επιλέγουν:
– Πλιγούρι βρόμης
Πρόκειται για μια τροφή που περιέχει πολλές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ μελέτες το συνδέουν με μείωση της χοληστερόλης και το συνιστούν στην προσπάθεια μείωσης βάρους. Ο Freeman συνιστά η βρόμη να ετοιμάζεται με νερό, όχι γάλα ή βούτυρο, και να συνδυάζεται με μούρα και άλλα ωφέλιμα για την καρδιά συνοδευτικά, όπως αλεσμένο λιναρόσπορο ή μερικά καρύδια. Συμβουλεύει δε να μην προτιμά κανείς στιγμιαία βρόμη, που είναι πιο επεξεργασμένη, παρά να την αναζητά στην πιο ακατέργαστη μορφή της.
Η Cheng, από την άλλη, μουλιάζει τη βρόμη της από το βράδυ σε άπαχο γάλα και τη συνοδεύει με αποξηραμένα φρούτα, καρπούς ή σπόρους. Πρόκειται για ένα πρωινό που μπορεί κανείς να ετοιμάσει στις αρχές της εβδομάδας, να το σφραγίσει σε βάζα και να απολαμβάνει από ένα κάθε μέρα.
– Υγιεινά smoothies ή shakes
Ο Freeman τακτικά ετοιμάζει shakes πρωτεΐνης, με πρωτεΐνη μπιζελιών (θα την βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα), γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη και φρούτα, όπως μούρα και μπανάνα.
Η Cheng φτιάχνει smoothie με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, για να λάβει ακόμα περισσότερες ίνες. Τελευταία επιλέγει τομάτες και σέλερι που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ωστόσο αγαπημένος της συνδυασμός είναι: καρότα, τζίντζερ, μήλο και σπόροι chia -με λίγο νερό και πάγο.
– Τοστ με αβοκάντο
Ο Freeman λέει, ότι ψωμί ολικής άλεσης με μια λεπτή φέτα αβοκάντο και λαχανικά όπως κρεμμύδια ή πίκλες συνιστούν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα που μπορεί να σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το μεσημέρι. Εξάλλου, το αβοκάντο, σύμφωνα με έρευνα, μειώνει τη χοληστερόλη – απλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, γιατί έχει μπόλικες θερμίδες.
Τι αποφεύγουν οι δυο καρδιολόγοι
– Μπέικον
«Η Νο 1 τροφή που θα απέφευγα είναι το μπέικον», λέει ο Freeman και εξηγεί ότι έχει πάρα πολύ αλάτι και άλλα πρόσθετα, ενώ είναι ένα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Ταυτόχρονα, είναι επιβλαβές για την καρδιά. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγεται εντελώς. Λιγότερο αδιάλλακτη η Cheng, λέει ότι ως μια τροφή που αγαπά όλη η οικογένεια μπορεί να καταναλώνεται, αλλά σπάνια.
– Αβγά
«Προσωπικά αποφεύγω εντελώς τα αβγά», λέει ο Freeman. «Πέραν του ότι με απασχολεί η χοληστερόλη που περιέχουν, υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο για διαβήτη».
Μαζί του συμφωνεί εν μέρει και η Cheng, η οποία λέει πως είναι μεν θρεπτική τροφή, όμως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Για παράδειγμα, λέει, μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από μία ντουζίνα αβγά ανά εβδομάδα. Ο κανόνας αυτός είναι πιο ελαστικός, βέβαια, αν κανείς τρώει μόνο το ασπράδι, το οποίο δεν περιέχει χοληστερόλη.
– Σφολιάτες, ντόνατς και κρουασάν
Και οι δύο καρδιολόγοι αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες – ενδεικτικά, ένα μεγάλο muffin μπορεί να περιέχει ακόμα και 600 θερμίδες. Προτείνει, λοιπόν, ο Freeman να ψήνει κανείς τα δικά του muffin στο σπίτι, με αλεύρι ολικής άλεσης και λίγη ακατέργαστη ζάχαρη.
– Pancakes και βάφλες
Μπορεί να μην αποτελούν το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, όμως είναι κεντρικά πιάτα σε ένα σωστό brunch. Δεν είναι, λίγοι, βέβαια αυτοί που έχουν βρει συνταγές για να τα ετοιμάζουν στο σπίτι, κάτι που η Cheng χαρακτηρίζει OK για μια φορά στο τόσο. «Τουλάχιστον, ας επιλέγεται αλεύρι ολικής άλεσης για την προετοιμασία τους», σημειώνει, ενώ ο Freeman είναι πιο αποθαρρυντικός: «Δοκιμάστε μια-δυο μπουκιές και στη συνέχεια φάτε ένα μεγάλο μπολ με φρούτα και βρόμη.»