Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΑΝ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Είτε αναζητάς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είτε θες να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος, δες τι θα συμβεί όταν αποφασίσεις να κόψεις το κρέας.

Μπορεί να είσαι από αυτούς που αγαπούν πολύ το κρέας. Που νιώθουν ότι το χρειάζονται για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια απαιτητική καθημερινότητα. Που αισθάνονται πως χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Όσο κι αν η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν γίνει τάση, όσο κι αν έχει γίνει πολύ πιο απλό να ακολουθήσεις μια χορτοφαγική διατροφή με τις επιλογές σε εστιατόρια, έτοιμα φαγητά και προϊόντα να αυξάνονται συνεχώς, ίσως είσαι από αυτούς που το σκέφτονται ακόμη. Παρακάτω θα μάθεις τι είναι αυτό που θα συμβεί στο σώμα, τον οργανισμό και το περιβάλλον αν αποφασίσεις να σταματήσεις να τρως κρέας.

Μπορεί να χάσεις βάρος

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. 100 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος έχουν 230 θερμίδες, ενώ μια μερίδα φασόλια έχει 100 θερμίδες. Αν και η διαφορά μπορεί να ακούγεται μικρή, αθροιστικά και σε βάθος χρόνου ίσως να δεις διαφορά και στη ζυγαριά. Έρευνα του 2015 στο Journal of General Internal Medicine ανέφερε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που κατανάλωναν κρέας. Και οι χορτοφάγοι έχασαν περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που εξακολουθούσαν να τρώνε αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο οργανισμός σου θα έχει ένα ισορροπημένο pH

Μεγάλο μέρος των τροφών της σύγχρονης διατροφής –μεταξύ των οποίων και το κόκκινο κρέας– δημιουργούν στον οργανισμό ένα όξινο περιβάλλον. «Το κόκκινο κρέας παράγει ένα υψηλό όξινο φορτίο το οποίο ο οργανισμός καλείται να εξουδετερώσει», εξηγεί η Sally Warren, PhD, φυσικοπαθητικός. «Το όξινο αυτό περιβάλλον ευνοεί την εμφάνιση ασθενειών. Πρόσθεσε στο μείγμα το άγχος και την κακή ποιότητα ύπνου, και έχεις μειώσει την αντίστασή σου σε ασθένειες με υψηλό δείκτη θνησιμότητας, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης», καταλήγει η Warren.

Δεν θα νιώθεις φούσκωμα

Το κόκκινο κρέας χωνεύεται πιο αργά από τον οργανισμό, γι΄ αυτό όσοι καταναλώνουν κρέας μπορεί να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, κοιλιακούς πόνους και αέρια μετά τα γεύματα τους. Μόλις κόψεις το κρέας, για τον πρώτο καιρό ίσως νιώσεις δυσπεψία, αλλά αυτό θα οφείλεται στην κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών, πλούσιων σε φυτικές ίνες. Μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής από τους κρεατοφάγους.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το κρέας
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η επιδερμίδα σου θα γίνει πιο λαμπερή

Η απόκτηση μιας λαμπερής επιδερμίδας ξεκινά από μέσα. Μια διατροφή φτωχή σε κόκκινο κρέας και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που με τη σειρά τους είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως A, C και E, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κηλίδες.

Θα πέσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σου

Κόβοντας το κόκκινο κρέας μειώνεται και η ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στον οργανισμό, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ότι κάθε άτομο δεν πρέπει να λαμβάνει περισσότερο από 5 έως 6 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων του από κορεσμένα λιπαρά. Η διατήρηση αυτού του ποσοστού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αν και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συνδέεται με τα γονίδιά σου, η διακοπή της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό σου.

Θα μειώσεις τον κίνδυνο για συγκεκριμένους καρκίνους

Η διακοπή της κατανάλωσης μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να απομακρύνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του εντέρου, ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα. Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε το κόκκινο κρέας στις τροφές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν καρκίνο.

«Έχουν υπάρξει αναφορές που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως καρκίνου του παχέος εντέρου», αναφέρει η Adrienne Youdim, MD, διευθύντρια του Κέντρου Απώλειας Βάρους και Διατροφής στο Beverly Hills. Μελέτη του 2019 στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 76 γραμμαρίων κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα σχετίζεται με 20% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο περίπου 21 γραμμαρίων την ημέρα.

Ίσως σου λείψουν κάποια θρεπτικά συστατικά

Αν και είναι δυνατόν να αναπληρώσεις τη χαμένη πρωτεΐνη από τη διατροφή σου, ορισμένα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας, όπως οι βιταμίνες Β και ο σίδηρος, ίσως σου λείψουν. Καλές εναλλακτικές πηγές είναι τα οστρακοειδή, τα προϊόντα σόγιας, τα ψάρια το τυρί και τα αβγά. Ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν την κατανάλωση ενός συμπληρώματος για ασφάλεια. «Η λήψη συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλής ποιότητας Β12, μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τη σωστή ημερήσια δόση», αναφέρει η Warren.

Θα συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Worldwatch, το 51% και πλέον των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκαλείται από την εκτροφή ζώων. Αν επιλέξεις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, θα μειώσεις σημαντικά αυτή τη ζημιά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.