ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα οφέλη από τη χορτοφαγική διατροφή αποδεικνύονται πολλά και σημαντικά για την υγεία. Ποια είναι και πώς θα την ακολουθήσουμε σωστά;
Ζούμε στην εποχή με τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες και τα περισσότερα διατροφικά μοντέλα. Δύο από αυτά, η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός, συναντιούνται και παντρεύονται την περίοδο της νηστείας.
Οι οπαδοί τους, που ολοένα αυξάνονται και περιλαμβάνουν αρκετούς διάσημους, ισχυρίζονται ότι ακολουθώντας μια χορτοφαγική διατροφή είδαν τη ζωή τους να αλλάζει προς το καλύτερο. Άλλοι παραμένουν διστακτικοί στη μεταστροφή από την κρεατοφαγία, φοβούμενοι για πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, ή απλώς μην μπορώντας να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς κρέας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, η χορτοφαγία έχει συνδεθεί με:
- βελτίωση της υγείας,
- χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας,
- μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων,
- χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Πέραν αυτών, έχει και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού η εκτροφή ζώων αυξάνει κατά πολύ τις εκπομπές άνθρακα, φτάνοντας περίπου το 12%.
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή αφορμή για να ξεκουραστεί το σώμα από ζωικές τοξίνες και μια ευκαιρία να δούμε τα πραγματικά οφέλη αυτών των διατροφικών μοντέλων.
H χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Μπορείτε να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από μια υγιεινή, ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή, πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, C και E.
Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για ασθένειες, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι χορτοφάγοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών καροτενοειδών, υψηλότερο ποσοστό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία συνδέονται όλα με θετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Μια 11ετής γερμανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 χορτοφάγοι άνδρες διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά καρκίνου ήταν λιγότερα από τα μισά από αυτά του ευρέος κοινού. Τέλος, η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και προδιάθεση για καρκίνο, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι μέχρι και 40% μικρότερη στους χορτοφάγους.
Η χορτοφαγία συμβάλλει στην καλή ψυχολογία
Ίσως είναι ακόμη νωρίς για να γίνει ευρέως αποδεκτό, αλλά από τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται ότι οι χορτοφάγοι και οι vegan παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και έχουν καλύτερη διάθεση.
Μας βοηθάει να διατηρήσουμε σωστό βάρος
Όσοι απέχουν από τις ζωικές τροφές παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκοι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό οφείλεται μερικώς στη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες φυτικές ίνες, πράγμα που τις καθιστά πιο χορταστικές. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και μερικά είδη καρκίνου. Aν λάβουμε υπόψη ότι περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, καταλαβαίνουμε ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
Βελτιώνει τη χλωρίδα του εντέρου
Σύμφωνα με μελέτη του 2014, οι vegan παρουσιάζουν περισσότερα είδη «καλών», προστατευτικών βακτηρίων στο έντερο σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Οι χορτοφάγοι πάλι παρουσιάζουν διαφορά σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν κρέας, αλλά μικρότερη. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το έντερο σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, και θεωρείται πλέον ο δεύτερος εγκέφαλος στο σώμα μας, κατανοούμε τη σημασία της χορτοφαγικής διατροφής.
Συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ακμής. Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, αλλά περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τείνουν να έχουν πιο υγιή επιδερμίδα, καθώς η διατροφή τους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 έως και 78%. Η κατανάλωση πολλών υγιεινών φυτικών τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη διαβήτη, όπως η παχυσαρκία.
Πότε η χορτοφαγία δεν βοηθάει
Αν μια χορτοφαγική διατροφή βασίζεται σε επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά, τηγανητές πατάτες κ.ο.κ., δεν είναι πιο υγιεινή από μια κρεατοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει τα πάντα. Οι επιλογές αυτές δεν βελτιώνουν την υγεία και τη διατροφή. Απεναντίας, περιέχουν τρανς λιπαρά, αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη και μειώνουν την «καλή», διευρύνοντας την πιθανότητα καρδιοπαθειών στο μέλλον.
Η χορτοφαγία πρέπει να συνυπάρχει με την υγιεινή διατροφή για να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μοντέλο διατροφής, με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τους σπόρους. Τα καλύτερα επίπεδα υγείας στο πλαίσιο της χορτοφαγίας οφείλονται κατά πολύ σε αυτές τις επιλογές και στους σωστούς συνδυασμούς τροφών.
Η Δέσποινα Μαρσέλου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία.