ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ;
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι, το να φάμε ένα κομμάτι φρούτου μαζί με το φαγητό μπορεί να έχει ένα σημαντικό όφελος για την υγεία μας.
Δεν υπάρχει μεσημεριανό γεύμα για τους γονείς μου που να μην ολοκληρώνεται με ένα φρούτο. Η τελευταία μπουκιά από το μπιφτέκι ή τις φακές δεν έχει ακόμα φτάσει από τον οισοφάγο στο στομάχι τους και έχουν ήδη πάρει το μαχαίρι στο ένα χέρι και ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι στο άλλο.
«Ήμαρτον, αφήστε να περάσει λίγη ώρα!» τους λέω κάθε φορά και ξεκινώ να τους αραδιάζω διάφορες μελέτες που διαβάζω κατά καιρούς, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι σωστό να τρώμε το φρούτο μαζί με το φαγητό γιατί:
- Όλα τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα χάνονται όταν μπαίνουν στη διαδικασία της πέψης μαζί με τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη.
- Η διαδικασία της πέψης δυσχεραίνεται.
- Αφού έχουν χορτάσει με το φαγητό, γιατί θέλουν να προσθέσουν κι άλλες θερμίδες στο γεύμα τους; Ας το φάνε κάποια άλλη ώρα της ημέρας, π.χ. το απόγευμα, για να τους κόψει την όρεξη μέχρι το βράδυ.
Άδικος κόπος. Πώς να μεταπείσεις δύο αδύνατους και υγιείς ανθρώπους ότι αυτή η διατροφική συνήθεια ίσως να είναι λάθος; Και τι να απαντήσω όταν μου θυμίζουν ότι πολλά αγαπημένα μου πιάτα έχουν μέσα φρούτα από την ίδια τους τη συνταγή; Χοιρινό με δαμάσκηνα, σαλάτα με ρόδι, σολομός με πορτοκάλι. Πράγματι, τα λατρεύω αυτά τα φαγητά! Και δεν έχω παρατηρήσει να με ενοχλούν κάπου.
Τελικά, διαβάζοντας σχετικό άρθρο του Dr Michael Greger, διάσημου Αμερικανού γιατρού και συγγραφέα με εξειδίκευση στη διατροφή, έφτασα να αναρωτηθώ μήπως τελικά κάνω λάθος εγώ. Μήπως το φρούτο μαζί με το φαγητό, αντί για επιβάρυνση έχει κάποιο συγκεκριμένο όφελος;
Τι κερδίζεις τρώγοντας ένα κομμάτι φρούτου με το φαγητό σου;
«Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, το να τρως ένα κομμάτι φρούτου με το γεύμα σου μπορεί να μειώσει την απόκριση σακχάρου στο αίμα», γράφει ο Dr Greger και εξηγεί: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που προσφέρουν στον οργανισμό φρούτα όπως τα μήλα και οι φράουλες ενισχύουν τον μηχανισμό που ρυθμίζει την εντερική απορρόφηση του σακχάρου. Αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, ενώ μακροπρόθεσμα προσφέρει κάποια προστασία ενάντια στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου ή διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ο Dr Greger φέρνει ως παράδειγμα την κατανάλωση λευκού ψωμιού μαζί με μούρα: Παρόλο που ο συνδυασμός φαινομενικά γεμίζει τον οργανισμό μας με περισσότερα σάκχαρα, η έκκριση της ινσουλίνης είναι μικρότερη από το να φάει κανείς σκέτο λευκό ψωμί. Έτσι, προτείνει «αν σκοπεύεις να φτιάξεις pancakes, φρόντισε να τα συνδυάσεις με μύρτιλα».
Όσο για το πώς επηρεάζει η κατανάλωση φρούτου μαζί με το φαγητό την πέψη, μελέτη διαπίστωσε πως ακόμα κι αν την καθυστερεί μερικά λεπτά, σε καμία περίπτωση αυτό δεν επηρεάζει όσα έχουν να προσφέρουν τα φρούτα στον οργανισμό.
Όταν τρώμε ένα γεύμα, το στομάχι μας, το οποίο λειτουργεί ως δεξαμενή, απελευθερώνει μόνο μικρή ποσότητα τροφής προς το έντερο κάθε φορά, ώστε αυτό να μπορεί να την αφομοιώσει. Το λεπτό έντερο είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, του είναι αδιάφορο αν θα φάμε τα φρούτα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα μας.
Ένα ακόμα όφελος του να τα τρώει κανείς μαζί είναι ότι έτσι μπορεί να αισθάνεται χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Και σίγουρα, όπως υποστηρίζουν οι γονείς μου, τρώγοντάς τα μαζί με το γεύμα εξασφαλίζεις ότι δεν θα ξεχάσεις να τα φας οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.