ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Ποια μπαχαρικά έχουμε συνδέσει με τις μέρες των Χριστουγέννων και πώς μας ωφελεί η κατανάλωσή τους τις μέρες των γιορτών;
Gingerbread, ζεστό κρασί με μπαχαρικά, κουλουράκια. Το φαγητό και τα ζεστά ροφήματα έχουν πρώτη θέση στο εορταστικό τραπέζι του χειμώνα. Μάλιστα, μια τριάδα μπαχαρικών, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ, φαίνεται να κυριαρχούν αρωματικά και γευστικά τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.
Πώς, όμως, αυτά τα μπαχαρικά που καλλιεργούνται σε τροπικές περιοχές συνδέθηκαν με τις χειμερινές διακοπές του Βορείου Ημισφαιρίου; «Τα μπαχαρικά είναι πολύτιμα εμπορεύματα που έχουν τροφοδοτήσει το παγκόσμιο εμπόριο, την εξερεύνηση και τις κατακτήσεις για αιώνες», απαντά η Serina DeSalvio, ειδικός στον τομέα της Γενετικής και Γονιδιωματικής στο Texas A&M University. Με άλλα λόγια, το εμπόριο μπαχαρικών είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της παγκοσμιοποίησης.
Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων
Η κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο περιγράφονται ως «ζεστά» μπαχαρικά, χαρακτηρισμός που σχετίζεται κυρίως με το πώς επηρεάζουν το σώμα μας.
Η κανέλα, για παράδειγμα, χάρη στην κινναμαλδεΰδη (ουσία που περιέχει), ξεγελάει το νευρικό μας σύστημα, ενεργοποιώντας την οδό που αντιλαμβάνεται τη ζέστη. Κάνει, δηλαδή, το αντίστροφο από τη μέντα, που μας δίνει την αίσθηση δροσιάς, λόγω της περιεκτικότητάς της σε μενθόλη. Η κινναμαλδεΰδη βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γι’ αυτό πολλοί απολαμβάνουν ένα ζεστό τσάι κανέλας μετά από το χριστουγεννιάτικο δείπνο.
Όσο για το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, τα μπαχαρικά αυτά περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην πέψη και μπορούν να αποτρέψουν ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.
Το τζίντζερ είναι εξαιρετικό κατά της ναυτίας, λόγω της τζιντζερόλης που περιέχει. Η ουσία αυτή αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου, περιορίζοντας την παραγωγή αερίων. Έτσι, δεν αισθανόμαστε φουσκωμένοι και άρρωστοι. Μάλιστα, χρησιμοποιούνταν στον Μεσαίωνα για να καλύψει τη γεύση των κονσερβοποιημένων κρεάτων, τα οποία καταναλώνονταν κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Το μοσχοκάρυδο είναι άλλο ένα… αντιδιαβητικό μπαχαρικό, καθώς μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει την ινσουλίνη στον ορό. Η ινσουλίνη βοηθά στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο τα σάκχαρα αποθηκεύονται στο σώμα, ώστε να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ενεργειακά, όταν το έχουμε ανάγκη.
Όπως καταλήγει η ειδικός, πέρα από το ότι οι μυρωδιές και οι γεύσεις συνδέονται με τη μνήμη μας, «η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται οι γαστρονομικές παραδόσεις και η επιστήμη πίσω από τα τρόφιμα μάς βοηθά να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τον ρόλο τους την περίοδο των γιορτών.