ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΥΓΙΗ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ
Αν θέλεις να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου «σε φόρμα», βάλε μερικές από τις παρακάτω τροφές στο πρωινό σου.
Θυμάμαι ότι όταν πήγαινα σχολείο δεν μου άρεσε καθόλου να τρώω πρωινό στο σπίτι. Μετά από επιμονή των γονιών, έτρωγα –το πολύ– μισό τοστ ή μισή φέτα ψωμί με μέλι και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Η συνήθεια αυτή, όμως, φαίνεται να έπιασε τόπο, αφού πλέον δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι χωρίς να έχω φάει πρωινό.
Τις καλές μέρες φτιάχνω overnight oats, δηλαδή βρόμη που τη μουλιάζω σε γάλα από το προηγούμενο βράδυ μαζί με λιωμένη μπανάνα, ταχίνι ολικής άλεσης, σπόρους chia και ινδοκάρυδο. Τις κακές μέρες –δηλαδή όταν είμαι κουρασμένη ή δεν έχω χρόνο– μπορεί να κάνω ένα τοστ στα γρήγορα ή να φάω ό,τι βρω πρόχειρο στο ψυγείο. Από την άλλη, όταν έχω αρκετό χρόνο, ας πούμε τις Κυριακές, φτιάχνω υγιεινά πάνκεικς βρόμης ή κέικ με μπανάνα χωρίς –ή με λίγη– ζάχαρη.
Και είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με την άποψη ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα, πιθανότατα αντιλαμβάνεσαι ότι ένα καλό πρωινό λειτουργεί ως καύσιμο για το υπόλοιπο της ημέρας.
Τι να τρως το πρωί για υγιή εγκέφαλο
Είναι γνωστό ότι η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο. Όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εγκεφάλου μας, ο στόχος θα πρέπει να είναι να λαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα θερμίδων (ή ενέργειας), καθώς και μια ισορροπημένη ποσότητα πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, όπως αναφέρει σε διαδικτυακό άρθρο η πιστοποιημένη διαιτολόγος Danielle Levy-Wolins, R.D.
«Ρίχνοντας μια ματιά στο πιάτο του πρωινού σας, σκεφτείτε να κάνετε το μισό με φρούτα και λαχανικά, το ένα τέταρτο (του πιάτου) με πρωτεΐνες και το [υπόλοιπο] ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής αλέσεως», εξηγεί. «Τα υγιεινά λιπαρά είναι περισσότερο μια [έξτρα] προσθήκη και μπορούν να περιλαμβάνουν αβοκάντο, ελαιόλαδο και κάθε είδους ξηρούς καρπούς ή σπόρους», συμπληρώνει η ειδικός.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, ένα πρωινό ιδανικό για τον εγκέφαλο θα περιλάμβανε μισό φλιτζάνι βρόμης, μια ομελέτα με δύο αβγά και λαχανικά και μερικά μούρα.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά μερικές από τις τροφές που οι ειδικοί προτείνουν να εντάσσουμε στο πρωινό μας για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
– Μούρα
Τα μούρα περιέχουν φλαβονοειδή που έχουν συνδεθεί με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής παρακμής. Κι αν δεν ξέρεις πώς να τα πλένεις σωστά, μπορείς να εφαρμόσεις την πιο δημοφιλή μέθοδο του διαδικτύου, αυτή του TikTok.
– Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κέιλ, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι λαχανίδες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.
– Αβγά
Τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή χολίνης, η οποία βρίσκεται στον κρόκο του αβγού και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου.
– Ξηρούς καρπούς
Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Μάλιστα, τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και συνδέονται με πιο υγιή εγκέφαλο ενώ έρευνες τα έχουν συσχετίσει και με βελτίωση της μνήμης.
– Καφέ
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καφές, εκτός από την εγρήγορση και τη βελτιωμένη διάθεση, μπορεί να βοηθήσει και στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου χάρη στην καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
Πρωινό και υγεία εγκεφάλου: Ένας γιατρός συμβουλεύει
Ο ψυχίατρος Daniel G. Amen, M.D. μέσω του λογαριασμού του στο Instagram προτείνει ένα διατροφικό πλάνο που προάγει την ισορροπία της διάθεσης και του σακχάρου στο αίμα, βοηθάει στη διατήρηση της συγκέντρωσης και των κινήτρων και συνολικά συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας τους εγκεφάλου μας. Ειδικότερα, ο ειδικός συνιστά:
- Πρωτεΐνες: «άγρια» ψάρια, κοτόπουλο βοσκής κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους, γαλοπούλα, αβγά.
- Υγιεινά λίπη: ελαιόλαδο, έλαιο MCT, λάδι αβοκάντο, βούτυρο ghee, λάδι καρύδας, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
- Υδατάνθρακες: τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τροφές ανεπεξέργαστες και βιολογικές.
- Λαχανικά: 6-10 μερίδες την ημέρα προσθέτοντάς τα στα γεύματα όποτε είναι δυνατόν.
- Ολόκληρα φρούτα: 1-2 μερίδες την ημέρα (αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα που έχουν ζάχαρη ή γλυκαντικά και τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων).
- Ενυδάτωση: Ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 80% από νερό και πρέπει να διατηρείται καλά ενυδατωμένος.