ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ
Το πρώτο βήμα για να ρίξεις το ανεβασμένο ουρικό οξύ είναι μέσω της διατροφής σου. Ποιες τροφές να αποφεύγεις, σύμφωνα με διατροφολόγο, και σε ποιες να βασίσεις τη δίαιτά σου;
Το ουρικό οξύ είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου 1 στους 5 ενήλικες και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία, αν δεν βρίσκεται σε συγκεκριμένα όρια. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, πώς προκαλείται και πώς ελέγχεται. Αν είσαι ένας από αυτούς, κι αν οι δείκτες του ουρικό οξέος σου είναι άνω του φυσιολογικού, καθώς κλείνεις ραντεβού στον παθολόγο ή τον διατροφολόγο σου, συνέχισε να διαβάζεις για να κατανοήσεις έστω τα βασικά.
Καταρχάς, το ουρικό οξύ είναι μία ουσία, ένα παράγωγο του οργανισμού που προκύπτει «από τον καταβολισμό των πουρινών», όπως θα σου περιγράψει ένας γιατρός, δηλαδή από την καταστροφή τους. Οι πουρίνες είναι ενώσεις που βρίσκονται στο κρέας και στα προϊόντα του. Οι φυτικές δίαιτες, στον αντίποδα, είναι γενικά χαμηλές σε πουρίνες.
Επιπλέον, οι πουρίνες μπορεί να σχηματίζονται στον μεταβολισμό μας. Όσο οι πουρίνες στο αίμα αυξάνονται, οι τιμές του ουρικού οξέος ανεβαίνουν και προκαλείται υπερουριχαιμία, η οποία όταν κρυσταλλοποιείται μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα (τη λεγόμενη ποδάγρα) και νεφρολιθίαση (παρουσία λίθων στην ανώτερη αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού). Οι καταστάσεις αυτές σχετίζονται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση και η χρόνια νεφρική βλάβη, ή και με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Για να μη κουράσω με λεπτομέρειες που αρμόδιος για να σου αναλύσει είναι ο γιατρός σου, γίνεται κατανοητό πως το ουρικό οξύ πρέπει να παραμένει χαμηλό. Πριν καταλήξεις στην πιθανότητα φαρμακευτικής αγωγής, ο ειδικός που θα σε βοηθήσει να το πετύχεις με φυσικό τρόπο είναι ο διατροφολόγος σου.
Απευθύνθηκα λοιπόν στη διαιτολόγο – διατροφολόγο Βάνα Κροντήρη, η οποία συγκέντρωσε όσα πρέπει και δεν πρέπει να τρώει κανείς αν εμφάνισε ανεβασμένο ουρικό οξύ, προκειμένου να ακολουθεί μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες.
Τι δεν πρέπει να τρως αν έχεις ανεβασμένο ουρικό οξύ
Τροφές υψηλές σε πουρίνες πρέπει να αποφεύγονται, όπως:
- Μπύρα
- Αντσούγιες, σαρδέλες αυγοτάραχο, ρέγγα, μύδια, μαρίδα, γαρίδες, πέστροφα, σκουμπρί, γαύρος, τόνος, χτένια και γλώσσα
- Εντόσθια (καρδιά, συκώτι, νεφροί & γλυκάδια)
- Ζωμοί κρέατος και έτοιμες σάλτσες
- Φακές, φασόλια, μπιζέλια
- Αναψυκτικά ή ροφήματα με αυξημένη ποσότητα ζάχαρης
- Τηγανητά φαγητά
- Τρόφιμα με αυξημένα κορεσμένα λιπαρά οξέα
Τροφές με μέτριο περιεχόμενο σε πουρίνες που συνιστάται μέτρο ως προς την κατανάλωση:
- Άπαχο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, μοσχαρίσιος κιμάς, ψαρονέφρι)
- Πουλερικά
- Όσπρια
- Μανιτάρια, σπαράγγια
Τι προτείνεται να τρως αν έχεις ανεβασμένο ουρικό οξύ
Η κ. Κροντήρη συνιστά τα άτομα με υψηλό ουρικό οξύ να ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε:
- Φρέσκα κεράσια, φράουλες βατόμουρα, μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια
- Σέλερι
- Λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα), σπανάκι, μπρόκολο, καρότα
- Ανανάς (λόγω του πεπτικού ενζύμου βρομελίνη, που δρα κατά των φλεγμονών και της αυξημένης βιταμίνης C)
- Κόκκινο λάχανο, κόκκινες πιπεριές, μανταρίνια και πατάτες (λόγω της αυξημένης βιταμίνης C)
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γάλα, γιαούρτι, παγωτό και τυριά)
- Δημητριακά-μακαρόνια ολικής, πλιγούρι, κινόα, ρύζι καστανό
- Σοκολάτα μαύρη, κακάο σκέτο, καφές και αφεψήματα
- Ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί και λιναρόσπορος
- Αβγά
- Ψάρια χαμηλά σε πουρίνες όπως γλώσσα, τσιπούρα, πέρκα, λυθρίνι, σφυρίδα, λαβράκι, φρέσκος μπακαλιάρος
- Νερό