ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ
Είναι γεγονός ότι ο υποθυρεοειδισμός χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ποιες τροφές όμως απαγορεύονται τελικά και ποιες επιτρέπονται; Βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, με τη βοήθεια μιας παθολόγου με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πλέον μια πολύ συχνή αυτοάνοση πάθηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να είναι γυναίκες. Με απλά λόγια, θα λέγαμε ότι ο οργανισμός επιτίθεται άνευ λόγου στον ίδιο του τον εαυτό και καταστρέφει τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του (υποθυρεοειδισμός).
Καθώς ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί τον ενορχηστρωτή του ορμονικού συστήματος, στις περισσότερες περιπτώσεις ο υποθυρεοειδισμός χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή εφ' όρου ζωής και συγκεκριμένα τη λήψη συνθετικής λεβοθυροξίνης.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες που δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα, στις οποίες συνήθως συνίσταται παρακολούθηση και διατροφή, χωρίς να συνταγογραφείται το ορμονικό συμπλήρωμα.
Hashimoto: Χρειάζεται και διατροφή εκτός από το χάπι
Σύμφωνα με μελέτες, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνει κανείς ή όχι το χάπι για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες, ώστε η νόσος να μην επηρεάσει και άλλους τομείς της υγείας. Έτσι, τις περισσότερες φορές συστήνεται προσοχή στη διατροφή, επαρκής ξεκούραση και ήπια σωματική άσκηση.
Καθώς ο υποθυρεοειδισμός είναι μια πολύ συχνή πάθηση, οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο σχετικά με την αντιμετώπισή της ή ακόμη και να ακούσει από τον περίγυρο, είναι πολλές, μερικές φορές αντικρουόμενες και ενίοτε λανθασμένες.
Σταυρανθή λαχανικά: Ωφέλιμα ή βλαπτικά;
Μία από αυτές αφορά τα σταυρανθή λαχανικά, δηλαδή το μπρόκολο, το λάχανο, το kale, τη ρέβα, τα γογγύλια, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Λέγεται λοιπόν ότι αν έχετε υποθυρεοειδισμό, τα σταυρανθή λαχανικά δεν είναι ό,τι καλύτερο, καθώς περιέχουν βρογχοκηλογόνα. Τα βρογχοκηλογόνα είναι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα λαχανικά και μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Ρωτήσαμε την παθολόγο Άντζελα Σπανού, MD, MSc, CN, με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή, σχετικά με τους διατροφικούς μύθους που ακολουθούν τον υποθυρεοειδισμό. «Τόσο τα σταυρανθή λαχανικά, όσο και η σόγια είναι ωφέλιμα όχι μόνο στην αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αλλά και σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση», μας είπε.
Τότε γιατί ακούμε συχνά ότι τα βρογχοκηλογόνα που περιέχουν τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να είναι επιβλαβή για τη λειτουργία του θυρεοειδούς; «Η αλήθεια είναι ότι οι τροφές που περιέχουν βρογχοκηλογόνα, όταν καταναλώνονται πολύ συχνά, επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν καταναλώνονται ωμά. Όταν οι τροφές αυτές μαγειρευτούν, παύουν να έχουν βρογχοκηλογόνο δράση. Η ωμή κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να γίνεται έως 2 φορές την εβδομάδα», λέει η ειδικός.
Η σόγια επιτρέπεται;
Όσον αφορά τη σόγια, μια τροφή με επίσης αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αλλά και αντικαρκινογόνο δράση, έχει την ιδιότητα να μειώνει την απορρόφηση από τον οργανισμό της συνθετικής ορμόνης θυροξίνης, που συνήθως λαμβάνουν με τη μορφή χαπιού οι ασθενείς.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε σόγια και τα προϊόντα της 1 ώρα μετά τη λήψη του πρωινού χαπιού της θυροξίνης. Συνεπώς, μπορεί κανείς να φάει άφοβα σόγια, αρκεί να το κάνει από το μεσημέρι κι έπειτα», απαντάει η δρ. Σπανού.