ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΦΕ ΜΕ ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ
Τα φυτικά γάλατα δεν «συμπεριφέρονται» όπως το αγελαδινό, όταν τα βάζουμε στα ροφήματά μας. Πώς, όμως, να τα χρησιμοποιούμε;
Μπορεί να μην ακολουθώ μια χορτοφαγική ή μια vegan διατροφή, αλλά τα φυτικά γάλατα, έχουν κερδίσει –με δόξα και τιμή– μια θέση στο ψυγείο μου και στο καθημερινό μου διαιτολόγιο.
Όχι, δεν έχω ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη, ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, που να απαιτεί την διακοπή της κατανάλωσης κατσικίσιου ή αγελαδινού γάλακτος. Για να είναι ειλικρινής, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι ο βασικός λόγος που τα επιλέγω, καθώς είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό των γαλάτων ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, αν δεν ήταν γευστικά, πολύ αμφιβάλλω, αν θα συνέχιζα να τα καταναλώσω με την ίδια συχνότητα.
Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι η μεγάλη ποικιλία που μπορούμε πλέον να βρούμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ: Γάλα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, βρόμης ή ρυζιού, με ζάχαρη, με σοκολάτα, με γεύση φυσική. Αν το ένα δεν μας αρέσει, δοκιμάζουμε το άλλο. Πειραματιζόμαστε μέχρι να βρούμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας.
Ωστόσο, τα φυτικά γάλατα «συμπεριφέρονται» λίγο διαφορετικά από το αγελαδινό γάλα που έχουμε συνηθίσει, όταν τα χρησιμοποιούμε. Όταν, δηλαδή, προσθέτουμε φυτικό γάλα στο τσάι ή τον καφέ μας, μερικές φορές μπορεί να διαχωριστεί σε ιζήματα.
Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η οργάνωση Veganuary προτείνει, όταν χρησιμοποιούμε τα παραπάνω φυτικά γάλατα να εφαρμόζουμε τις τέσσερις συμβουλές που ακολουθούν:
- Πριν τα προσθέσουμε στα ροφήματά μας, ανακινούμε καλά τη συσκευασία τους.
- Αφήνουμε το τσάι ή τον καφέ μας να κρυώσει λίγο, πριν το ανακατέψουμε με τα γάλατα αυτά.
- Ρίχνουμε αργά αργά το τσάι ή τον καφέ μέσα στο γάλα και όχι το αντίστροφο.
- Μπορούμε να δοκιμάσουμε φυτικά γάλατα «barista», που κυκλοφορούν στην αγορά κι έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να αναμειγνύονται με τσάι ή καφέ.