iStock

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΣΟΥ ΕΠΕΣΕ ΠΟΛΥ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Σου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό και δεν ξέρεις πώς να «σώσεις» την κατάσταση; Σου έχουμε τη λύση.

Μαγειρεύεις με γρήγορες –σχεδόν μηχανικές– κινήσεις; Με το ένα χέρι κρατάς την κουτάλα για να ανακατεύεις το φαγητό και με το άλλο ρίχνεις το αλάτι, το πιπέρι και όλα τα άλλα μπαχαρικά που έχεις κατά νου;

Αν η παραπάνω εικόνα σού θυμίζει τον εαυτό σου στην κουζίνα, τότε πιθανότατα κάποια στιγμή σου έχει ξεφύγει λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό. Ειδικά, αν τα ρίχνεις όλα «με το μάτι», χωρίς να ακολουθείς κατά γράμμα συνταγές και δοσολογίες. Κι ενώ πολλοί νομίζουν ότι αν αλατίσεις υπερβολικά ένα φαγητό δεν υπάρχει επιστροφή, οι σεφ λένε ότι υπάρχουν τρόποι να το «σώσεις» – έστω και τελευταία στιγμή.

Έριξες πολύ αλάτι στο φαγητό; Διάβασε πώς να το διορθώσεις

– Για κρέας

Αν έχεις αλατίσει υπερβολικά μια μπριζόλα ή ένα κομμάτι κοτόπουλο που το μαγείρεψες στο τηγάνι ή τη σχάρα, μπορείς να μειώσεις την αλμύρα του ξεπλένοντάς το με ζεστό νερό. Έπειτα, το ξαναβάζεις για λίγο στη φωτιά.

Εναλλακτικά, αφού το μαγειρέψεις, μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το προσθέσεις σε μια σαλάτα στην οποία δεν έχεις ρίξει αλάτι. Για καλύτερη ισορροπία γεύσεων, βάλε υλικά όπως ένα ήπιο τυρί (π.χ. μοτσαρέλα), λάχανο ή μαρούλι.

αλάτι
iStock

– Για σούπες

Μια αλμυρή σούπα μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Πάρε μια πατάτα, κόψε την στα τέσσερα και πρόσθεσέ την στην κατσαρόλα με το φαγητό. Η πατάτα θα απορροφήσει λίγο από το αλάτι του ζωμού. Μόλις μαγειρευτεί, απλώς αφαίρεσέ την από την κατσαρόλα.

Αν φτιάχνεις πατατόσουπα, αντί να ρίξεις πατάτα διπλασίασε τα υλικά της συνταγής και προσθέστε περισσότερο ζωμό για να εξισορροπήσει η γεύση. Παρεμπιπτόντως, αν αγαπάς τις σούπες μην αμελήσεις να δοκιμάσεις την πανεύκολη σούπα κολοκύθας με ιαπωνικό άρωμα που έχουμε φτιάξει παλαιότερα στο OW ή μια απλή κλασική ψαρόσουπα (που θα λατρέψουν και τα παιδιά σου).

– Για λαχανικά

Αν τα λαχανικά σου έχουν αλατιστεί υπερβολικά, μπορείς να διορθώσεις αυτή την απροσεξία κάνοντάς τα πουρέ ή σος. Για παράδειγμα, αν το μπρόκολο που προόριζες για σαλάτα βγήκε τελικά αλμυρό, κόψε το κομματάκια και βάλτο σε έναν πολυκόπτη μέχρι να γίνει πουρές. Έπειτα, μαγείρεψέ το εκ νέου με κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα και σκόνη σκόρδου ή ό,τι άλλο θέλεις, δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο dip.

αλάτι
iStock

– Για ζυμαρικά

Έριξες πολύ αλάτι στο νερό των ζυμαρικών και το συνειδητοποίησες όταν ήταν ήδη αργά; Στράγγισε τα μακαρόνια και ξέπλυνέ τα κάτω από κρύο νερό, το οποίο θα τα «καθαρίσει» από το υπερβολικό αλάτι.

Αν έχεις ήδη ενώσει τα μακαρόνια με τη σάλτσα, μπορείς να προσθέσεις έξτρα υλικά που προσδίδουν γλυκύτητα στο φαγητό, όπως σοταρισμένα κολοκυθάκια, πιπεριές ή μανιτάρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.