iStock

ΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΗΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΣΟΥ

Ποιες τροφές πρέπει να βγάλεις από τη διατροφή σου και ποιες να προσθέσεις για να μην πρήζεται συνεχώς η κοιλιά σου;

Από μικρή θυμάμαι να σχολιάζουν οι δικοί μου ότι έχω «γερό» στομάχι. Μπορούσα να τρώω «πέτρες» και να μη νιώθω την παραμικρή ενόχληση, το παραμικρό πρήξιμο, σε αντίθεση με φίλους μου, που άκουγα κατά καιρούς να παραπονιούνται για εντερικές ενοχλήσεις, δυσπεψία, βαρυστομαχιά.

Μετά μεγάλωσα. Και μια μέρα διαπίστωσα πως μου είναι αδύνατον πλέον να φάω τυλιχτό με γύρο χοιρινό, κρεμμύδι και τζατζίκι – εννοείται ήταν ανέκαθεν το top junk food μου. Μια άλλη μέρα έφαγα τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά και μέχρι το επόμενο πρωί ένιωθα ότι θα πεθάνω. Για να μην αναφέρω τι επίδραση έχουν πλέον στον οργανισμό μου παραπάνω από δύο ποτήρια κρασί.

Αναζητώντας –ενοχλημένη φυσικά– τι μπορεί να μου έχει συμβεί, ανακάλυψα αυτό ακριβώς που φοβόμουν: όπως ισχύει με όλους τους μυς στο σώμα, έτσι και οι μύες του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου και του εντέρου, με την πάροδο του χρόνου ατονούν προκαλώντας γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Την ίδια ώρα, όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερα πεπτικά ένζυμα, χωρίς τα οποία η άπεπτη τροφή περνά ατόφια στο παχύ έντερο προκαλώντας φούσκωμα, αέρια και άλλες διαταραχές. Τι κάνουμε από εδώ και στο εξής;

Τι να αλλάξεις στη διατροφή σου για να μην πρήζεται συνεχώς η κοιλιά σου
iStock

Αλλαγές στη διατροφή για να μην πρήζεται η κοιλιά

Θα σου πω τι άλλαξα εγώ στη διατροφή μου για να αντιμετωπίσω τα φουσκώματα, καθώς και ποιες τροφές έχει νόημα σύμφωνα με τους ειδικούς να βγάλεις ή να αυξήσεις στη δίαιτά σου αν βρίσκεσαι σε αντίστοιχη θέση. Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανίζεις συχνά ανεξήγητα φουσκώματα, αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνεις είναι να μιλήσεις με γαστρεντερολόγο, που πιθανώς θα συστήσει μια σειρά εξετάσεων για να αποκλείσει τυχόν παθήσεις.

Ποιες τροφές να βγάλεις από τη διατροφή σου για να αποφεύγεις το πρήξιμο

Ψωμί: Δεν χρειάζεται να έχεις δυσανεξία στη γλουτένη για να φτάνεις κάποια μέρα να νιώθεις φούσκωμα έχοντας φάει απλά ψωμί – ή άλλες τροφές με λευκό αλεύρι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μειωμένα πεπτικά ένζυμα ή σε κάποια άλλη εντερική ανισορροπία που προκαλεί δυσπεψία στο σιτάρι.

Τι να αλλάξεις στη διατροφή σου για να μην πρήζεται συνεχώς η κοιλιά σου
iStock

Σοκολάτα: Στην πραγματικότητα, το φούσκωμα πιθανότατα προκαλείται από το γάλα που μπορεί να περιέχει η σοκολάτα γάλακτος ή από άλλα πρόσθετα που μπορεί να έχει κάποια σοκολάτα.

Τι να αλλάξεις στη διατροφή σου για να μην πρήζεται συνεχώς η κοιλιά σου
iStock

Για παράδειγμα, εγώ παρατήρησα ότι με «διαλύει» πλέον η σοκολάτα με στέβια ή με άλλα γλυκαντικά, τα οποία δεν μπορεί να απορροφήσει ο γαστρεντερικός σωλήνας.

Επεξεργασμένες τροφές: Οι επεξεργασμένες τροφές, ειδικά οι υδατάνθρακες, είναι συνήθως πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη. Η κατανάλωσή τους έχει βρεθεί πως προκαλεί την αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί κατακράτηση νερού και έτσι μας κάνει να νιώθουμε φούσκωμα.

Junk food: Ειδικά τα τηγανητά και η ζύμη της πίτσας! Το αλάτι είναι και εδώ ο βασικός ένοχος, καθώς οδηγεί σε κατακράτηση νερού, ενώ ρόλο παίζει και η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, που δεν βοηθά καθόλου την πεπτική λειτουργία.

Γαλακτοκομικά: Πολλοί άνθρωποι που φουσκώνουν εξαιτίας των γαλακτοκομικών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος, δηλαδή λείπουν από την οργανισμό τους τα απαραίτητα ένζυμα που τη διασπούν ή απλά μειώνονται, όπως είπαμε, με την πάροδο του χρόνου.

Πικάντικες τροφές: Οι πικάντικες τροφές –το μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσίλι, η μουστάρδα– διεγείρουν την απελευθέρωση ορισμένων οξέων στο στομάχι που προκαλούν φούσκωμα.

Όσπρια: Τα όσπρια περιέχουν γαλακτόζη, ένα μόριο σακχάρου που δεν πέπτεται εύκολα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το φούσκωμα είναι προσωρινό, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα βγάλει κανείς από τη διατροφή του. Ωστόσο, ίσως κάποια από αυτά να «πέφτουν πιο βαριά» από άλλα και να πρέπει να αποφεύγονται.

Καφεΐνη: Σε ορισμένους ανθρώπους φούσκωμα προκαλεί και ο καφές, καθώς αυξάνει την παραγωγή στομαχικού οξέος.

Τι να αλλάξεις στη διατροφή σου για να μην πρήζεται συνεχώς η κοιλιά σου
iStock

Ποιες τροφές να αυξήσεις στη διατροφή σου

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και να βοηθά τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες, χωρίς να προκαλεί φούσκωμα.

Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια είναι από τις πλέον θρεπτικές τροφές, περιέχοντας αρκετή πρωτεΐνη αλλά και μπόλικα ωμέγα-3, τα οποία σύμφωνα με μελέτες συνδέονται με μείωση τους λίπους στην κοιλιά.

Περισσότερα λαχανικά και φρούτα: Οι ιδανικές τροφές για καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, οι οποίες έχουν και την ιδιότητα να μειώνουν το φούσκωμα, είναι τα φρούτα, όπως οι μπανάνες και η παπάγια, και τα λαχανικά, όπως το αγγούρι, τα σπαράγγια και το μάραθο. Ιδιαίτερα ανακουφιστικό είναι το τζίντζερ.

Χυμός αλόης: Ο φρέσκος χυμός αλόης είναι μια εξαιρετική ιδέα, γιατί περιέχει μέταλλα που συμβάλλουν σημαντικά στην αποτοξίνωση του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Νερό με μέλι: Μία κούπα ζεστό νερό με μέλι βοηθά πολύ τις στιγμές που νιώθεις φούσκωμα. Το μέλι είναι εξαιρετικό για αποτοξίνωση, έχει διουρητικές ιδιότητες, ενώ λειτουργεί και ως ασπίδα για το ανοσοποιητικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.