ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΓΑΛΑ ΒΡΟΜΗΣ
Σε τι υπερέχει το γάλα βρόμης συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτικά ροφήματα και σε ποιους συνιστάται να το επιλέγουν;
Η στροφή προς τα φυτικά γάλατα τα τελευταία χρόνια είναι τάση, ακόμα και για άτομα που στο παρελθόν επέλεγαν αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Οι λόγοι είναι πολλοί: Το καλό μάρκετινγκ έχει σίγουρα παίξει ρόλο, αλλά όσοι επιστρέφουν σε αυτά το κάνουν κι επειδή έχουν διαπιστώσει ότι δεν τους «βαραίνουν» στο στομάχι, επειδή τους αρέσει η γεύση τους ή επειδή έχουν οφέλη που ίσως το κανονικό γάλα δεν έχει, όπως μπόλικες φυτικές ίνες ή λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα διαθέσιμων φυτικών ροφημάτων είναι πλούσια και εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιο να προτιμήσει και γιατί. Έχουμε αναφερθεί στα οφέλη που έχει το γάλα αμυγδάλου, ωστόσο το γάλα βρόμης υπερέχει σε ορισμένα σημεία που για πολλούς είναι σημαντικά.
Τι είναι το γάλα βρόμης
Το γάλα βρόμης παρασκευάζεται από την ανάμειξη βρόμης και νερού. Στη συνέχεια, το μείγμα στραγγίζεται και αφαιρούνται τυχόν στερεά. Ορισμένα γάλατα βρόμης που θα βρεις στο εμπόριο περιέχουν ζάχαρη ή είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και ασβέστιο. Άλλα υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν ζάχαρη. Ανάλογα με το ποιο θα επιλέξεις αλλάζουν σημαντικά οι θερμίδες που θα λάβεις. Επιπλέον, έχει νόημα να επιλέξεις την εμπλουτισμένη εκδοχή αν δεν καταναλώνεις ζωικά τρόφιμα.
Σε τι διαφέρει από το γάλα αγελάδας;
Διατροφικά το γάλα βρόμης διαφέρει πολύ από το γάλα αγελάδας. Όπως αναφέρει σε άρθρο η διατροφολόγος Alyssa Smolen, «σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, το γάλα βρόμης περιέχει πολύ λιγότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λιπαρά».
Έχει νόημα να γνωρίζεις ότι το γάλα βρόμης μιμείται πολύ την υφή του αγελαδινού γάλακτος, καλύτερα από όλες τα άλλα φυτικά ροφήματα. «Το γάλα βρόμης είναι πιο παχύρρευστο σε σύγκριση με άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα», λέει η Smolen. Έτσι, στα ροφήματα καφέ, το γάλα βρόμης δημιουργεί εξαιρετικό αφρό. Επιπλέον, έχει μια ουδέτερη γεύση, η οποία προσφέρεται για κάθε άλλη χρήση του στη μαγειρική ή τη γαλακτοκομική.
Γιατί να το προτιμήσεις
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του γάλακτος βρόμης συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα είναι το γεγονός ότι περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσιο και σε υδατάνθρακες. Όπως λέει σε άρθρο η διατροφολόγος Michelle Saari, «το γάλα βρόμης περιέχει β-γλυκάνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς». Η βήτα-γλυκάνη είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας.
Ενώ δεν «κερδίζει» τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα ως προς τις πρωτεΐνες (έχει τις λιγότερες) ή τις θερμίδες (έχει από τις περισσότερες), έχει τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά της βρόμης, έχει πολύ χαμηλό ποσοστό αλλεργιογόνων (ιδανικό για όσους έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο γάλα αμυγδάλου), ενώ λόγω των φυτικών ινών υποστηρίζει την καρδιά και τον μεταβολισμό.
Βέβαια, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, άτομα με δυσανεξία στις πολλές φυτικές ίνες μπορεί να ενοχληθούν από την τακτική κατανάλωσή του, να έχουν δηλαδή γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι.