ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΦΕ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
Ποιος δεν σαστίζει μπροστά σε ένα μεγάλο και πλούσιο μπουφέ ξενοδοχείου; Τι θα επέλεγε, όμως, μια διατροφολόγος για σωστό πρωινό;
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήδη πολλοί απολαμβάνετε τις διακοπές σας. Έπειτα από έναν χρόνο απαιτητικό, ίσως και δύσκολο, έρχονται επιτέλους αυτές οι μέρες ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς. Έχετε κλείσει τις διακοπές σας σε ξενοδοχείο, λοιπόν, κι αναρωτιέστε τι μπορείτε να καταναλώσετε από τον μπουφέ για πρωινό. Οι επιλογές εννοείται είναι πολλές, αλλά παράλληλα μπορεί να είναι και θερμιδογόνες.
Παρακάτω θα βρείτε τις πιο υγιεινές επιλογές πρωινού από τον μπουφέ του ξενοδοχείου, με στόχο να νιώθετε πλήρεις μέσα στην μέρα, από τη μια, και γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, από την άλλη.
Τι επιλέγω για πρωινό από τον μπουφέ του ξενοδοχείου
- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρόμη ή δημητριακά ολικής άλεσης ή καλαμποκιού, φρέσκα φρούτα ή μέλι και ξηρούς καρπούς ή ακόμα και σπόρους εάν αυτοί είναι διαθέσιμοι π.χ. λιναρόσποροι ή σπόροι Chia.
- Αβγά βραστά ή scrambled eggs με λαχανικά, τα οποία μπορείς να τα συνοδεύσεις με ψωμί ολικής άλεσης ή κριτσίνια ολικής, φρέσκα φρούτα ή φρέσκο χυμό ανάμεικτο ή πορτοκαλιού.
- Γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης ή καλαμποκιού μαζί με φρέσκα φρούτα.
- Φρυγανιές ολικής άλεσης ή ψωμί ολικής με λίγο βούτυρο και μέλι μαζί με ένα φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών.
- Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και μπανάνα ή νεκταρίνι κομμένο σε λωρίδες μαζί με ένα φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών.
- Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο με γαλοπούλα και κίτρινο τυρί, μαζί με φρέσκα φρούτα και ένα φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών.
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια ολικής άλεση με γαλοπούλα και κίτρινο τυρί ή τυρί κρέμα, συνοδευόμενα με φρέσκα φρούτα ή φρέσκο χυμό ανάμεικτο ή πορτοκαλιού.
Τέλος, δύο ακόμα «μυστικά επιτυχίας» αφορούν στην κατανάλωση του καφέ αλλά και του νερού. Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για να μένουμε ενυδατωμένοι. Επίσης, απολαμβάνουμε τον καφέ μας όσο γίνεται χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Συμπερασματικά, παρατηρούμε πως στο πρωινό γεύμα, είτε πρόκειται για μπουφέ ξενοδοχείου είτε όχι, είναι καλό να υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία για να είναι ολοκληρωμένο. Αυτά είναι οι πηγές πρωτεΐνης, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες για περισσότερες φυτικές ίνες και τα φυτικά λίπη. Σκοπός είναι να νιώθουμε μέσα στη μέρα κορεσμό, έτσι ώστε να μην έχουμε το αίσθημα της πείνας συνεχόμενα και να τσιμπάμε από εδώ και από εκεί, και ταυτόχρονα να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για να διεκπεραιώνουμε όποιες δραστηριότητες έχουμε κανονισμένες.
Η Βάνα Κροντήρη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.