TΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ
Τι να φάμε σε μια ψαροταβέρνα προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τη διατροφή μας; Ένας διατροφολόγος μοιράζεται μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσουμε τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες χωρίς παράλληλα να στερηθούμε τίποτα στις διακοπές.
Το καλοκαίρι όλοι τρώμε και πίνουμε λίγο περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε διακοπές, λογικά θα φάμε μια δυο φορές παραπάνω στο σουβλατζίδικο, το μεζεδοπωλείο ή την πιτσαρία. Και το ερώτημα που τριγυρίζει στο μυαλό μας είναι ένα: Μπορούμε άραγε να προσέξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες στις διακοπές; Ή με άλλα λόγια, μπορούμε να πάρουμε τη διατροφή μας στον καλοκαιρινό προορισμό;
«Το φαγητό σε ένα εστιατόριο ή σε μια ταβέρνα είναι μέρος της κοινωνικής μας ζωής», μας λέει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος. «Παρόλο που τα εδέσματα σε μία ταβέρνα έχουν περισσότερες θερμίδες και χαμηλότερη θρεπτική αξία, από τη σπιτική τους εκδοχή, φυσικά δεν χρειάζεται να τα αποφεύγουμε, ακόμα κι αν προσπαθούμε να ρυθμίσουμε το σωματικό μας βάρος. To πιο σημαντικό είναι να κάνει κανείς έξυπνες και συνετές επιλογές, έτσι ώστε να απολαύσει το γεύμα του, χωρίς να επιβαρυνθεί με πολλές παραπάνω θερμίδες και λιπαρά», προσθέτει.
Συμβουλές για υγιεινές επιλογές στην ψαροταβέρνα
Παρακάτω ακολουθούν οι συμβουλές που μας έδωσε ο κ. Παπαχρήστος για υγιεινές επιλογές σε μια ψαροταβέρνα, μιας και οι τελευταίες έχουν την τιμητική τους στις καλοκαιρινές εξόδους.
– Ποια σαλάτα να επιλέξετε
Αρχικά, μια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών (ιδανικά εποχής) χρειάζεται να υπάρχει πάντα στο τραπέζι καθώς θα ενισχύσει τον κορεσμό και την θρεπτική αξία του γεύματος. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα πιο ελαφρύ dressing (π.χ. μπαλσάμικο ξύδι, βινεγκρέτ με λεμόνι ή ξύδι) και όχι τα πιο βαριά, όπως αυτά με βάση τη μαγιονέζα. Επίσης, αποφύγετε τις υπερφορτωμένες σαλάτες με πολλά υλικά και λιπαρά συστατικά. Αν δεν σας αρέσει κάποια σαλάτα από τον κατάλογο, μπορείτε να διαλέξετε, εναλλακτικά, ένα κυρίως πιάτο που περιέχει λαχανικά.
– Μην το παρακάνετε με τα ορεκτικά
Όσον αφορά τα ορεκτικά, επιλέξτε 1-2 αγαπημένα σας ορεκτικά, έχοντας κατά νου ότι θα ακολουθήσει και το κυρίως πιάτο. Αντί για κάτι τηγανητό ή παναρισμένο επιλέξτε την πιο ελαφριά εκδοχή του, όπως ψητό. Αν σας αρέσει το ψωμί που συνήθως αφήνουν στην αρχή στο τραπέζι, κρατήστε μια φέτα και μοιράστε το υπόλοιπο στους φίλους σας.
– Κυρίως γεύμα στην ψαροταβέρνα
Για κυρίως γεύμα, επιλέξτε μια πηγή πρωτεΐνης, όπως ψάρι ή θαλασσινά. Μπορείτε να το συνδυάσετε με πηγές υδατανθράκων (για παράδειγμα, ρύζι ή πατάτες) και το πιάτο μπορεί να περιέχει, επίσης, λαχανικά.
– Πιάτα «για το κέντρο»
Αν με την παρέα σας παραγγείλετε διάφορα πιάτα για τη μέση ακολουθήστε τον εξής κανόνα: χωρίστε το πιάτο σας σε 3 νοητά μέρη. Στο ¼ του πιάτου προσθέστε πρωτεΐνη (ψάρι/θαλασσινά/τυρί), στο ¼ τον υδατάνθρακα (ρύζι/πατάτα/ψωμί) και στο άλλο ½ λαχανικά.
– Τι να προσέξετε στο αλκοόλ που θα συνοδέψει το φαγητό
Εκτός από το φαγητό, τις περισσότερες φορές που θα βγούμε έξω στο τραπέζι θα υπάρχουν και αλκοολούχα ποτά. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα και υπερφαγία την επόμενη μέρα. Το κρασί και η μπίρα αποτελούν τις επιλογές με τις χαμηλότερες θερμίδες. Προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε το ένα ποτό αν είστε γυναίκα και τα δύο ποτά αν είστε άνδρας. Ως μερίδα ορίζονται τα 150 ml κρασιού, τα 330 ml μπύρας, τα 40 ml κάποιου υψηλόβαθμου ποτού και τα 30 ml ούζου.
Μην ξεχνάτε το νερό το οποίο συμβάλλει στην ενυδάτωση, ενισχύει τον κορεσμό, ενώ παράλληλα μπορεί να μετριάσει την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε.
– Γλυκάκι θα φάμε;
Τέλος, σε πολλά εστιατόρια προσφέρουν επιδόρπιο μετά το γεύμα, ενώ υπάρχει πάντα η επιλογή να παραγγείλεις κάτι από τον κατάλογο. Πριν το κάνετε, αναρωτηθείτε αν χρειάζεστε πραγματικά το γλυκό. Αν η απάντηση είναι «όχι» μπορείτε να αρνηθείτε ευγενικά. Αν χρειάζεστε κάτι για να αλλάξει η γεύση σας από το φαγητό, λίγα φρέσκα φρούτα, ένας καφές, ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ή μια τσίχλα μπορούν να εξυπηρετήσουν, εξίσου, αυτόν τον σκοπό. Αν παραγγείλετε τελικά κάποιο γλυκό μπορείτε να το μοιραστείτε με την υπόλοιπη παρέα σας.
Δύο έξτρα tips για την ψαροταβέρνα
- Καλό είναι να δίνετε προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος και να προτιμάτε τα ψητά και τα μαγειρευτά, και όχι τα τηγανητά. Δεν έχει, όμως, μόνο σημασία να επιλέξετε κάτι υγιεινό. Το μέγεθος της μερίδας είναι εξίσου σημαντικό.
- Να τρώτε αργά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Σταματήστε το φαγητό μόλις νιώσετε χορτάτος αλλά όχι φουσκωμένος.