ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΓΟΥΙΝΕΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ;
Την επόμενη φορά που θα πας για μπαχαρικά, αναζήτησε το πιπέρι Γουινέας που νέες έρευνες εκθειάζουν για τα οφέλη του στην υγεία. Έχε, βέβαια, στο μυαλό σου ότι η τιμή του είναι τσιμπημένη.
Δεν το αποκαλούν «κόκκοι το Παραδείσου» χωρίς λόγο. Το πιπέρι Γουινέας (ή Μελεγκέτα), όπως είναι γνωστό, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών διατροφολόγων τελευταία καθώς, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του, δείχνει να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία.
Τα οφέλη αυτά έχουν εδώ και αιώνες εκτιμηθεί από λαούς της δυτικής Αφρικής (ειδικά στη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Γκάνα), όπου παράγεται. Εκεί, οι παραδοσιακοί θεραπευτές χρησιμοποιούν το πιπέρι Γουινέας ως φάρμακο, εκχυλίζοντάς το και φτιάχνοντας αφεψήματα με τους καρπούς του, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πεπτικές διαταραχές, προβλήματα του ανοσοποιητικού και πόνους στις αρθρώσεις. Μάλιστα, στις περιοχές αυτές χρησιμοποιούν τόσο τα φύλλα όσο και τις ρίζες του, που πιστεύουν ότι συμβάλλουν στην ευεξία, στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και της λίμπιντο.
Την ίδια ώρα, το ιδιαίτερο αυτό πιπέρι χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε σούπες, κοκκινιστά, μαρινάδες για κρέας και πικάντικες σάλτσες.
Τι κάνει το πιπέρι Γουινέας τόσο ξεχωριστό
Το πιπέρι αυτό αποτελεί καρπό του φυτού Μελεγκέτα, ένας είδος πιπεριάς που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Οι μικροί καρποί του έχουν κοκκινωπό χρώμα, κωνικό σχήμα και μια κίτρινη άκρη. Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους καρπούς πιπεριού, η επιφάνειά τους είναι λεία.
Η δε γεύση τους είναι πραγματικά ιδιαίτερη, έντονα αρωματική, θυμίζουν λίγο κίτρο, λίγο τζίντζερ και λίγο μέντα. Συχνά, οι σεφ το χρησιμοποιούν και σε γλυκά πιάτα ως εναλλακτική του κάρδαμου, του γαρίφαλου ή του τζίντζερ.
Σύμφωνα με τον γνωστό σεφ Ethan Frisch, «το πιπέρι αυτό αν το τρίψεις ταιριάζει ιδανικά σε κοκκινιστά που παίρνουν ώρα για να μαγειρευτούν, σε πιάτα με τσίλι, αλλά και σε όσπρια, π.χ. στις φακές. Γενικά σε πιάτα που οι γεύσεις θέλουν χρόνο να "αναπτυχθούν"».
Ωστόσο, προσθέτει ο ίδιος, «μπορείς να πασπαλίσεις με αυτό ψητά λαχανικά, όπως καρότα και πατάτες. Αλλά και μία απλή συνταγή, π.χ. μια σάλτσα τομάτας, μπορεί να την αναδείξει εξαιρετικά».
Τα οφέλη του στην υγεία
Το πιπέρι Γουινέας φαίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να έχει ένα πλούσιο διατροφικό προφίλ με «βιοδραστικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή, αλκαλοειδή, φαινολικές ενώσεις, τανίνες, καρδιακές γλυκοσίδες, τερπενοειδή και σαπωνίνες». Αυτά είναι τα στοιχεία που, σύμφωνα με την Dr. Jacquie Leone που ειδικεύεται στην ολιστική διατροφή, προσδίδουν στο πιπέρι αυτό θεραπευτικές ιδιότητες. Ποιες είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι ιδιότητες;
Το πιπέρι Γουινέας ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Μελέτη σε τρωκτικά έδειξε ότι η τζιντζερόλη που περιέχει σε υψηλή ποσότητα, δρα με τρόπο που να ρυθμίζει τις συσπάσεις του εντέρου, μειώνει τη δυσπεψία, το φούσκωμα και την ανώμαλη κινητικότητα που προκαλεί αναστάτωση στο στομάχι και διάρροια.
Βελτιώνει τον μεταβολισμό
Μικρής έκτασης μελέτη έδειξε ότι χάρη στη θερμογόνα επίδρασή του, το πιπέρι αυτό συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού. Αυξάνει, λοιπόν, την ενεργειακή δαπάνη και την οξείδωση του λίπους, υποστηρίζοντας δυνητικά την απώλεια βάρους.
Η μελέτη παρακολούθησε για 12 εβδομάδες 60 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες, τους οποίους χώρισε σε δύο ομάδες. Η ομάδα που κατανάλωνε 250mg πιπέρι Γουινέας δύο φορές την ημέρα είχε 18,5% μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη, δηλαδή «έκαιγε 18,5 περισσότερες θερμίδες», από την ομάδα που κατανάλωνε ένα κοινό μαύρο πιπέρι.
Το πιπέρι Γουινέας έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ στηρίζει το ανοσοποιητικό
Αυτές τις οφείλει στις βιοδραστικές ενώσεις του και στην υψηλή συγκέντρωση σε φλαβονοειδή. Αυτές οι ουσίες αφενός συμβάλλουν στη μείωση χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με τις φλεγμονές, αφετέρου καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
Την ίδια ώρα, μελέτη που δημοσιεύεται στην International Journal of Biology, έδειξε ότι τα φυτοχημικά στους καρπούς του έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και έτσι αποτρέπουν τις μολύνσεις και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχει επίδραση στο σάκχαρο και τη διαχείριση του διαβήτη
Σύμφωνα με τη Dr Leone, υπάρχουν ενδείξεις αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ότι το πιπέρι αυτό έχει αντιδιαβητική επίδραση, καθώς κάποια από τα στοιχεία του αναστέλλουν τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των υδατανθράκων και των πολυσακχαριτών σε απλά σάκχαρα, τα οποία αυξάνουν έπειτα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αξίζει, λοιπόν, να αγοράσω πιπέρι Γουινέας;
«Το πιπέρι Γουινέας φαίνεται να έχει κάποια οφέλη στην υγεία, αλλά το αν πρέπει να αντικαταστήσει κανείς το κλασικό μαύρο πιπέρι με αυτό, είναι στην ατομική του ευχέρεια. Αφενός πρέπει να αρέσει η ιδιαίτερη γεύση του, αφετέρου πρέπει να ληφθεί υπόψιν η πολύ υψηλότερη τιμή του, συγκριτικά με τα υπόλοιπα πιπέρια. Θα το συνιστούσα, λοιπόν, αλλά χωρίς να αποκλείω τα υπόλοιπα», λέει στο OW ηδιατροφολόγος κ. Βάνα Κροντήρη.
Για την ιστορία, το κόστος του πιπεριού Γουινέας μπορεί να είναι και 5 φορές πάνω από το συμβατικό μαύρο πιπέρι Βιετνάμ, φτάνοντας σε κάποια μαγαζιά με μπαχαρικά ακόμα και τα 6,5 ευρώ ανά 100 γρ. Γιατί είναι τόσο ακριβό; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό έχει να κάνει με τη μικρή ζήτηση, καθώς δεν είναι τόσο γνωστό προϊόν, αλλά και τις μικρής κλίμακας παραγωγές. Πάντως όσοι το έχουν δοκιμάσει υποστηρίζουν πως η γεύση του είναι πιο έντονη από αυτή του μαύρου πιπεριού, οπότε χρειάζεσαι λιγότερη ποσότητα. Και πως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια γκουρμέ πολυτέλεια που αξίζει τα λεφτά της.