ΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ
Παιδίατροι και διαιτολόγοι που λένε τι πρωινό δίνουν στα παιδιά τους εξηγούν ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να περιλαμβάνει ένα βασικό συστατικό: πρωτεΐνη!
Όπως και για πολλά παιδιά, έτσι και για μένα η υιοθέτηση της συνήθειας του πρωινού γεύματος δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μπορεί σήμερα το πρωινό να είναι το αγαπημένο μου γεύμα, αλλά μέχρι να φτάσω σε αυτό το σημείο πέρασα από τα στάδια της άρνησης και της αποστροφής προς αυτό.
Ευτυχώς σήμερα οι γονείς έχουν στη διάθεσή τους μια πληθώρα επιλογών προκειμένου να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε πρωινό. Ορισμένοι παιδίατροι και διαιτολόγοι μοιράζονται στην ιστοσελίδα TODAY.com τις δικές τους υγιεινές επιλογές για το πρωινό των παιδιών τους και μας δίνουν ενδιαφέρουσες ιδέες.
Οι ειδικοί επιλέγουν αβγά για πρωινό
Η παιδίατρος Δρ Christina Johns αναφέρει ότι τα παιδιά της, ηλικίας 15 και 18 ετών, είναι και τα δύο αθλητές που προτιμούν ένα ζεστό πρωινό, οπότε επιλέγουν συνήθως ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη, που περιλαμβάνει σάντουιτς με αβγά και τυρί.
Για το σάντουιτς προτιμούν ψωμάκια panini από επτά δημητριακά, ή τορτίγια. Η Δρ Johns ενθαρρύνει τα παιδιά της να προσθέτουν και άλλα θρεπτικά συστατικά στα σάντουιτς τους, όπως αβοκάντο ή μαγειρεμένα λαχανικά που περίσσεψαν από το δείπνο το προηγούμενο βράδυ.
Η παιδίατρος Δρ Danielle Grant επιλέγει επίσης αβγά για το πρωινό των παιδιών της. Πολλές φορές τα βράζει από το προηγούμενο βράδυ ή αν έχει χρόνο το πρωί φτιάχνει αβγά ποσέ και τα τοποθετεί πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης, αρκετές φορές προσθέτοντας και αβοκάντο.
Φρούτα για τον δρόμο
Στην κόρη της, που τρώει φρούτα, η Δρ Johns συνηθίζει να προσφέρει εύκολες λύσεις. Για παράδειγμα, συνήθως της δίνει μια μπανάνα ή διάφορα μούρα, π.χ. βατόμουρα ή μύρτιλλα, τα οποία μπορεί να καταναλώσει και καθώς πηγαίνει στο σχολείο.
Αρτοσκευάσματα μαζί με πρωτεΐνη
Η Δρ Katie Lockwood φροντίζει να ενσωματώνει στο πρωινό των παιδιών της πρωτεΐνη, αφού ξέρει ότι έτσι θα παραμείνουν χορτάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αν τρώνε αρτοσκευάσματα, όπως ένα muffin ή ένα κρουασάν, τα ενθαρρύνει να το συνοδεύουν και με ένα ποτήρι γάλα, για λίγη πρωτεΐνη. Αν τρώνε βάφλα, την αλείφουν με τυρί κρέμα ή φυστικοβούτυρο.
Σπιτικά muffins για πρωινό
Η Amy Reed, πιστοποιημένη διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Cincinnati, συνήθως φτιάχνει σπιτικά μάφινς για τους δύο έφηβους γιους της. Μάλιστα, αυξάνει τη θρεπτική τους αξία προσθέτοντας πολτοποιημένη κολοκύθα, μπανάνα, ροδάκινο, σάλτσα μήλου ή καρότα ενώ αντικαθιστά τη μισή δόση του λευκού αλευριού με αλεύρι ολικής άλεσης, επειδή αυτό έχει περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Λαχταριστά smoothies με πρωτεΐνη για ενέργεια
Η Reed φτιάχνει μερικές φορές στα παιδιά της smoothies με φρούτα. Σε αυτά μπορεί να βάλει φράουλες, γιαούρτι, γάλα ή και αγγούρι που ανήκει στις ιδιαίτερα ενυδατικές τροφές. (Αν θέλετε να κάνετε το smoothie σας super θρεπτικό, μπορείτε να βάλετε και κεφίρ!).
Παρόμοια, όταν τα παιδιά της Δρ Grant δεν πεινάνε το πρωί αλλά πρέπει να φάνε κάτι πριν από το σχολείο, εκείνη τους φτιάχνει smoothies με μπανάνες, γάλα, σοκολάτα και φυστικοβούτυρο που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.
Τηγανίτες που λατρεύουν τα παιδιά, αλλά ολικής άλεσης
Εκτός από smoothies, η Reed δίνει επίσης για πρωινό στα παιδιά της τηγανίτες που φτιάχνονται γρήγορα το πρωί. Η διαιτολόγος βλέπει στις τηγανίτες μια ευκαιρία να ταΐσει τα παιδιά της με υγιεινές τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα.
Η Δρ Johns φτιάχνει και αυτή τηγανίτες από φαγόπυρο, τις οποίες τα παιδιά της συνοδεύουν με φέτες από μπανάνα και σιρόπι σφενδάμου.