ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Ακόμα και να μην είσαι οπαδός του «zero waste» στην κουζίνα, αξίζει να μάθεις τι μπορείς να κάνεις το κοτσάνι από το μπρόκολο, για να επωφεληθείς από τα συστατικά του.
Το μπρόκολο, ένα από τα πιο ευεργετικά για την υγεία λαχανικά, συνήθως το τρώμε βραστό, σαν σαλάτα. Συχνά βλέπω κόσμο να πετάει το χοντρό κοτσάνι του, είτε για να βράσει μόνο τις φούντες, είτε για να τις χρησιμοποιήσει σε άλλες συνταγές, π.χ. σε ασιατικό μοσχάρι, σε ζυμαρικά ή σε εύκολα και ελαφριά soba noodles.
Ωστόσο, το κοτσάνι του μπρόκολου είναι γεμάτο βιταμίνες (C & D), φολικό οξύ, μέταλλα και μια πολύτιμη ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη είναι μια φυσική φυτική ένωση που υπάρχει σε σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.) και έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και τη μείωση της φλεγμονής, με πιθανά οφέλη και για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Μην πετάς τίποτα από το μπρόκολο
Το κοτσάνι του μπρόκολου μπορούμε να το καταναλώσουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Αν είναι σκληρό και μεγάλο, μπορούμε να καθαρίσουμε τον εξωτερικό του φλοιό (έχει ίνες και δεν θα είναι ευχάριστο στη μάσηση). Στη συνέχεια, μπορούμε να το βράσουμε απλά μαζί με το υπόλοιπο μπρόκολο, με τη διαφορά ότι αυτό θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σούπες, είτε πολτοποιημένο είτε σε κομματάκια (βλ. κοτόσουπα με noodles ρυζιού), μπορούμε να το κάνουμε πουρέ, να το συμπεριλάβουμε σε ασιατικού τύπου stir fries, να το βάλουμε ωμό σε smoothies ή τριμμένο σε σαλάτες κ.ά.
Tα φύλλα του μπρόκολου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ανάλογους τρόπους, είναι π.χ. πολύ ωραία κομμένα μέσα σε σούπες, σε ομελέτες, κ.ά.
Εδώ ετοιμάζουμε μια πανεύκολη, υγιεινή και νόστιμη σαλάτα με κοτσάνι μπρόκολου. Συνδυάζουμε απλά υλικά, ενώ θα μπορούσαμε ακόμα και να το προσθέσουμε σε μια έτοιμη πλυμένη πράσινη σαλάτα που προμηθευόμαστε από σούπερ μάρκετ.
Αφού τρίψω το κοτσάνια, το συνδυάζω με καρότο επίσης τριμμένο, μαρούλι, μήλο και αμύγδαλα.
Θα ξαναπώ ότι λατρεύω τις σαλάτες και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ευφάνταστους και υγιεινούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που βρίσκουμε στο ψυγείο μας.
Συνταγή για σαλάτα με κοτσάνι από μπρόκολο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για 2 μερίδες
- 1 κοτσάνι από μπρόκολο, τριμμένο στον τρίφτη
- 2 καρότα, τριμμένα στον τρίφτη
- 1 πράσινο μήλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 6-7 φύλλα μαρουλιού, λεπτοκομμένα
- 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο (και το πράσινο μέρος)
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε το ντέσινγκ ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι το λεμόνι με το λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Προσθέτουμε στα λαχανικά το ντρέσινγκ και τα αμύγδαλα. Σερβίρουμε.