ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕ ΧΥΜΟΥΣ;
Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις να κάνεις αποτοξίνωση με χυμούς φρούτων και λαχανικών, διάβασε πρώτα τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας.
Η αποτοξίνωση με χυμούς (νηστεία με χυμούς) είναι μία από τις διατροφικές τάσεις που κατά καιρούς προβάλλονται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι influencers που την προωθούν μέσα από τις προσωπικές τους σελίδες. Οι οπαδοί της ισχυρίζονται ότι το να καταναλώνεις μόνο χυμούς φρούτων και λαχανικών για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως 3 με 7 μέρες) μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ανάμεσα στα οποία η απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό και η συμβολή στην απώλεια βάρους.
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί ότι μια τέτοια δίαιτα είναι απίθανο να παρέχει αρκετή ενέργεια ή θρεπτικά συστατικά, ενώ σπάνια οδηγεί σε απώλεια βάρους με διάρκεια. «Ορισμένες από αυτές τις νηστείες ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών, βελτιώνουν την πέψη ή οδηγούν σε απώλεια βάρους. Αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν τα παραπάνω. Το λεγόμενο juice cleansing δεν παρέχει αρκετή ενέργεια και το όποιο κέρδος σε απώλεια κιλών χάνεται μόλις επιστρέψεις στην τυπική σου διατροφή», τονίζει η Mayo Clinic.
Τι υποστηρίζει νέα έρευνα για την αποτοξίνωση με χυμούς
Μια νέα μελέτη στο περιοδικό MDPI Nutrients (Ιανουάριος 2025) διαπίστωσε ότι ακόμα κι αν φτιάχνεις τους χυμούς φρούτων και λαχανικών που πίνεις, μια τέτοια δίαιτα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι μετά από αποτοξίνωση με χυμούς για 3 μέρες, το μικροβίωμα του στόματος των συμμετεχόντων άλλαξε και σημειώθηκε μείωση του αριθμού των ευεργετικών βακτηρίων.
Αφού προηγήθηκε 3ήμερη δίαιτα περιορισμού κατά την οποία κατανάλωναν βιολογικά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς γλουτένη, αβγά και 8 ποτήρια νερό την ημέρα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες.
- Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια «νηστεία» με χυμούς φρούτων και λαχανικών ψυχρής έκθλιψης.
- Η δεύτερη ακολούθησε μια κανονική διατροφή χωρίς περιορισμούς ενέργειας και κατανάλωνε χυμούς ψυχρής έκθλιψης.
- Η τρίτη ακολούθησε μια φυτική διατροφή με φρέσκα τρόφιμα.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από όλα τα στάδια της μελέτης, ώστε να αναγνωρίσουν τα βακτήρια σε αυτά. Μετά τη διατροφική παρέμβαση των τριών ημερών, η ανάλυση του δείγματος σάλιου και στόματος έδειξε ότι τα άτομα στην ομάδα της νηστείας με χυμούς είχαν σημαντικές αλλαγές στη σχετική αφθονία της μικροχλωρίδας. Τα τεστ έδειξαν αύξηση στα πρωτεοβακτήρια που σχετίζονται με φλεγμονώδεις ασθένειες και μείωση στα Firmicutes (ένα από τα κυρίαρχα φύλλα βακτηρίων στο εντερικό μικροβίωμα του ανθρώπινου οργανισμού) που είναι σημαντικά για τη ζύμωση των φυτικών ινών. Παρόμοιες αλλά πολύ μικρότερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στα άτομα των άλλων ομάδων.
Όσον αφορά τη μικροχλωρίδα του εντέρου, σε όσους ακολούθησαν την αποτοξίνωση με χυμούς εντοπίστηκε μια αύξηση στη σχετική αφθονία μικροοργανισμών που συνδέεται με την προφλεγμονώδη δραστηριότητα, ενώ δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή στις άλλες ομάδες.
Πώς οι αλλαγές αυτές επιδρούν στην υγεία
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, δηλώνοντας ότι «πολλά από τα taxa (ταξινομικές μονάδες) που αυξήθηκαν σε σχετική αφθονία ως απόκριση στη δίαιτα με χυμούς και στη δίαιτα με χυμούς και φαγητό έχουν αναγνωριστεί ως πιθανοί κρίσιμοι παράγοντες κινδύνου για την εμπλοκή τους στην αύξηση φλεγμονωδών δεικτών και των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακής νόσου, ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου».
«Οι δίαιτες αποτοξίνωσης με χυμούς είναι συχνά χαμηλές σε θερμίδες (μπορεί να μην παρέχουν αρκετή ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού) και, παρόλο που μπορεί να είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, τείνουν να στερούνται μιας ποικιλίας άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών», τονίζει η διαιτολόγος Megan Mehnert. Προειδοποίησε ακόμα ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για άτομα με διατροφικές διαταραχές. «Μια δίαιτα που δεν καλύπτει τις ενεργειακές τους ανάγκες, είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λιπαρά και γαλακτοκομικά, θα μπορούσε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία τους και να αυξήσει τον φόβο για το φαγητό», συμπληρώνει.
Ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε; Ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση για τη βελτίωση της υγείας.