Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 3 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

Η πίτσα δεν είναι ό,τι καλύτερο για το σάκχαρο του αίματος. Η δημοσίευση ενός γιατρού για τις επιβλαβείς συνέπειες 3 κομματιών πίτσας μάς κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο κακό μπορεί να προξενήσει το αγαπημένο μας junk food και πώς μπορούμε να το απολαμβάνουμε.

Ποιος δεν είναι λάτρης της πίτσας; Μιας νόστιμης ας πούμε πίτσας με μοτσαρέλα και coppa; Ποιος δεν έχει παρασυρθεί σε «ένα ακόμη» κομμάτι από το αγαπημένο του delivery και ποιος δεν έχει κάνει γουρουνιές όταν βαριέται να μαγειρέψει ή αναζητάει λίγο αληθινά παρηγορητικό comfort food;

Όσο όμως οι πληροφορίες για τις συνέπειες του junk food, των επεξεργασμένων τροφών και των υπερβολικών σακχάρων στον οργανισμό μας αυξάνονται καταιγιστικά, το θέμα «πίτσα» αρχίζει να προβληματίζει.

Τι αναφέρει ένας γιατρός για 3 κομμάτια πίτσα

Πρόσφατα, o Dr Rangan Chatterjee, διάσημος γιατρός-συγγραφέας στη Βρετανία, με ένα από τα πιο δημοφιλή ιατρικά podcasts στην Ευρώπη, δημοσίευσε στην Telegraph ένα άρθρο σχετικά με την κατανάλωση πίτσας που ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, αν και είναι ένας υγιής ενήλικας, έχοντας φάει συνολικά 3 κομμάτια πίτσας στο παιδικό πάρτι του γιου του είδε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα του να εκτοξεύονται μετά από 20 λεπτά, αλλά και στη συνέχεια, καθώς φορούσε συσκευή μέτρησης σακχάρου.

Επειδή όλοι έχουμε φάει και 3 και 4 κομμάτια πίτσα και μάλιστα όχι σπιτική, αναρωτιόμαστε αν όντως είναι τόσο επιβλαβής η κατανάλωσή τους, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου, αν έχει νόημα να μετράει κανείς το σάκχαρό του όντας υγιής και ποια θα ήταν μια υγιεινή εκδοχή πίτσας.

3 κομμάτια πίτσα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα ζητήσαμε τη γνώμη της Θεανώς Γουμενάκη, διατροφολόγου - διαιτολόγου και της Σοφίας Πιτσικάλη, ασθενούς με διαβήτη και κοιλιοκάκη. Η Σοφία, μπλόγκερ συνταγών για διαβητικούς και δημιουργός του βιβλίου Sofeto Γεύσεις Υγείας. Συνταγές για διαβητικούς χωρίς γλουτένη, όχι μόνο φοράει μια τέτοια συσκευή μέτρησης, αλλά μπορεί να μιλήσει από την προσωπική της εμπειρία για την ενεργειακή απόδοση των τροφίμων και να μας υποδείξει την πιο ακίνδυνη εκδοχή πίτσας.

Φυσιολογικές τιμές σακχάρου

Ποιες είναι οι φυσιολογικές μεταγευματικές τιμές; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; «Για να μιλήσουμε σχετικά με τις τιμές του φυσιολογικού μεταγευματικού σακχάρου, θα πρέπει να ορίσουμε τον χρόνο λήψης του δείγματος αίματος που εξετάζουμε, το οποίο είναι στις 2 ώρες μετά το γεύμα», απαντάει η Θεανώ Γουμενάκη, και όχι τα 20 λεπτά, που δεν είναι ενδεικτικά και που σίγουρα θα δείξουν υψηλότερες τιμές.

Όταν λοιπόν μετρήσουμε και το αποτέλεσμα είναι μικρότερο του 140mg/dl, μιλάμε για φυσιολογικό σάκχαρο. Αν η μέτρηση δείξει πάνω από 140-200mg/dl θεωρούμε πως το άτομο βρίσκεται στο προδιαβητικό στάδιο. Αν το αποτέλεσμα της μέτρησης είναι πάνω από 200mg/dl, τότε το άτομο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Σε άτομα με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη, οι μεταγευματικές τιμές που μας δείχνουν ότι η διατροφή του και η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει του επιτρέπουν να έχει μια καλή ρύθμιση του σακχάρου του θα πρέπει επίσης να μην ξεπερνούν τα 140-150mg/dl.

Έχει νόημα να μετράει κανείς το ζάχαρό του με συσκευή αν δεν έχει πρόβλημα;

«Το δεν έχει πρόβλημα είναι σχετικό... Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν προδιαβήτη ή και διαβήτη που δεν έχουν διαγνωστεί ή δεν θα διαγνωστούν εγκαίρως. Η συσκευή που μετράει το ζάχαρο δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα, όταν κάποιος όμως ξέρει να την χρησιμοποιήσει σωστά. Το σίγουρο είναι ότι η πρόληψη είναι εκείνη που μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας. Οι εξετάσεις που μας δίνει ο γιατρός μας είναι ένα τέτοιο μέσον πρόληψης», αναφέρει η κ. Γουμενάκη.

Πόσο αυξάνει το σάκχαρο η πίτσα

Πόσο μπορεί να αυξηθεί το ζάχαρο από την κατανάλωση 3 κομματιών πίτσας (του εμπορίου); Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα για έναν υγιή άνθρωπο, 3 κομμάτια πίτσας δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν το σάκχαρο πάνω από 140mg/dl  έπειτα από 2 ώρες από την κατανάλωσή τους. Σχετικά όμως με τους διαβητικούς, εξαρτάται από τον τύπο διαβήτη τους.

Αν για παράδειγμα μιλάμε για διαβήτη τύπου 1 (αυτοάνοσος ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης), ο σωστός υπολογισμός των υδατανθράκων και λιπών του φαγητού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σωστή διαχείριση του. Με τη σωστή αναλογία ινσουλίνης, είναι δυνατόν ο ασθενής να παραμείνει στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Για τον διαβήτη τύπου 2, η διαχείριση ενός τέτοιου γεύματος είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση. Θα πρέπει ο ασθενής να λαμβάνει τη σωστή θεραπευτική αγωγή που του συστήνει ο γιατρός του. Σε συνδυασμό με συχνή, ήπια σωματική άσκηση πάντα, αλλά και με εξατομικευμένη διατροφική διαχείριση από ειδικό διαιτολόγο που γνωρίζει τον διαβήτη, είναι σε θέση να καταναλώσει μία στο τόσο ένα τέτοιο γεύμα, δίχως να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Τι πίτσα να επιλέξω;

Τι θα πρέπει να προσέξουμε σε μια πίτσα; Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον γλυκαιμικό της δείκτη; Η Σοφία Πιτσικάλη, έχοντας μελετήσει αρκετά το θέμα, προτείνει ειδικά για τους διαβητικούς σωστή επιλογή πρώτων υλών: δηλαδή όχι στα επεξεργασμένα λευκά άλευρα, αλλά ναι στις φυτικές ίνες. Συνεπώς, αλεύρι ολικής άλεσης και ζέας είναι προτιμότερα. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα άλευρα με διογκωτικά που φουσκώνουν μόνα τους ή οι έτοιμες για πίτσα ζύμες.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η αναλογία λίπους και υδατανθράκων και ο τρόπος του μαγειρέματος. Οι υδατάνθρακες πρέπει να βρίσκονται περίπου σε διπλάσιο ποσοστό από τα λίπη σε μια πίτσα. Άρα, μια πίτσα με πολλά λιπαρά τυριά και αλλαντικά, αλλά καθόλου λαχανικά, δεν είναι μια καλή επιλογή.

Ένας πιο υγιεινός τρόπος ψησίματος είναι το ψήσιμο στον ατμό. Έτσι, αποφεύγεται η δημιουργία επιβλαβών ουσιών που σχηματίζονται όταν εκτεθεί το άμυλο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σημαντικό είναι επίσης να καταναλώνουμε την πίτσα μας αφού έχει κρυώσει, ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου, διότι το άμυλο γίνεται λιγότερο επιβαρυντικό για τον οργανισμό σε χαμηλή θερμοκρασία.

Συμπερασματικά, οι επαγγελματικοί φούρνοι που ψήνουν μια πίτσα σε ελάχιστα λεπτά και τα διογκωτικά που χρησιμοποιούνται για το φούσκωμα της ζύμης δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η Σοφία προτείνει πάντα σπιτική πίτσα, ειδικά για τους διαβητικούς, όπως αυτά τα ρολλάκια πίτσας ολικής αλέσεως ψημένα στον ατμό (στη συνταγή υπάρχει πλήρης διατροφική ανάλυση).

Διαλέγοντας delivery

Αν παρ' όλα αυτά βρίσκεστε με παρέα και θέλετε να παραγγείλετε μια πίτσα, να θυμάστε:

  • επιλέξτε λεπτή ζύμη, ιδανικά από αλεύρι ολικής άλεσης,
  • επιλέξτε μια πίτσα που να περιλαμβάνει λαχανικά και όχι μόνο τυριά και αλλαντικά υψηλών λιπαρών (αν δεν γίνεται, συνοδέψτε με μια σαλάτα),
  • αφήστε την πίτσα σας να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού τη φάτε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.