ΤΑ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Τα σνακ για την παραλία είναι απαραίτητα. Τι γίνεται όμως, όταν δεν έχουμε καλό προγραμματισμό, ούτε και εξοπλισμό; Ρωτήσαμε μία διαιτολόγο τι επιλογές κάνει η ίδια την τελευταία στιγμή.
Το κεφάλαιο «σνακ» είναι πολύ σημαντικό για μια σωστή διατροφή. Αφορά όλα εκείνα τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα που μας κρατάνε σχετικά χορτάτους, ώστε να μην λιμοκτονούμε και να μην πέφτουμε μετά με τα μούτρα στο φαγητό.
Όμως, συχνά καταστρέφουν κάθε προσπάθεια για σωστές διατροφικές συνήθειες, εφόσον δεν είναι υγιεινά ή περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένες τροφές.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, το σνακ μετατρέπεται στο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Καθώς οι ώρες που βρισκόμαστε στη θάλασσα είναι αυτές που συνήθως καταναλώνουμε κάποιο σνακ, πρέπει να έχουμε προνοήσει, ώστε να είμαστε εφοδιασμένοι με κάτι υγιεινό.
Το υγιεινό σνακ θέλει προγραμματισμό και εξοπλισμό
Μια υγιεινή, νόστιμη και δροσερή επιλογή είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά, μαζί με λίγο τυρί ή λίγους ξηρούς καρπούς. Είναι καλή ιδέα να συνδυάσεις ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς, επειδή αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τον κορεσμό για περισσότερη ώρα.
Οι παραπάνω επιλογές όμως χρειάζονται προγραμματισμό και εξοπλισμό: τάπερ, μαχαιροπήρουνα, ψυγείο στο κατάλυμα, φορητό ψυγειάκι για την παραλία και, φυσικά, έγκαιρα ψώνια από την τοπική αγορά.
«Αγαπώ την οργάνωση, οπότε είναι δύσκολο να με πετύχεις χωρίς ψυγειάκι, εάν πρόκειται να κάτσω για πολλές ώρες στην παραλία», μας είπε η διαιτολόγος Εύα Τσάκου, όταν τη ρωτήσαμε ποια σνακ επιλέγει η ίδια στην παραλία και γιατί.
Τα φρούτα και τα λαχανικά ως ενδιάμεσο σνακ βοηθούν να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, γιατί περιέχουν αρκετό νερό.
Σνακ στην παραλία της τελευταίας στιγμής
Τι γίνεται όμως αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τον προγραμματισμό αυτό ή αν κάτι πάει στραβά;
– Από τον φούρνο
«Εάν έχω το περιθώριο να σταματήσω σε κάποιο φούρνο, θα πάρω κουλούρι Θεσσαλονίκης, γεμιστό με τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό, ή κριτσίνια πολύσπορα. ή πιο σπάνια κρουασίνια» απαντά η κ. Τσάκου.
Το σουσάμι θεωρείται υπερτροφή καθώς φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ τα προϊόντα του φούρνου έχουν φτιαχτεί συνήθως με φρέσκα υλικά και λιγότερα συντηρητικά σε σχέση με τα συσκευασμένα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ (αρκεί βέβαια να προτιμάμε τα πιο απλά και όχι τα σφολιατοειδή με τα πολλά λιπαρά).
Το τυρί και ο σολομός παρέχουν την απαραίτητη πρωτεΐνη, αλλά και (αντίστοιχα) ασβέστιο και λιπαρά ω-3, ενώ τα πολύσπορα κριτσίνια όλους εκείνους τους οφέλιμους για την υγεία σπόρους.
– Από το mini market
«Εάν βρω mini market, θα πάρω ξηρούς καρπούς, μπάρα, φρούτα ή τοστ άψητα που συνήθως υπάρχουν σε τρίγωνα στα ψυγεία, ή τορτίγια, ή και έτοιμα λαχανικά τύπου καροτάκια που επίσης υπάρχουν στα ψυγεία», αναφέρει ως δεύτερη επιλογή.
Οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα ιδανικές επιλογές. Από την άλλη, τα έτοιμα σάντουιτς ημέρας είναι σίγουρα πιο υγιεινές επιλογές από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, συσκευασμένα κρουασάν κ.ά., τα οποία συχνά θα αγοράσουμε χωρίς πολλή σκέψη από ένα σούπερ μάρκετ.
– Από το beach bar
Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο beach bar και δεν έχεις προλάβει να ψωνίσεις, η καλύτερη επιλογή είναι «κάτι σε τορτίγια με λαχανικά ή τοστ με τυρί», λέει η κ. Τσάκου. Τα αλλαντικά είναι προτιμότερο να αποφεύγονται στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ειδικά σε μέρη όπως ένα beach bar.
Τα ενδιάμεσα σνακ μάς δίνουν τους απαραίτητους υδατάνθρακες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε ενέργεια. Πρέπει λοιπόν κάθε 3-4 ώρες να καταναλώνουμε ένα ενδιάμεσο σνακ και να έχουμε πάντα μαζί μας νερό.
Ειδικά τις πιο ζεστές μέρες, θα πρέπει να ενυδατωνόμαστε επαρκώς και να αποφεύγουμε τα λιπαρά γεύματα, τις σος με βάση τη μαγιονέζα, τα σφολιατοειδή και το junk food.