ΤΑ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Μια φυσική φυτική ορμόνη που δίνει «εντολή» για την ωρίμανση των φρούτων και λαχανικών μπορεί να ελεγχθεί με ειδικά σακουλάκια.
Στην εποχή που ζούμε –της κλιματικής κρίσης– και δεδομένης της εκτόξευσης στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουμε για τη διατροφή μας, ξεκάθαρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια να πετάμε φρούτα και λαχανικά. Πέραν του κόστους που έχει αυτό για την τσέπη μας, έχει εκτιμηθεί πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα απόβλητα τροφίμων παράγουν περίπου το 8% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να βοηθήσουμε ως προς την κατανόηση του ποσοστού, είναι μεγαλύτερο από εκείνο που παράγει η αεροπορική βιομηχανία.
Βέβαια, και οι πλέον προσεκτικοί καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με το σάπισμα προϊόντων, εξαιτίας της τάχιστης ωρίμανσης φρούτων και λαχανικών. Δεν είναι τυχαίο πως συχνά προκύπτουν νέοι τρόποι, ώστε να μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τη φρεσκάδα και τη διάρκεια ζωής τους. Ή ότι, όπως εξελίσσονται τα ψυγεία, εξελίσσεται και η τεχνολογία διατήρησης των ευαίσθητων τροφίμων, με χώρους που μιμούνται τις αλλαγές στο φως της ημέρας μέσα στο 24ωρο.
Σήμερα είναι η μέρα που θα διαβάσετε για τον λόγο που ωριμάζουν πριν την ώρα τους οι μπανάνες, τα λεμόνια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι η φυσική φυτική ορμόνη που λέγεται αιθυλένιο.
Είναι πολλά τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. μπανάνες, αγγούρια, ντομάτες, αβοκάντο, καρότα, πατάτες, σπαράγγια, λεμόνια) που παράγουν σημαντικές ποσότητες αιθυλενίου και είναι ευαίσθητα στο αέριο που ενεργοποιεί την ωρίμανση. Ο εξαερισμός δεν κάνει δουλειά, αφού καταστρέφει την αναλογία αιθυλενίου, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.
Η λύση στο πρόβλημα είναι τα απορροφητικά αιθυλενίου. Κυκλοφορούν και ως φίλτρα αιθυλενίου, και θα τα βρείτε σε συσκευασία μικρού σακουλιού. Στο εμπόριο υπάρχουν αυτά για οικιακή χρήση και για εμπορική.
Επίσης, για να καταλήξουμε στο κατάλληλο σακουλάκι χρειάζεται να λάβουμε υπόψη τον τύπο προϊόντων που αποθηκεύουμε. Άλλο απορροφητικό χρειάζονται τα πράσινα λαχανικά, τα οποία δεν απελευθερώνουν μεγάλο μέρος του αερίου από μόνα τους, και άλλο οι μπανάνες. Αν δεν κάνουμε το σωστό ταίριασμα, δεν θα λειτουργήσει το απορροφητικό αιθυλενίου.
Για να βοηθήσουμε, οι κατηγορίες είναι οι εξής:
- Τα είδη που παράγουν αιθυλένιο είναι οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα μήλα, οι ντομάτες και το αβοκάντο.
- Πιο ευαίσθητα είναι τα πράσινα λαχανικά, τα καρότα, το μπρόκολο και τα αγγούρια.
Το ψυγείο ούτως ή άλλως βοηθά στην επιβράδυνση της παραγωγής αυτού του αερίου. Τα απορροφητικά αποτελούν την εξτρά βοήθεια και είναι πολύ χρήσιμα για φρούτα που δεν θέλεις να διατηρήσεις στο ψυγείο. Ρόλο παίζει και αν η αποθήκευση γίνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο, όπου υπάρχει ροή αέρα που βοηθά στην εξάτμιση του αιθυλενίου.
Προφανώς και τα απορροφητικά αιθυλενίου έχουν ημερομηνία λήξης. Κάποια σου «δείχνουν» πως έχουν πάψει να λειτουργούν, αλλάζοντας χρώμα.