ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ
Δεν δίνει μόνο πικάντικη γεύση στο φαγητό μας. Το μαύρο πιπέρι φαίνεται να κρύβει μικρά οφέλη και για την υγεία μας.
Από τότε που έκοψα το αλάτι, ανακάλυψα τη δύναμη των μπαχαρικών και φυσικά την ένταση που κρύβει το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (Πέπερι το μέλαν), ο αποξηραμένος καρπός του θάμνου piper nigrum.
Το πιο διαδεδομένο καρύκευμα του κόσμου (εντάξει, μετά το αλάτι) έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι, ταιριάζει με όλα τα φαγητά και δίνει πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα στα πιάτα μας. Έχει, όμως, κάτι παραπάνω να προσφέρει, πέρα από ικανοποίηση στον ουρανίσκο και τη μύτη μας;
Όπως αναφέρει δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition Today, το εκχύλισμα του έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο σε αρκετούς πολιτισμούς. Στην Ινδία, για παράδειγμα, ήταν ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούσαν στην αγιουρβεδική ιατρική για την θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της επιληψίας.
Τα πολλαπλά οφέλη του μαύρου πιπεριού
Το μαύρο πιπέρι φαίνεται να έχει οφέλη για την υγεία μας, κυρίως χάρη σε ένα αλκαλοειδές που περιέχει, την πιπερίνη. Πρόκειται για το ισχυρό αντιοξειδωτικό που του προσδίσει την πικάντικη γεύση, εξηγεί η Laura Brown, Λέκτορας Επιστημών Διατροφής, Τροφίμων και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Teesside.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Redox Report αναφέρει ότι αρουραίοι που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καταναλώνοντας παράλληλα μαύρο πιπέρι ή πιπερίνη, είχαν σημαντικά λιγότερους δείκτες οξειδωτικής βλάβης σε σύγκριση με αρουραίους που είχαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Μάλιστα, οι δείκτες των πρώτων ήταν συγκρίσιμοι με τους δείκτες που εμφάνισαν αρουραίοι που τρέφονταν κανονικά.
Η πιπερίνη έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και γνωρίζουμε πλέον ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με την εκδήλωση μιας σειράς ασθενειών, μεταξύ των οποίων η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Επιπλέον, το μαύρο πιπέρι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση ορισμένων ευεργετικών ενώσεων από τον οργανισμό, όπως η ρεσβερατρόλη (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, τα μούρα κ.ά.), η κουρκουμίνη (το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, που έχει επίσης πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας) και η βήτα-καροτίνη (το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α).
Η σχέση της πιπερίνης με τον καρκίνο
Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η πιπερίνη μείωσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, και ενθάρρυνε την απόπτωση τους, αναφέρει η λέκτορας.
«Ερευνητές συνέκριναν 55 ενώσεις από διάφορα μπαχαρικά και διαπίστωσαν ότι η πιπερίνη ήταν η πιο αποτελεσματική όσον αφορά την αύξηση της αποτελεσματικότητας μιας τυπικής θεραπείας για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού [σ.σ. έχει συνήθως πιο επιθετικά χαρακτηριστικά]», συμπληρώνει.
Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, όπως τονίζει η ειδικός, χρειάζεται ακόμα έρευνα, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε κυτταροκαλλιέργειες ή ζώα και αυτού του είδους τα πειράματα δεν βρίσκουν πάντα εφαρμογή στους ανθρώπους.
Ωστόσο, μπορούμε κάλλιστα να προσθέσουμε λίγο παραπάνω μαύρο πιπέρι στο φαγητό μας, αφού είναι απίθανο να μας βλάψει και μπορεί κάπως να μας ωφελήσει.