iStock

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΛΟΞΥΔΟΥ

Το μηλόξυδο είναι γευστικό, κόβει την όρεξη, καταπολεμά τη δύσοσμη αναπνοή, όμως έχει και δύο μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Το ξύδι έχει ένα σωρό οφέλη για τη διατροφή μας, ενώ μπορεί να συμβάλει και σε διάφορες δουλειές του νοικοκυριού, αφού συχνά χρησιμοποιείται ως καθαριστικό ή απολυμαντικό. Ακόμα πιο ωφέλιμο είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το μηλόξυδο, το οποίο προτείνουν τελευταία όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι.

Το μηλόξυδο παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία παρασκευής του είναι απλή (μπορεί κανείς να φτιάξει μηλόξυδο και στο σπίτι του, αρκεί τα μήλα να υποστούν ζύμωση δύο σταδίων) και πολύ οικονομική. Εξίσου οικονομικά είναι τα συσκευασμένα προϊόντα που θα βρεις στο εμπόριο, τα οποία θα χρησιμοποιήσεις στο φαγητό και τις σαλάτες σου.

Δεδομένου ότι η ποσότητα μηλόξυδου που θα καταναλώσεις στο γεύμα είναι μικρή, πρόκειται για ένα τρόφιμο με ασήμαντες θερμίδες και βέβαια μηδενικά λιπαρά. Η ουσία που περιέχει, όμως, και ελκύει το ενδιαφέρον των ειδικών είναι το οξικό οξύ, το οποίο συμβάλλει σε πολλά οφέλη του.

Πώς μπορείς να παρασκευάσεις μηλόξυδο στο σπίτι

Παραπάνω αναφερθήκαμε στη ζύμωση, για την οποία απαιτούνται βακτήρια, συνεπώς το μηλόξυδο παρασκευάζεται από ώριμα μήλα, τα οποία θα πρέπει να κόψουμε σε μικρά κυβάκια (αφήνοντας τη φλούδα, τα κουκούτσια, αλλά και το κοτσάνι) και να τοποθετήσουμε έπειτα σε ένα μεγάλο, καθαρό γυάλινο δοχείο στο οποίο θα παραμείνουν για καιρό.

Το δοχείο πρέπει να γεμίσει κατά το ήμισυ με τα μήλα, ενώ στη συνέχεια σε αυτό προσθέτουμε χλιαρό νερό.

Έχει νόημα να γνωρίζουμε πόσο νερό βάλαμε γιατί θα πρέπει να προστεθεί ακόμα 1 κ.σ. ζάχαρη ανά ένα φλυτζάνι νερού που προσθέσαμε.

Αφού προστεθεί και η ζάχαρη ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς (σε αυτό βοηθά το ζεστό νερό). Χρήσιμο είναι στο στάδιο αυτό να προστεθεί στο μείγμα και ελάχιστο έτοιμο μηλόξυδο για την αποφυγή σχηματισμού μούχλας.

Τέλος, καλύπτουμε το δοχείο με ένα κάλυμμα που επιτρέπει τον αέρα (π.χ. μια πετσέτα), το τοποθετούμε σε ένα μέρος του σπιτιού σκοτεινό που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 23 βαθμούς Κελσίου και το αφήνουμε εκεί τουλάχιστον για 2 εβδομάδες, ανακατεύοντας καλά το περιεχόμενο μία φορά την ημέρα προκειμένου να μην «κάθεται» η ζάχαρη στον πάτο και να μη δημιουργείται μούχλα.

Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του μηλόξυδου
iStock

Σταδιακά τα μήλα θα αποκτούν καφέ χρώμα και το υγρό θα σκουραίνει, ενώ θα πρέπει να εμφανιστούν και φυσαλίδες. Αυτό είναι ένδειξη ότι το μηλόξυδο ετοιμάζεται, δηλαδή το πρώτο στάδιο της ζύμωσης.

Δύο εβδομάδες μετά θα πρέπει να στραγγίξουμε το μήλα ώστε να τα ξεχωρίσουμε από το υγρό, το οποίο θα κρατήσουμε (χωρίς μήλα πλέον)  σε ένα νέο καθαρό, γυάλινο δοχείο με υφασμάτινο κάλυμμα. Εκεί θα γίνει το δεύτερο στάδιο ζύμωσης που θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα. Τα βακτήρια το διάστημα αυτό θα κάνουν τη δουλειά τους, μετατρέποντας όλο και περισσότερο τη ζάχαρη σε οξικό οξύ, δημιουργώντας έτσι το ξύδι.

Το πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι το μηλόξυδο να γίνει εύγευστο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, π.χ. τα μήλα που έχουν χρησιμοποιηθεί και το πώς έχει φυλαχθεί. Μπορεί, δηλαδή, να χρειαστούν και 3 μήνες μέχρι να είναι εντελώς έτοιμο για κατανάλωση. Πάντως μετά τον πρώτο μήνα μπορούμε να αρχίζουμε να το δοκιμάζουμε και να κρίνουμε αν μας αρέσει. Το πραγματικά έτοιμο μηλόξυδο θα πρέπει να έχει ένα pH της τάξης του 2-3 (ένα θέλουμε να το μετρήσουμε με ένα πεχάμετρο).

Όταν το μηλόξυδό μας είναι πανέτοιμο το μεταφέρουμε σε μπουκάλι με καλό σφράγισμα και το απολαμβάνουμε με τα φαγητά μας!

Τα οφέλη του μηλόξυδου

– Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ορισμένα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο σάκχαρο νηστείας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα.

– Υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Σύμφωνα με αποτελέσματα δεδομένων που δημοσιεύθηκαν στο BMC Complementary Medicine and Therapies, φαίνεται πως σε ορισμένους πληθυσμούς μπορεί να μειώσει σημαντικά την ολική χοληστερόλη ορού και να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη HDL. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε επίσης ότι η ημερήσια κατανάλωση μπορεί πέρα από τη χοληστερόλη να συμβάλλει και σε χαμηλότερο βάρος, σωματικό λίπος και περιφέρεια μέσης.

Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του μηλόξυδου
iStock

– Ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Οι ειδικοί μιλούν για τα πεπτικά οφέλη του μηλόξυδου, τα οποία οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι το ξύδι είναι όξινο. Ως εκ τούτου, η οξύτητά του μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και την υποστήριξη της ποιοτικής πέψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Fish Physiology and Biochemistry.

– Μειώνει την όρεξη

Άλλη έρευνα δείχνει ότι το μηλόξυδο στη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθά να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι. Αυτό έδειξε γαλλική μελέτη του 2016 σε ποντίκια, ωστόσο στην British Medical Journal αναφέρονται πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ικανότητά του να επιβραδύνει την γαστρική εκκένωση και να μειώνει έτσι την όρεξη.

– Μπορεί να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής

Φλεγμονή συμβαίνει όταν η ανοσολογική ικανότητα του σώματος υπερλειτουργεί, προστατεύοντάς μας μεν από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενο, χρόνιο οξειδωτικό στρες, αλλά προκαλώντας την ίδια ώρα προβλήματα όπως αύξηση βάρους και κακή διάθεση.

Μελέτη του 2018 σε ζώα, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Medicinal Food, έδειξε ότι ενισχύοντας τη διατροφή με μηλόξυδο μπορεί να κατασταλεί το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την παχυσαρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν, λοιπόν, ότι το μηλόξυδο ρυθμίζει το αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

– Μπορεί να ανακουφίζει από τις καούρες

Αν και ακούγεται οξύμωρο μια τόσο όξινη τροφή να βοηθά με τις καούρες, ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από αυτές ακριβώς επειδή δεν παράγουν επαρκή όξινα στομαχικά υγρά. Επιπλέον, υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι τσίχλες με βασικό συστατικό το μηλόξυδο ανακούφισαν σημαντικά άτομα με καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

– Μπορεί να καταπολεμά τη δύσοσμη αναπνοή

Η δύσοσμη αναπνοή μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ζουν στο στόμα. Δεδομένου ότι το ξύδι είναι ένας αντιβακτηριδιακός παράγοντας, η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που δεν είναι φιλικό στα βακτήρια.

Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του μηλόξυδου
iStock

Τι να προσέξεις αν καταναλώνεις μηλόξυδο συχνά:

– Το σμάλτο των δοντιών σου

Καθώς το μηλόξυδο περιέχει οξικό οξύ σε μεγάλη περιεκτικότητα, αν η κατανάλωσή του είναι συχνή ενδέχεται να βλάψει σε βάθος χρόνου το σμάλτο των δοντιών. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μελέτη εργαστηρίου που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Laboratory.

– Το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει ναυτία

Αναφέραμε ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθά τη χώνεψη, αλλά μελέτη μικρής κλίμακας έδειξε ότι ορισμένοι καταναλωτές του, πέρα από μειωμένη όρεξη, εμφάνισαν και ναυτία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.