ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Το υγιεινό δεν είναι απαραίτητα και άνοστο. Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη το γνωρίζουν καλά. Ένας ερευνητής μελέτησε τους τρόπους που διαχειρίζονται τα λαχανικά οι άνθρωποι στις «Μπλε Ζώνες» και μας μεταφέρει τα μυστικά τους.
Αντιμετωπίζετε τα λαχανικά σαν μια τροφή που τρώτε από καθαρή υποχρέωση; Πιστεύετε ότι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, οι αγκινάρες και όλα αυτά που οι γονείς μας επέμεναν να φάμε όταν ήμασταν παιδιά είναι απλώς τροφές που πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας μπας και πάρουμε καμιά βιταμίνη και τίποτα παραπάνω; Ε, λοιπόν, ξεχάστε ό,τι ξέρατε.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ένας άνθρωπος ανακάλυψε ορισμένα από τα μυστικά που μπορούν να μας κάνουν να ζήσουμε μέχρι τα 100 χρόνια. Αυτός ήταν ο ερευνητής Dan Buettner, ο οποίος εντόπισε τα μυστικά μακροζωίας των ανθρώπων στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες», μελετώντας παράλληλα τη διατροφή τους.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έπειτα από χρόνια έρευνας ήταν ότι τα λαχανικά μπορούν να είναι πολύ πιο νόστιμα απ' όσο ο περισσότερος κόσμος νομίζει! «Το μεγάλο ανομολόγητο μυστικό είναι ότι υπάρχει ένας γαστρονομικός θησαυρός από τρόφιμα που παραβλέπονται, καθώς η πλειοψηφία των τροφίμων στα παντοπωλεία μας είναι σκουπίδια», δήλωσε ο Buettner σε συνέντευξή του στο Insider.
Ο ίδιος έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τίτλο «The Blue Zones Kitchen: 100 Recipes to Live to 100», το οποίο περιλαμβάνει διατροφικές συμβουλές και συνταγές για έναν τρόπο ζωής που μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία αλλά και να εμπλουτίσει τη διατροφή μας, κάνοντάς την παράλληλα πιο νόστιμη.
3 τρόποι για να δείτε τα λαχανικά με άλλο μάτι
Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι για να σημειώσετε όσα μοιράζεται ο Buettner σχετικά με το μαγείρεμα των λαχανικών. Ίσως ήρθε η ώρα να τα εντάξετε στη διατροφή σας με πιο ευφάνταστους τρόπους, αν δεν το έχετε κάνετε ήδη.
1. Τα πλούσια καρυκεύματα μπορούν να κάνουν τα φυτικά τρόφιμα πιο νόστιμα
Στερεοτυπικά, τα λαχανικά θεωρούνται ως μια άνοστη τροφή επειδή δεν έχουν αυτό το αλμυρό γευστικό προφίλ που έχει το κρέας. Μπορεί το μαγείρεμα του κρέατος να απαιτεί λιγότερη προσπάθεια (αρκεί να ρίξεις δύο μπριζόλες με πατάτες στο ίδιο τηγάνι για να έχεις ένα πλήρες γεύμα), όμως τρόφιμα όπως τα μανιτάρια ή το μίσο (παραδοσιακή γιαπωνέζικη πάστα ιδανική για σούπα) όταν συνδυάζονται με βότανα, μπαχαρικά, σουσάμι ή ελαιόλαδο (δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου αρωματικό) μπορούν να μας χαρίσουν μια μοναδική γευστική εμπειρία. Τα φαγητά αυτά, εξηγεί ο Buettner, μπορούν να προσφέρουν το λεγόμενο «umami», λέξη δανεική από την Ιαπωνική γλώσσα που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την καλή γεύση, τη νοστιμιά.
2. Το υγιεινά τρόφιμα δεν χρειάζεται να είναι ακριβά, εξωτικά ή δύσκολα στην παρασκευή τους
Άλλον έναν μύθο που καταρρίπτει ο ερευνητής είναι αυτό που πιστεύουμε ότι τα υγιεινά, φυτικά τρόφιμα είναι ακριβά, δυσεύρετα ή απαιτούν χρόνο για την προετοιμασία τους. Μερικά από τα βασικά συστατικά της φυτοφαγικής διατροφής των ανθρώπων στις Μπλε Ζώνες, όπως είναι τα φασόλια, το ρύζι και τα χόρτα, είναι φθηνά και αρκετά διαδεδομένα.
Επίσης, όπως εξηγεί ο ερευνητής, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί κανείς κατά γράμμα τους κανόνες μιας συγκεκριμένης κουζίνας. Μπορεί να τρώει υγιεινά σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις και τις πολιτισμικές επιρροές που έχει.
3. Ακόμα και οι πιο επιλεκτικοί άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν το υγιεινό φαγητό
Αυτό μπορεί να γίνει με την επιλογή των σωστών καρυκευμάτων και συνταγών. Αν και μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η πρώιμη εμπειρία μας με το φαγητό επηρεάζει τις γευστικές προτιμήσεις και τη διατροφή στην ενήλικη ζωή, ο Buettner εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να μεγαλώσει κανείς τρώγοντας vegan φαγητό για να το εκτιμήσει. Ως παράδειγμα χρησιμοποιεί τον ίδιο του τον εαυτό, ο οποίος από παιδί ακολουθούσε μια διατροφή με κρέας, πατάτες και επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά πέρασε στη φυτοφαγική διατροφή εδώ και περίπου μια δεκαετία αφού έμαθε πώς η κατανάλωση κρέατος βλάπτει τις αρτηρίες. Μάλιστα, έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η μειωμένη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται και με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, ότι οι 100 συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του δοκιμάστηκαν από τον πατέρα του, του οποίου οι γεύσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «παραδοσιακές μεσοδυτικές», και εγκρίθηκαν όλες! Ηθικό δίδαγμα; Οι υγιεινές τροφές, όπως είναι τα λαχανικά, πρέπει να απαλλαγούν επιτέλους από τη ρετσινιά του «άνοστου φαγητού» γιατί αν μαγειρευτούν σωστά δεν είναι παρά μια ευχάριστη έκπληξη για τον ουρανίσκο μας.