ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Οι προετοιμασίες για το πασχαλινό γεύμα έχουν ξεκινήσει και εμείς σου έχουμε τα ιδανικά κρασιά που θα συνοδεύσουν το κάθε πιάτο.
Περιμένουμε τις διακοπές του Πάσχα πώς και πώς, και την ίδια ώρα κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Αν θέλουμε όλα να είναι άψογα, όση φροντίδα θα προσφέρουμε στα πιάτα που θα ετοιμάσουμε, άλλη τόση αξίζει στα κρασιά με τα οποία θα τα συνοδεύσουμε.
Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε κάποιο λάθος στην επιλογή της σωστής ποικιλίας για τοκάθε πιάτο, ζητήσαμε από τη Μαρία Τριτάρη, wine communicator και αρχισυντάκτρια του Carpe Vinum_αθηΝΕΑ, να μας δώσει τα φώτα της. Μας πρότεινε, λοιπόν, τις ετικέτες που ταιριάζουν εύκολα με τα ορεκτικά, με τη μαγειρίτσα (την παραδοσιακή και τη vegan), το αρνί, αλλά και το γλυκό, και μάλιστα σε τιμές που να απευθύνονται σε κάθε βαλάντιο.
Ένα κρασί «υποδοχής» για να συνοδεύσει τα ορεκτικά
«Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στους αφρώδεις οίνους –ιδιαίτερα στην σαμπάνια–, γιατί πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύσουν τις πιο δύσκολες γεύσεις χωρίς να χάσουν τη δίκη τους προσωπικότητα, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα ευχάριστο και γιορτινό κλίμα», λέει στο OW η κ. Τριτάρη.
Με το αβγό αλλά και διάφορα ορεκτικά με αντίστοιχα έντονες γεύσεις η ίδια προτείνει:
Τη Champagne Louis Roederer Collection 244. «Ενώ παλαιότερα αναζητούσαν την ωριμότητα στα σταφύλια, τώρα ο οίκος Louis Roederer κυνηγάει με πάθος τη φρεσκάδα! Γι' αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε μια νέα σειρά Non-Vintage σαμπάνιας, που λέγεται Collection και συνοδεύεται από έναν αριθμό που αντιστοιχεί στον τρύγο από την αρχή της λειτουργίας του οίκου, π.χ. 244. Οι Non-Vintage προέρχονται από κρασιά βάσης διαφόρων εσοδειών, σε αντίθεση με τις Vintage που περιέχουν αποκλειστικά μια συγκεκριμένη χρονιά. Πριν από μερικά χρόνια, η Non-Vintage του οίκου λεγόταν Brut Première και είχε συγκεκριμένη συνταγή. Ο cellar master του οίκου όμως, ο Jean-Baptiste Lécaillon, είχε πει κάποια στιγμή ότι χάνει το ενδιαφέρον του όταν κάνει κάθε χρόνο το ίδιο κρασί και ότι πλέον έχει ανάγκη να κάνει το καλύτερο κρασί!»
Champagne Louis Roederer Collection 244
Περιοχή: Ρέιμς, Καμπανία, Γαλλία
Ποικιλία: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
Αν αναζητάτε μια πιο οικονομική επιλογή η ειδικός προτείνει το Botanic Brut Sparkling. «Αν και λίγο τολμηρή επιλογή, άνετα σας προτείνω ένα αφρώδες που μοσχοβολά Ελλάδα και σίγουρα θα κινήσει το ενδιαφέρον και θα εντυπωσιάσει με τον ξεχωριστό του χαρακτήρα όποιον το δοκιμάσει».
Botanic Brut Sparkling, Οινοποιείο Νικολού
Περιοχή: Αττική
Ποικιλία: Σαββατιανό
Ένα κρασί για την παραδοσιακή μαγειρίτσα
«Η μαγειρίτσα είναι ένα πιάτο πολύ γευστικό, με λιπαρότητα, φυτικότητα αλλά και οξύτητα λόγω του αβγολέμονου», λέει η κ. Τριτάρη, που έχει καταλήξει στα ιδανικά κρασιά για αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.
«Ποιος άραγε μπορεί να αντισταθεί ένα παγωμένο ποτήρι αρωματικού Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία; Εγώ σίγουρα όχι! Η Νέα Ζηλανδία είναι κυρίως γνωστή στον οινικό κόσμο για τα φρέσκα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λευκά κρασιά από την ποικιλία Sauvignon Blanc, τα οποία εκπέμπουν ανεπανάληπτη ζωντάνια. Τα εκρηκτικά αρώματα μάνγκο, σπαραγγιού και γρασιδιού που αναδύονται από το ποτήρι του συγκεκριμένου κρασιού θα σας προκαλέσουν αυτόματα συναισθήματα ευφορίας, καθώς ειδικά στο συγκεκριμένο Sauvignon Blanc Réserve είναι ακόμη πιο ζουμερά, αφού τα αμπέλια βρίσκονται σε θερμότερη περιοχή, την Wairau Valley».
Sauvignon Blanc Réserve Wairau Valley 2022, Villa Maria
Περιοχή: Wairau Valley, Νέα Ζηλανδία
Ποικιλία: Sauvignon Blanc
Εξαιρετική επιλογή, όμως, βρίσκει και τον Δάφνιο Λευκό 2022 με επίγευση φρούτων όπως βερίκοκο, πορτοκάλι και περγαμόντο, αλλά και ανθέων λεμονιάς και γιασεμιού.
Δάφνιος Λευκός 2022, Οινοποιείο Δουλουφάκης
Περιοχή: Ηράκλειο, Κρήτη
Ποικιλία: Βιδιανό
Ένα κρασί για τη vegan μαγειρίτσα
Για τη vegan μαγειρίτσα η ειδικός προτείνει ένα κρασί που να δένει πιο αρμονικά με τα λαχανικά:
Pinot Noir 2021, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
Περιοχή: Αχαΐα
Ποικιλία: Pinot Noir
Στο αρνί πάνε τα κόκκινα
«Γύρω από το αρνάκι που ψήνεται με ένα ποτήρι Μαύρο Καλαβρυτινό στο χέρι, και το Πάσχα μοιάζει όνειρο!» επισημαίνει η κ. Τριτάρη και συμπληρώνει:
«Το Μαύρο Καλαβρυτινό είναι μια σπάνια ερυθρή ποικιλία που, όπως δηλώνει και το όνομά τoυ, προέρχεται από τα Καλάβρυτα. Το εντυπωσιακό Οινοποιείο Τετράμυθος βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, ενώ είναι λειτουργικό δίχως να θυμίζει σε τίποτα βιομηχανικό χώρο. Έχει ζωντανό ρουμπινί χρώμα, αρώματα κερασιού, βιολέτας, μπαχαρικών και δέρματος. Στο στόμα είναι σχετικά ελαφρύ και ευκολόπιοτο με βοτανικό χαρακτήρα, ενώ οι χαρακτηριστικές απαλές τανίνες του προσδίδουν μακρά επίγευση».
Μαύρο Καλαβρυτινό 2021, Οινοποιείο Τετράμυθος
Ποικιλία: Μαύρο Καλαβρυτινό
Περιοχή: Άνω Διακοπτό, Αχαΐα
Εναλλακτικά προτείνει το Κτήμα Καρυδά Ξινόμαυρο 2019, ένα τυπικό κρασί της Νάουσας, με επίγευση ώριμη με πελτέ ντομάτας, κυδωνόπαστο, ελιά, ώριμα φρούτα του δάσους, καφέ, νότες ξύλου δρυός και καπνού.
Ξινόμαυρο 2019, Κτήμα Καρυδά
Περιοχή: Νάουσα
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Ένα κρασί για το γλυκό και το τσουρέκι
«Όταν φτάσει η ώρα του γλυκού, καλό είναι να έχουμε προνοήσει να το συνδυάσουμε με κρασιά που θα έχουν κι αυτά γλυκύτητα. Όταν ένα κρασί είναι ξηρό και το δοκιμάσουμε με ένα επιδόρπιο, είναι πολύ πιθανό να μας φανεί ακόμα πιο ξηρό, με κίνδυνο να χαθεί ο χαρακτήρας του και να δημιουργήσει δυσάρεστη αίσθηση στο στόμα», λέει η ειδικός και προτείνει τα αγαπημένα της κρασιά για γλυκό:
Samos Vin Doux, ΕΟΣ Σάμου
Περιοχή: Σάμος
Ποικιλία: Μοσχάτο Σάμου
Vinsanto First Release 2015, Κτήμα Αργυρού
Περιοχή: Σαντορίνη
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι