ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ
Το να κόψεις το κρέας δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, λένε ειδικοί. Η δυσκολία που αντιμετωπίζεις μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά σου.
Στην Ελλάδα, τετρακόσιες χιλιάδες καταναλωτές δηλώνουν ότι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Εσύ, όμως, δυσκολεύεσαι να γίνεις ένας από αυτούς. Έχεις προσπαθήσει να «κόψεις» το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, αλλά σου φαίνεται δύσκολο. Για ένα διάστημα να πας εξαιρετικά καλά, αλλά κάποια στιγμή ενδίδεις στον πειρασμό και άντε πάλι από την αρχή.
Το γεγονός ότι η προσπάθειά σου δεν στέφεται με απόλυτη επιτυχία δεν είναι απαραίτητα δείγμα έλλειψης θέλησης. Οι πιθανότητες να γίνεις χορτοφάγος φαίνεται να επηρεάζονται και από διάφορες γενετικές παραλλαγές. Άλλωστε, γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν και άλλες πτυχές της διατροφής σου, όπως το αν σου αρέσει ο καφές ή το αλκοόλ.
Μελετώντας τα γονίδια της… χορτοφαγίας
Θέλοντας να δουν αν τα γονίδια επηρεάζουν και τη χορτοφαγία, ο Nabeel Yaseen, ομότιμος καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Northwestern και η ομάδα του στράφηκαν στη UK Biobank, μελέτη κατά την οποία οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους και προχώρησαν σε προσδιορισμό αλληλουχίας του DNA τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 5.300 άτομα που είχαν δηλώσει αυστηρά χορτοφάγοι και άλλα 330.000 άτομα που είχαν δηλώσει κρεατοφάγοι.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τέσσερα γονίδια που σχετίζονται με το πόσο καλά μπορεί κάποιος να τηρήσει έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής. «Μπορούμε να πούμε ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στη χορτοφαγία και ότι μερικοί άνθρωποι ίσως είναι γενετικά πιο κατάλληλοι να ακολουθήσουν μια τέτοια διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας.
Ωστόσο, «ένα μεγάλο ποσοστό των αυτοαποκαλούμενων χορτοφάγων στην πραγματικότητα αναφέρει ότι καταναλώνει προϊόντα κρέατος, όταν απαντά σε λεπτομερή ερωτηματολόγια. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί θα ήθελαν να είναι χορτοφάγοι, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν. Υποθέτουμε ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με γενετικές διαφορές στον μεταβολισμό των λιπιδίων (οι φυτικές τροφές και το κρέας διαφέρουν ως προς την πολυπλοκότητα των λιπιδίων τους) και στο πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», εξηγεί ο Yaseen.