ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΕΛΕ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ, ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΡΟΔΟΝΕΡΟ
Πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι ένα τόσο απλό γλύκισμα, όσο το ζελέ; Αρκετά, ιδίως αν είναι σπιτικό, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και από μία υπερτροφή όπως το ρόδι.
Είμαι ζελεδάκιας, το παραδέχομαι. Αλλά σωστή ζελεδάκιας, τρελαίνομαι για ζελέ από φρέσκα φρούτα και μόνο, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη! Τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι πολύ με τα ζελέ και τολμώ να πω ότι έχω κάνει θαύματα.
Ας πούμε τώρα γιατί τα ζελέ μάς κάνουν καλό και γιατί τα σερβίρουν πάντα στα νοσοκομεία. Τα ζελέ –όπως και ο πατσάς! – είναι πολύ πλούσια σε κολλαγόνο. Αλλά τι προτιμάς να φας; Πατσά ή ζελέ; Η ζελατίνη που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ζελέ παρασκευάζεται από αμινοξέα απαραίτητα για την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, αλλά και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος (κερατίνη). Ένα ζελέ είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και συμβάλλει στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Ειδικά σε ανθρώπους που έχουν σπάσει κάποιο κόκαλο ή που πάσχουν από οστεοπόρωση, είναι πολύ ευεργετικό.
Η γλυκίνη, ένα από τα αμινοξέα που βρίσκουμε στα ζελέ, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ρυθμίζει τον ύπνο.
Είναι τροφή πολύ ελαφριά για το στομάχι, που βοηθάει το πεπτικό μας σύστημα και τη λειτουργία του εντέρου. Επίσης συμβάλλει στην καλή υγεία του ήπατος, αφού το βοηθά να απομακρύνει τις τοξίνες.
Βέβαια, δεν είναι vegan, αφού παρασκευάζεται από κόκαλα, ιστούς και όργανα ζώων. Είναι όμως μια πλούσια πηγή όλων των πολύ ευεργετικών συστατικών που παίρνουμε από αυτά.
Το ρόδι και οι ευεργετικές του ιδιότητες θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο βιβλίο! Κατατάσσεται στις «υπερτροφές» και όταν είναι στην εποχή του αξίζει να καταναλώνουμε άφθονο φρέσκο. Μονάχα ένα ρόδι σχεδόν καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης C. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους, έχει έντονη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει και στην καλή διάθεση!
Συνταγή για ζελέ από φρέσκο ρόδι και ροδόνερο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 2-3 ώρες περίπου
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 ml χυμός από φρέσκα ρόδια
- 10 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 φρέσκο ρόδι καθαρισμένο για το γαρνίρισμα
- 1 ½ κ.σ. ροδόνερο
Εκτέλεση
Αφού στύψουμε τα ρόδια, περνάμε τον χυμό από πολύ ψιλό σουρωτήρι ή τουλουπάνι (έχετε υπόψη σας ότι θα γίνει ροζ). Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τα 250 ml από τον χυμό ρόδι. Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζελατίνη και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσει.
Βάζουμε 100 ml του χυμού σε μπρίκι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, ανακατεύουμε μέσα το μέλι και προσθέτουμε μέσα το μείγμα με τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Αν νιώθουμε ότι η ζελατίνη δεν έχει διαλυθεί, τότε περνάμε το μείγμα και πάλι από ψιλό σουρωτήρι.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό (150 ml) σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε μέσα το ροδόνερο. Προσθέτουμε και το όλο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε σε ατομικά μπολ, ποτήρια ή φόρμα, και βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά (τότε θα έχει ήδη αρχίσει να πήζει και το ρόδι θα σταθεί να κολλήσει από πάνω χωρίς να βυθιστεί). Τα βγάζουμε, μοιράζουμε στα ποτήρια το καθαρισμένο ρόδι, καλύπτουμε και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πήξει καλά.
Αν θέλουμε να ξεφορμάρουμε το ζελέ, βουτάμε προσεκτικά τη βάση του μπολ για 10-15 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και το αναποδογυρίζουμε σε πιάτο.
Αν δεν πρόκειται να το καταναλώσουμε την ίδια ημέρα, καλό είναι το φρέσκο ρόδι να μην μπει την ώρα που το φτιάχνουμε και απλά να το πασπαλίσουμε από πάνω πριν το σερβίρουμε.