ΣΠΙΤΙΚΗ ΡΟΖ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ, ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ
Φτιάχνουμε σπιτική ροζ λεμονάδα στο άψε σβήσε, με μέλι και σμέουρα που δίνουν ιδιαίτερο ροζ χρώμα.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ το καλοκαίρι θέλω δροσιστικά ποτά, πολλά δροσιστικά ποτά. Τα έτοιμα αναψυκτικά τα αποφεύγω, και επειδή συνήθως έχουν συντηρητικά και επειδή συνήθως παραείναι γλυκά για τα γούστα μου. Προτιμώ ό,τι απολαύσω να είναι σπιτικό, υγιεινό και να έχει και βιταμίνες. Όπως, ας πούμε, χυμούς, γρανίτες φυσικές, κρύο χειροποίητο τσάι, «milk shakes» χωρίς ζάχαρη κ.ά. Φυσικά, αγαπημένο δροσερό καλοκαιρινό ποτό είναι η σπιτική λεμονάδα, που συνήθως περιέχει ζάχαρη για να συντηρηθεί σωστά για καιρό.
Γιατί όμως να συντηρούμε για καιρό τη λεμονάδα, όταν έχουμε στη διάθεσή μας φρέσκα λεμόνια και άλλα φρούτα; Επίσης, γιατί ζάχαρη και όχι μέλι, ας πούμε, που μας κάνει και καλό; Και γιατί να ζεστάνουμε το μέλι σε σιρόπι, αφού έτσι καίμε τα θρεπτικά του συστατικά; Το μέλι όταν θερμαίνεται πάνω από τους 50°C χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και μετατρέπεται σε απλή γλυκαντική ύλη, όπως η ζάχαρη.
Έχω τη λύση: Λεμονάδα της στιγμής, η οποία απαιτεί ελάχιστα λεπτά για να γίνει, είναι φουλ υγιεινή και με πολλές βιταμίνες, ενώ με μικρά κολπάκια μετατρέπεται σε δροσερό ποτό υπερπαραγωγή που θα εντυπωσιάσει τα πλήθη – και τα παιδιά μας, αν έχουμε!
Με τη συνταγή αυτή, ετοιμάζω σε πέντε λεπτά μια ροζ λεμονάδα απόλυτα φυσική, πολύ γευστική και άκρως δροσιστική. Δεν περιέχει ίχνος ζάχαρης και θα γίνει το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού! Μπορούμε στη συνταγή να προσθέσουμε σόδα αντί για νερό, ώστε να γίνει ανθρακούχο το ποτό, όπως επίσης μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ποτάρα (!) με το να προσθέσουμε λίγη βότκα ή τζιν και σόδα. Αν είστε vegan και δεν τρώτε μέλι, μπορείτε άνετα να το αντικαταστήσετε με λίγο σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
Συνταγή για ροζ λεμονάδα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Υλικά
- 150 ml φρεσκοστυμμένο λεμόνι
- 8-9 σμέουρα
- 150 ml χλιαρό νερό
- 80 γρ. μέλι (ή παραπάνω, κατά βούληση) ή σιρόπι αγαύης/σφενδάμου
- 1 κ.σ. σπόροι chia
- 1 λίτρο κρύο νερό
- πάγος
- 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μπολ ή κανάτα διαλύουμε το μέλι στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε τα σμέουρα και τα λιώνουμε με ένα κουτάλι ή με το εργαλείο του μοχίτο.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και τους σπόρους chia και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε κρύο νερό και, αν θέλουμε, πάγο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στη λεμονάδα το κομμένο λεμόνι και σερβίρουμε τη λεμονάδα κρύα, αν θέλουμε με επιπλέον πάγο.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες αλλά προτείνω να καταναλωθεί άμεσα, όσο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες!
Αν θέλουμε μια επιπλέον πινελιά στη γεύση και την παρουσίαση, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κοτσάνια από κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως δυόσμο, βασιλικό ή λεβάντα.