ΣΟΥΠΑ ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ: ΤΟ COMFORT FOOD ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ
Πώς λένε το comfort food στα Ιταλικά; Η ιταλική σούπα μινεστρόνε είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ και εύπεπτο γεύμα, με λαχανικά, μυρωδικά, λίγο ζυμαρικό και όσπριο.
Οι σούπες είναι τέλεια τροφή. Ελαφριές και εύπεπτες, ιδανικές για ρύθμιση και απώλεια βάρους, πολύ θρεπτικές και υγιεινές, ζεστές ή κρύες, ανάλογα με την εποχή. Ειδικά η σούπα μινεστρόνε είναι η αδυναμία μου από όταν ήμουν παιδί.
Η ιταλικής προέλευσης μινεστρόνε είναι μια πηχτή, απολαυστική σούπα λαχανικών με ντομάτα, που συνήθως περιλαμβάνει μικρά ζυμαρικά ή ρύζι και φασόλια (παραδοσιακά και τον ζωμό τους), και μπορεί να σερβιριστεί με λίγη παρμεζάνα.
Στην αυθεντική ιταλική συνταγή χρησιμοποιούνται κατεξοχήν τα λεγόμενα φασόλια borlotti, που είναι οι δικές μας χάντρες. Εγώ συχνά επιλέγω τα φασόλια βανίλιες Φενεού, ελληνικής παραγωγής και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, λόγω της ωραίας γεύσης, αλλά και του μικρού μεγέθους τους.
Αν φτιάξουμε τη σούπα μινεστρόνε με χάντρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες, δεν χρειάζεται να τις έχουμε προβράσει (όπως κάνω στην παρακάτω συνταγή με τις βανίλιες), τις βάζουμε από την αρχή με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Συνταγή για σούπα μινεστρόνε με φασόλια και σπανάκι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα περίπου (με το βράσιμο των φασολιών)
- Vegan / Vegetarian
Υλικά για 6 μερίδες
- 100 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
- 2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
- 1 λευκό κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 2 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυβάκια
- 70 γρ. πελτές ντομάτας
- ½ κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνη
- 400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη σε κονσέρβα (ή φρέσκια, χωρίς τη φλούδα)
- 1,5 λίτρο ζεστό νερό, ή ζωμός από τα φασόλια, ή ζωμός λαχανικών
- 130 γρ. κοφτό μακαρονάκι, ή άλλο μικρό ζυμαρικό
- 100 γρ. σπανάκι μπέιμπι
- 2 κ.σ. χυμός λεμόνι
- φλοίδες παρμεζάνας (τις παραλείπετε αν είστε vegan)
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ξερά φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Φέρνουμε σε βράση και βράζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, αφήνοντάς τα να βράσουν για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σουρώνουμε τα φασόλια (αν θέλουμε κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν για να το χρησιμοποιήσουμε στη σούπα) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα, το καρότο, το σέλερι και την κολοκύθα.
Προσθέτουμε τα φασόλια, τον πελτέ και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη και το θυμάρι. Ανακατεύουμε και πάλι, και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε και νερό ή ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα λαχανικά.
Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτουμε το σπανάκι και τα ζυμαρικά, και τα βράζουμε al dente ανάλογα με το ζυμαρικό και σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (περίπου 8 λεπτά). Μόλις γίνουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον χυμό λεμόνι.
Σερβίρουμε αμέσως με παρμεζάνα σε φλοίδες ή τριμμένη.