Freepik

ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Θέλεις να τρως υγιεινά, αλλά χωρίς να απαρνηθείς καμιά κατηγορία τροφών, όπως το κρέας και γενικά τα ζωικά προϊόντα; Ήρθε η ώρα να γίνεις flexitarian!

Τη σήμερον ημέρα, τα λεξικά αυτού του κόσμου προσθέτουν διαρκώς όρους, ώστε να τιμάται η συμπερίληψη σε κάθε δυνατό επίπεδο. Επιπροσθέτως, τιμάται και η ανάγκη μας να λέμε με μια λέξη αυτό που θέλουμε. Παράδειγμα; Δεν τρώω κρέας, ψάρια και άλλα ζωικά προϊόντα, εκτός και αν οι εξετάσεις αίματος δείχνουν πως είμαι στο κατώφλι της αναιμίας. Δεν με λες omnivorous (αν τρως τα πάντα, είσαι παμφάγο, σωστά;) ούτε και vegetarian. Σίγουρα δεν είμαι vegan ή pescetarian (τρώνε ψάρια και θαλασσινά, αλλά όχι άλλα ζώα). Τι είμαι; Όπως έμαθα πολύ πρόσφατα, είμαι flexitarian.

Όπως θα διαβάσεις στο λεξικό της Οξφόρδης, που πρόσθεσε πρώτο τον όρο το 2014, flexitarian σημαίνει ότι ακολουθώ «μια πρωταρχικά, αλλά όχι αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, τρώγοντας περιστασιακά κρέας ή ψάρι». Γι’ αυτό μπορεί να τη δεις να αναφέρεται επίσης ως semi-vegetarian diet (SVD), σαν να λέμε είμαι μισοχορτοφαγική διατροφή (εκ του μισός, όχι του μισώ).

Τον όρο flexitarian επινόησε η «εκ των καλύτερων διαιτολόγων στις ΗΠΑ» Dawn Jackson Blatner, ενώνοντας το flexible και το vegetarian, πριν τον παραθέσει το 2009 στο βιβλίο της με τίτλο «Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life». Δηλαδή, «Ευέλικτη Διατροφή: Ένας ως επί το πλείστον χορτοφαγικός τρόπος για να χάσετε βάρος, να είστε πιο υγιείς, να αποτρέψετε ασθένειες και να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας».

flexitarian
Freepik

Ισχύουν όλα αυτά; Από ό,τι φαίνεται, ναι, κάτι που ισχύει για όλες τις υγιεινές διατροφές.

Πριν προχωρήσω στο παρασύνθημα, να πω ότι πια η ομαδοποίηση που υπάρχει βάσει του αν τρώμε κρέας ή όχι περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:

  • τους meat consumers, δηλαδή καταναλωτές κρέατος,
  • τους meat avoiders, δηλαδή αυτούς που το αποφεύγουν,
  • τους meat reducers, δηλαδή εκείνους που τρώνε μειωμένη ποσότητα.

Πώς γίνεσαι flexitarian

Είσαι σε μια φάση στη ζωή σου που θες να δοκιμάσεις κάτι νέο, στη διατροφή σου. Αν τρως κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, παίρνεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι κατεξοχήν από φυτά, καταναλώνεις με μέτρο κρέας, ψάρι και άλλα ζωικά προϊόντα, προτιμάς τα τρόφιμα στην πιο φυσική τους μορφή (με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία) και περιορίζεις την πρόσθετη ζάχαρη, γίνεσαι flexitarian.

flexitarian
iStock

Δεν μετράς θερμίδες, δεν αγχώνεσαι για τις ποσότητες. Απλά δίνεις στον οργανισμό σου ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σίγουρα δεν του κάνεις κακό. Δεν στερείσαι κάτι. Αποφεύγεις ωστόσο, τις υπερβολές.

Υπάρχουν flexitarians που έχουν δει τη χοληστερόλη να μειώνεται (επειδή αύξησαν τις φυτικές ίνες και μείωσαν τα κορεσμένα λιπαρά), άλλοι έχουν καταθέσει πως διατήρησαν πιο εύκολα το υγιές βάρος τους (τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν πολλά στοιχεία που έχουμε ανάγκη, μαζί με το αίσθημα του κορεσμού και λίγες θερμίδες), ενώ όλοι ότι δεν ένιωσαν «αιχμάλωτοι» περιορισμένων επιλογών.

Η μετάβαση από την τωρινή σου διατροφή στην «ευέλικτη» γίνεται πολύ εύκολα: σταδιακά μειώνεις την πρόσληψη κρέατος και ψαριού. Ενδεχομένως να σε βοηθήσει να ορίσεις ημέρες μέσα στην εβδομάδα που θα τρως ζωικά προϊόντα. Σίγουρα θα χρειαστεί να αναπληρώνεις τις πρωτεΐνες από άλλες πηγές (π.χ. φακές, ρεβίθια, μαύρα φασόλια, κινόα, ξηροί καρποί, σπόροι και τόφου).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.