Unsplash Edgar Castrejon

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 5 ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο τρόπος που συνδυάζουμε τις τροφές μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που απορροφά ο οργανισμός μας. Διαβάστε ποιους συνδυασμούς τροφίμων να αποφεύγετε και ποιους να προτιμάτε.

Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί τροφίμων που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο τραπέζι μας. Κάποιοι από αυτούς έρχονται να προσφέρουν το κάτι παραπάνω στον οργανισμό μας, ενώ άλλοι φαίνεται να μπλοκάρουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν κάποιος σαν έλεγε να σταματήσετε να συνοδεύετε τις νόστιμες και θρεπτικές φακές με τυρί φέτα; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιο διατροφικό μυστικό κρύβεται πίσω από το ταπεινό φακόρυζο;

Διαβάστε ποιους συνδυασμούς τροφίμων καλό είναι να αποφεύγετε και ποιους να προτιμάτε.

Συνδυασμοί τροφίμων που μας ωφελούν

1. Φακές με ξύδι ή λεμόνι και λαχανικά με βιταμίνη C

Οι φακές περιέχουν σίδηρο, που δυστυχώς παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή δεν απορροφάται ικανοποιητικά από τον οργανισμό μας.

Προσθέτοντας λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού στο πιάτο μας, αλλάζουμε το pH του και βοηθάμε στη μετατροπή του σιδήρου σε μια μορφή που μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα. Αν, μάλιστα, συνοδεύσουμε το φαγητό μας με λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι πιπεριές, τότε το όφελος είναι διπλό, αφού πέρα από τον σίδηρο κερδίζουμε και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από αυτά.

Σωστοί και λάθος συνδυασμοί τροφίμων
Unsplash James Sutton

2. Ομελέτα με τυρί και γάλα

Η προσθήκη γάλακτος και τυροκομικών σε ένα πιάτο με αβγά, όπως η ομελέτα, εκτός από γεύση βοηθάει στην καλύτερη υγεία του σκελετού μας, αφού το ασβέστιο του γάλακτος και η βιταμίνη D από το αβγό συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο.

3. Ψάρια με μπρόκολο

Τα ψάρια, ειδικά τα λιπαρά όπως ο σολωμός και η σαρδέλα, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D. Η επαρκής πρόσληψή της συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, μια σαλάτα μπρόκολο μαζί με ψάρι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, ενώ η βιταμίνη D θα εξασφαλίσει την καλύτερη αφομοίωσή του από τον οργανισμό.

Σωστοί και λάθος συνδυασμοί τροφίμων
Unsplash Olivia Herlambang Tham

4. Σπανάκι με εσπεριδοειδή

Μια σαλάτα από σπανάκι προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες και ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών μας σε σίδηρο. Αρκεί να τη συνοδεύσουμε με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, για την καλύτερη απορρόφηση του συγκεκριμένου μετάλλου. Συνδυάστε τη, λοιπόν, με κομμάτια πορτοκαλιού, λάιμ ή μανταρίνι.

5. Σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο δεν χαρίζει μόνο γεύση στην κόκκινη σάλτσα που ετοιμάζουμε για τα μακαρόνια μας, αλλά αυξάνει και την απορρόφηση του λυκοπενίου της ντομάτας. Το λυκοπένιο είναι μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Έτσι, η προσθήκη λιπαρών στη σάλτσα μας –και δη ελαιολάδου– ή ελιών συμβάλλει στην καλύτερη αντιοξειδωτική μας προστασία.

Σωστοί και λάθος συνδυασμοί τροφίμων
Unsplash Sara Dubler

6. Φακές με ρύζι

Το φακόρυζο, εκτός από γεύμα χαμηλού κόστους, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνδυασμού φυτικών τροφίμων για την αλληλοσυμπλήρωση των απαραίτητων αμινοξέων που έχει ανάγκη καθημερινά ο οργανισμός μας.

Συνδυασμοί τροφίμων που είναι προτιμότερο να αποφεύγονται

1. Εμπλουτισμένα δημητριακά με σίδηρο και γάλα ή καφέ

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με διάφορα στοιχεία και σίδηρο. Ο συνδυασμός τους με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση του παραπάνω μετάλλου.

Είναι, επομένως, προτιμότερο να καταναλώνονται με χυμό ή νερό και λίγη ώρα αργότερα να ακολουθεί η κατανάλωση του γάλακτος. Πέρα, όμως, από το γάλα και η καφεΐνη του καφέ μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Σωστοί και λάθος συνδυασμοί τροφίμων
Unsplash Mateusz D

2. Φακές με τυρί

Αν και συχνά τα όσπρια συνδυάζονται με τυροκομικά προϊόντα, ειδικά για τις φακές ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το ασβέστιο που περιέχει το τυρί εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν. Αν, λοιπόν, θέλουμε να καταναλώσουμε καποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο με τις φακές, ένα κομμάτι κρέας ή ένα αυγό αποτελούν πολύ καλύτερες επιλογές.

3. Κόκκινο κρέας με τυρί

Πολλοί είναι εκείνοι που καταναλώνουν λίγο τυρί μαζί με το κρέας. Ωστόσο, καλό είναι να αναθεωρήσουν τη συνήθεια αυτή, αν θέλουν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση σιδήρου από το κρέας. Το ασβέστιο που περιέχει το τυρί εμποδίζει την απορρόφησή του, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται σε γεύματα που δεν περιέχουν κρέας.

Σωστοί και λάθος συνδυασμοί τροφίμων
Unsplash Ashley Baxter

4. Αλκοολούχα ποτά και καφές

Η καφεΐνη και η διέγερση που προκαλεί ίσως καλύψει τις επιδράσεις του αλκοόλ. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προσοχή λοιπόν σε ποτά που περιέχουν και τις δύο αυτές ουσίες.

5. Γάλα με ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετικής θρεπτικής αξίας τρόφιμα. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικό οξύ όμως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων. Έτσι, αν καταναλωθούν με γάλα, η απορρόφηση του ασβεστίου θα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την κατανάλωση σκέτου γάλακτος.

Σωστοί και λάθος συνδυασμοί τροφίμων
iStock

6. Σπανάκι ή φακές με κόκκινο κρασί

Οι τανίνες του κόκκινου κρασιού είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην καρδιά. Δεν βοηθούν όμως στην απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι, όταν καταναλωθούν με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο μη αιμικό, όπως οι φακές και το σπανάκι, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφησή του.

Η Λιάνα Πούλια RD, MMedSci, PhD είναι επίκουρη καθηγήτρια κλινικής διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.