ΣΟΛΟΜΟΣ, ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Έρευνα συνδέει τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και ο σολομός, με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
«Το αλάτι βλάπτει τα νεφρά», «μην τρως πολύ αλάτι γιατί θα το συνηθίσεις», «εμείς δεν βάζουμε πολύ αλάτι στο φαγητό γιατί προσέχουμε». Πρόκειται για μερικές από τις φράσεις που ακούμε κατά καιρούς ως συμβουλές για την υγεία μας. Οι απόψεις γύρω από αλάτι συχνά διίστανται, ενώ γύρω από το όνομά του έχουν σχηματιστεί ακόμα και μύθοι, τους οποίους πολλές φορές πιστεύουμε. Πόσο μας βλάπτει το αλάτι και χρειάζεται ή όχι να το περιορίσουμε;
Τα καλά νέα της ημέρας αφορούν τις γυναίκες και κυρίως αυτές στις οποίες αρέσει να καταναλώνουν αλάτι. Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι μια κατηγορία τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του αλατιού στη διατροφή των γυναικών. Σε αυτή την κατηγορία τροφών εντάσσονται μεταξύ άλλων οι μπανάνες, το αβοκάντο και ο σολομός.
Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε κάλιο σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ιδίως σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη αλατιού. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το κάλιο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και ότι οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Η μελέτη συμπεριέλαβε 11.267 άνδρες και 13.696 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, ενώ μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση και συλλέχθηκε δείγμα ούρων. Το νάτριο και το κάλιο των ούρων χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διαιτητικής πρόσληψης.
Έπειτα, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της αρτηριακής πίεσης και διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες όσο αυξανόταν η πρόσληψη καλίου τόσο μειωνόταν η αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, όταν η συσχέτιση αναλύθηκε ανάλογα με την πρόσληψη αλατιού, η σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε μόνο στις γυναίκες που κατανάλωναν πολύ αλάτι.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Όπως δήλωσε ο Liffert Vogt, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής των Ιατρικών Κέντρων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, «τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το κάλιο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, αλλά ότι οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες».
Το κάλιο στη διατροφή μας
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών χρειάζονται 3.500 mg καλίου την ημέρα και θα πρέπει να μπορούν να το λαμβάνουν από τη διατροφή τους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια.
Επίσης, η Tracy Parker, διαιτολόγος στο British Heart Foundation, συμβουλεύει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για να αυξήσουμε την πρόσληψη καλίου. «Άλλες τροφές όπως τα όσπρια, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το γάλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οπότε μπορούν να βοηθήσουν στην καρδιά σας», αναφέρει.