Πάνος Γιαννακόπουλος

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΛΑΔΙ ΤΡΟΥΦΑΣ

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς παρουσιάζει τα σοκολατένια τρουφάκια, το απόλυτο κέρασμα, με μια έξτρα νότα γεύσης, το λάδι τρούφας.

Τα τρουφάκια είναι το απόλυτο κέρασμα. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κάποιος με αυτό. Η σοκολάτα είναι το απόλυτο συστατικό. Φαντάζομαι ότι κι εδώ δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Όταν, λοιπόν, μπαίνει στο παιχνίδι και το λάδι τρούφας, ε, τότε η γεύση απογειώνεται.

Το λάδι τρούφας προέρχεται από ένα σχετικά σπάνιο είδος μανιταριού, το οποίο ανήκει στα πλέον περιζήτητα εδέσματα, χάρη στη γαστρονομική και θρεπτική του αξία. Πλούσιο σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, περιέχει φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι ακριβό προϊόν, γι' αυτό και στις συνταγές χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα. Άλλωστε, η γεύση του είναι εξαιρετικά δυνατή.

Ο Στέλιος Παρλιάρος χρησιμοποιεί σε αυτή τη συνταγή λάδι τρούφας για να δώσει αυτή την ιδιαίτερη γεύση. Αν τώρα δεν έχετε ή δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, τα σοκολατένια τρουφάκια παραμένουν προκλητικά και χωρίς αυτό!

Συνταγή για τα σοκολατένια τρουφάκια με λάδι τρούφας

σοκολατένια τρουφάκια Παρλιάρος
Πάνος Γιαννακόπουλος

Υλικά για τη γέμιση

  • 500 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
  • 275 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • 40 γρ. λάδι τρούφας

Υλικά για την επικάλυψη

  • 300 γρ. κουβερτούρα 54-55% κακάο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Τεμαχίζουμε τα 500 γρ. κουβερτούρας σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι τους 90ºC. Στη συνέχεια, τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία μαρίζ έως ότου η κουβερτούρα λιώσει και προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια και το λάδι τρούφας.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και μετά πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Αφήνουμε τα μπαλάκια να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά, εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία 18ºC περίπου.

Λιώνουμε τα 300 γρ. κουβερτούρας σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα ένα-ένα τα μπαλάκια.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα μπαλάκια μέσα στο κακάο, το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψάκι. Μόλις αρχίσει να παγώνει η σοκολάτα της επικάλυψης, κουνάμε δεξιά-αριστερά το ταψάκι ώστε το κακάο να καλύψει τα τρουφάκια.

Μαζεύουμε τα τρουφάκια, τινάζοντάς τα από το κακάο.

Η συνταγή αυτή μάς δίνει σοκολατάκια βάρους 1.315 γρ. περίπου.

Τα διατηρούμε για 15 ημέρες σε κλειστό δοχείο και σε δροσερό μέρος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.