Καρολίνα Δωρίτη

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι κλασική αξία. Τι γίνεται αν του προσθέσουμε πραλίνα σοκολάτας, φουντούκια και φρέσκιες φράουλες; Μια νηστίσιμη συνταγή χωρίς πολύ λάδι, που αξίζει να δοκιμάσετε!

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκά που μπορεί να ετοιμάσει κανείς. Επιπλέον, είναι vegan και πολύ «ανοιχτός» σε παραλλαγές και δημιουργικά twists.

Στη συνταγή αυτή δοκιμάζω κάτι αρκετά διαφορετικό, αφού προσθέτω σπιτική πραλίνα σοκολάτας, ενώ τον ενισχύω με λίγα επιπλέον φουντούκια και φρέσκιες φράουλες. Vegan και νηστίσιμη απόλαυση –για να μην πω κόλαση, μέρες που είναι– που όμως δεν περιέχει ούτε πολλά λιπαρά ούτε πολλή ζάχαρη. Από τη στιγμή που φτιάχνουμε τη δική μας πραλίνα, μπορούμε αν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τη συμβατική ζάχαρη.

Σε αυτόν τον σοκο-χαλβά, λοιπόν, βάζω μαύρη ζάχαρη και συγκεκριμένα muscovado, που είναι πιο υγιεινή. Είναι σκούρα σε χρώμα και κολλάει αρκετά γιατί είναι ανεπεξέργαστη. Περιέχει φυσική μελάσα, που της δίνει και πιο ιδιαίτερη, βαθιά γεύση.

Τόσο η γεύση όσο και το άρωμα ενισχύονται από το περγαμόντο που βάζω στο σιρόπι. Τα περγαμόντα είναι τώρα στην εποχή τους, αλλά αν δεν έχουμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με φλούδα από πορτοκάλι.

Αφού ετοιμάσω τον χαλβά, που τον κάνω λιγότερο λαδερό και σιροπιαστό από τον παραδοσιακό, τον καλύπτω με μια λεπτή στρώση πραλίνας (γιατί αγαπάμε σπιτική πραλίνα). Διακοσμώ με φρέσκιες φράουλες, που ταιριάζουν φανταστικά έτσι κι αλλιώς με σοκολάτα και φουντούκια. Δοκιμάστε το!

Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά με πραλίνα σοκολάτας

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά (με την αναμονή)
  • Vegan

χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 50 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 200 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 140 γρ. ζάχαρη μαύρη muscovado
  • 600 ml νερό
  • φλούδα περγαμόντου ή πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 50 γρ. φουντούκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας

Για το γαρνίρισμα

  • πραλίνα
  • φρέσκιες φράουλες, κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι με το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα περγαμόντου.

χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Αφού σιγοβράσουμε για 10 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, και σουρώνουμε. Στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα την πραλίνα και το διατηρούμε ζεστό αλλά όχι σε αναμμένο μάτι.

Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για περίπου 8 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε μέσα τα φουντούκια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στο σιμιγδάλι μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι με πολλή προσοχή, ενώ ανακατεύουμε. Έπειτα, προσθέτουμε το υπόλοιπο σιρόπι και επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αυτό θα γίνει αμέσως, σε λιγότερο από λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε τον χαλβά σε μια μακρόστενη φόρμα μεγέθους περίπου 10x25 cm να πάρει το σχήμα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει πριν τον βγάλουμε από τη φόρμα.

χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Αλείφουμε με την πραλίνα και τοποθετούμε στη σειρά τις κομμένες φράουλες.

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη