Καρολίνα Δωρίτη

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΟ ΜΠΕΪΚΟΝ

Μια εντυπωσιακή σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι, που συνδυάζει το υγιεινό με τη νοστιμιά του μπέικον, και μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα ή να συνοδεύσει κρεατικά στη σχάρα.

Ο συνδυασμός αυτής της εντυπωσιακής σαλάτας με φρέσκο καλαμπόκι, κρεμώδες αβοκάντο, υπέροχα και ελαφρώς ξινά μύρτιλα και αλμυρο-καπνιστό τραγανιστό μπέικον με κάνει χαρούμενη! Μπορούμε να την ετοιμάσουμε για να συνοδεύσει ωραία μεσημεριανά Κυριακάτικα μπάρμπεκιου. Και, ενώ τρως κάτι απόλυτα δροσερό και υγιεινό, έρχεται η υπέροχη καπνιστή μπουκιά με το μπέικον να σου θυμίσει ότι κάνεις και λίγο «αλητεία», και να δέσει γάντι με την μπριζόλα ή το μπέργκερ!

Θυμάμαι παλιά έναν βοτανοθεραπευτή που έβλεπα και μάζευα πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή. Μου έλεγε τον εξής κανόνα, που προσπαθώ να τον τηρώ πάντα: «Όταν τρώμε κάποιο ψητό κρέας, πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα, η οποία μάλιστα να είναι τριπλάσια σε ποσότητα από εκείνη του κρέατος που καταναλώνουμε». Αυτό αφορά κυρίως τις φυτικές ίνες και την πέψη. Η αλήθεια πάντως είναι ότι μου έχει γίνει συνήθεια και, πλέον, όταν τρώω ψητά κρέατα δεν μπορώ να φάω πολύ μεγάλη ποσότητα και χρειάζομαι οπωσδήποτε σαλάτα!

Το καλό με αυτή τη σαλάτα είναι ότι τρώγεται και ως γεύμα. Το μπέικον το βάζω στο τηγάνι σκέτο, χωρίς λάδι, ώστε να ψηθεί στο δικό του λίπος και να καεί μεγάλο μέρος από αυτό. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και στον φούρνο, να το ψήσουμε πάνω σε λαδόκολλα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνει λίγο τραγανό.

Τα μύρτιλα είναι υπέροχα στις σαλάτες και τα βάζω όλο και πιο πολύ. Πολλοί τα συμπεριλαμβάνουν στη λίστα με τις υπερτροφές. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο θρεπτικά και ταυτόχρονα θερμιδικά χαμηλά φρούτα. Τα 150 γρ. μύρτιλα περιέχουν περίπου το 24% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, 36% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης K και 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε μαγγάνιο, το οποίο συμβάλλει στην ομαλή λειτουργια των οστών και των συνδετικών ιστών, στον μεταβολισμό του λίπους, αλλά και των υδατανθράκων, ενώ ρυθμίζει το σάκχαρο και κάνει πολύ καλό στο δέρμα αφού συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Η επιλογή της πρασινάδας για αυτή τη σαλάτα εξαρτάται από τα υλικά που θα βρω στη λαϊκή ή στον μανάβη. Μου αρέσει να βάζω και κάποια λίγο πικάντικα φύλλα, όπως αυτά της μουστάρδας και της ρόκας, τα οποία ισορροπώ με πιο γλυκά, όπως μπέιμπι σπανάκι, βαλεριάνα ή φυλλαράκια παντζαριού. Αν δυσκολεύεστε ή δεν διαθέτετε πολύ χρόνο, μπορείτε απλά να προμηθευτείτε ένα έτοιμο μείγμα σε πακέτο.

σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι
Καρολίνα Δωρίτη

Το αβοκάντο έρχεται να ενισχύσει τη σαλάτα μας με άφθονη βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για την καρδιά. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Κάθε μερίδα αβοκάντο περιέχει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι ασυνήθιστα πλούσιο σε πρωτεΐνη πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον οργανισμό μας αμέσως μόλις το καταναλώσουμε.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει αντιοξειδωτική δράση και τα καροτενοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην υγεία των ματιών. Εκτός από το κλασικό κίτρινο καλαμπόκι που συνήθως βρίσκουμε στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως το άσπρο, το μοβ ή το κόκκινο. Αυτά μπορούμε να τα βρούμε κατά καιρούς σε ψαγμένα μανάβικα ή βιολογικές λαϊκές, γιατί καλλιεργούνται και στη χώρα μας, αλλά σε μικρές ποσότητες.

Λόγω της ευρείας χρήσης του στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, το καλαμπόκι δυστυχώς είναι ένα από τα πιο μεταλλαγμένα λαχανικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βγάζουμε από τη διατροφή μας, απλά προτιμούμε να επιλέγουμε βιολογικά καλαμπόκια από μικρούς παραγωγούς που εμπιστευόμαστε. Tip: Η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι», που διατηρεί τράπεζα σπόρων στην Ελλάδα, φυλάει αυθεντικούς σπόρους καλαμποκιού.

Συνταγή για σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι, αβοκάντο και τραγανό μπέικον

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 4 ολόκληρα καλαμπόκια (χρησιμοποιώ φρέσκα, όταν είναι στην εποχή τους, εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε και κατεψυγμένο καλαμπόκι), καθαρισμένα από τα εξωτερικά φύλλα
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 μεγάλο κοτσάνι σέλερι, κομμένο σε φέτες (μόνο το κοτσάνι, όχι τα φύλλα)
  • 10-12 μύρτιλα, κομμένα στη μέση
  • 5 φέτες μπέικον καλής ποιότητας
  • 270 γρ. φύλλα σαλάτας διάφορα
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 ½ κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο

Για το ντρέσινγκ

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml χυμός λάιμ
  • 2 κ.γ. μέλι
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • αλάτι

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα κατά τα ¾ με νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα καλαμπόκια. Βράζουμε για 4 λεπτά και στραγγίζουμε.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά στο μούλτι ή το μπλέντερ (εναλλακτικά χτυπάμε στο χέρι με σύρμα).

Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σε μεγάλο μπολ. Βάζουμε όρθιο το καλαμπόκι σε ξύλο κοπής και κόβουμε κάθετα με μαχαίρι περιμετρικά ώστε να πάρουμε όλο τον καρπό. Προσθέτουμε στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το μπέικον και το ψήνουμε για περίπου 5-8 λεπτά γυρνώντας το συνεχώς, ώστε να γίνει τραγανό χωρίς να κολλήσει. Το κόβουμε σε κομμάτια.

Προσθέτουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε μέσα το μπέικον και το σουσάμι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.