ΨΩΡΙΑΣΗ: ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ
Μπορεί να μην προκαλούν το πρόβλημα, αλλά οι διατροφικές σου επιλογές ενδέχεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν. Ποιες τροφές να επιλέξεις και ποιες να αποφύγεις αν έχεις ψωρίαση;
Ο καλύτερος σύμβουλος για την ψωρίαση είναι ο δερματολόγος σου. Ούτε εγώ, ούτε οι συγγενείς, ούτε οι γείτονες. Εκείνος θα κάνει τη διάγνωση κι εκείνος θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες.
Μήπως όμως η διατροφή σου μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας αυτής αυτοάνοσης διαταραχής του δέρματος; Αν και η κατάσταση δεν προκαλείται από τις τροφές που τρώμε (ή δεν τρώμε), υπάρχει μια σχέση μεταξύ των διατροφικών σου επιλογών και της ψωρίασης, διευκρινίζει η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μέσω του συλλόγου ΚΑΛΥΨΩ (Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών).
«Μελέτες εξετάζουν πώς ορισμένες τροφές προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση. Για παράδειγμα, τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον λιπώδη ιστό και η συνεχιζόμενη φλεγμονή του αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης», συμπληρώνει.
Ποιες τροφές καλύτερα να περιορίσεις
- Το αλκοόλ: Εάν πίνεις πολύ ή αρκετά συχνά, το συκώτι σου «βαράει» υπερωρίες, προκειμένου να μεταβολίσει το αλκοόλ. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φλεγμονή. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα καλά βακτήρια του εντέρου, οδηγώντας σε φλεγμονή στο κόλον και το έντερο.
- Τα γαλακτοκομικά: Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Επίσης, το αγελαδινό γάλα περιέχει καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χωνέψουν, με αποτέλεσμα ο χρόνιος γαστρεντερικός ερεθισμός να επιδεινώνει το πρόβλημα.
- Τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Γιατί; Γιατί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κατά συνέπεια περιέχουν πολλή ζάχαρη, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, αυξάνουν τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, ουσίες στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή.
- Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα & τρανς λιπαρά: Με άλλα λόγια, καλύτερα να πεις «όχι» σε αλλαντικά, τηγανητά, fast food, σφολιάτες. Τα λιπαρά αυτά αυξάνουν την ποσότητα της LDL χοληστερόλης στο αίμα («κακή χοληστερόλη») και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του υπερβολικού λίπους στο σώμα και της ανάπτυξης ψωρίασης, καθώς και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της.
- Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Για να επεξεργαστεί το σώμα σου τη ζάχαρη εκκρίνει ινσουλίνη. Αν εσύ το παρακάνεις, όμως, το αναγκάζεις να αποθηκεύσει την επιπλέον ενέργεια στα λιπώδη κύτταρα, προκαλώντας φλεγμονή. Επίσης, τα πολλά πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών, γνωστές ως κυτοκίνες.
- Τροφές με γλουτένη: Τα άτομα με ψωρίαση τείνουν να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κοιλιοκάκης. Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη πυροδοτεί μια αυτοάνοση απόκριση, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη γλουτένη. Ωστόσο, και ορισμένα άτομα χωρίς τη νόσο διαπιστώνουν ότι η μείωση της γλουτένης μειώνει τις εξάρσεις της νόσου.
Ποιες τροφές να προτιμήσεις, εάν έχεις ψωρίαση
Σε γενικές γραμμές, η ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις της ψωρίασης ή να αμβλύνει τα συμπτώματα. Ποιες τροφές να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου;
Η ειδικός προτείνει τα ακόλουθα:
- Ψάρια, άπαχη πρωτεΐνη ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
- Φρούτα και λαχανικά
- Φασόλια και φακές
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Ελαιόλαδο
- Μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά
- Προϊόντα ολικής άλεσης.
«Ενώ ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε αυτά. Είχα ασθενείς που ένιωθαν ότι το σιτάρι χειροτέρευε την κατάσταση. Ορισμένα τεστ μπορούν να μετρήσουν τη φλεγμονή με βιοδείκτες, ουσίες στο αίμα που αυξάνονται όταν το σώμα αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε τρόφιμα», καταλήγει η κα Καπώλη.