Καρολίνα Δωρίτη

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ, ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

Ακόμα και όσοι δεν τρελαίνονται με την κλασική ψαρόσουπα, θα ενθουσιαστούν με αυτήν, που γίνεται με μπακαλιάρο. Η ντομάτα δίνει κόκκινο χρώμα, οι γαρίδες μια ξεχωριστή πινελιά και το αποτέλεσμα ξαφνιάζει ευχάριστα.

Συνήθως, όταν ακούμε ψαρόσουπα, περιμένουμε να δούμε μια κλασική λεμονάτη εκδοχή κακαβιάς. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπάρχουν αμέτρητες επιλογές ψαρόσουπας που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι.

Τις στολίζουμε με εποχικά καλούδια, τις αρωματίζουμε με φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά, και έχουμε ένα γεύμα ελαφρύ και υγιεινό. Μπορούμε να τη φτιάξουμε τόσο, μα τόσο νόστιμη, που δεν θα μείνει ούτε κουταλιά!

Αυτή η «κοκκινιστή» ψαρόσουπα, με μπακαλιάρο και γαρίδα, ξεφεύγει από την κλασική γεύση που έχουμε συνηθίσει. Η ντομάτα, το σέλερι και ο βασιλικός σπάνε την «ψαρίλα» και την κάνουν να αρέσει ακόμα στους δύσκολους, αλλά και στα παιδιά. Ο γιος μου κάθε φορά που την τρώει της δίνει βραβεία!

Είναι πολύ ελαφριά και μου αρέσει να τη σερβίρω με λίγες σταγόνες αγουρέλαιο, για να γίνει ακόμα πιο θρεπτική.

Συνταγή για κόκκινη ψαρόσουπα, με μπακαλιάρο και γαρίδες

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χωρίς γλουτένη

ψαρόσουπα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 φρέσκος μπακαλιάρος, περίπου 750 γρ.–1 κιλό
  • 10-12 γαρίδες φρέσκιες (γάμπαρη), μέγεθος μέτριο προς μεγάλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
  • 500 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
  • 150 ml κρασί ροζέ
  • 1 κλωναράκι βασιλικού, συν 1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 1–1,5 λίτρο ζωμός μπακαλιάρου και γαρίδας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • λίγους κόκκους πιπεριού
  • λεμόνι προαιρετικά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τον μπακαλιάρο (μπορούμε να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη να τον καθαρίσει).

Τις γαρίδες μπορούμε είτε να τις καθαρίσουμε και να κρατήσουμε τα τσόφλια για τον ζωμό, είτε να τις αφήσουμε με τα τσόφλια και να τις καθαρίσουμε πριν τις σερβίρουμε. Σε κάθε περίπτωση, χαράζουμε με ένα μαχαιράκι τη ράχη τους και αφαιρούμε προσεκτικά το εντεράκι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ψάρι, το καλύπτουμε με νερό (περίπου 1,5 λίτρο) και προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης, αλάτι και κόκκους πιπεριού. Αν έχουμε καθαρίσει τις γαρίδες, ρίχνουμε εδώ τα τσόφλια τους, διαφορετικά περιμένουμε να τις ρίξουμε ολόκληρες περίπου στα μισά του βρασίματος.

Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι. Σουρώνουμε και φυλάμε τον ζωμό για τη σούπα.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το τσίλι (αν μας αρέσει η πικάντικη γεύση), και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το κλωναράκι του βασιλικού και τον ζωμό που φυλάξαμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα λαχανικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι του βασιλικού και ανακατεύουμε μέσα τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

Καθαρίζουμε το ψάρι και σερβίρουμε την ψαρόσουπα σε πιάτα με λίγο καλό ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.