Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ: ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Το σπαράγγι και το ακτινίδιο έχουν πλούσια διατροφική αξία και ευεργετική επίδραση στην υγεία μας. Στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, μαθαίνουμε τα οφέλη τους και δοκιμάζουμε εύκολες και γρήγορες συνταγές.

Για τους περισσότερους από εμάς, το να μας κυνηγάει ως παιδιά η μαμά μας για να φάμε φρούτα και λαχανικά ήταν μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Σήμερα, σε μία εποχή που οι τροφές που καταναλώνουμε όλο και απομακρύνονται από τη φύση, που οι επεξεργασμένες τροφές με τα συντηρητικά και τα πρόσθετα αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τα συστατικά της καθημερινής μας διατροφή, η ανάγκη για επιστροφή σε πιο φυσικές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες γίνεται πιο επιτακτική. Διάβασε παρακατώ για να δεις πώς θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις διατροφή το σπαράγγι και το ακτινίδιο.

Με τα ποσοστά παχυσαρκίας, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη και άλλες μεταβολικές παθήσεις να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το καλύτερο φάρμακο. Είναι η πιο σημαντική πρόληψη για να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να μην γινόμαστε μέρος αυτών των στατιστικών.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί από πλήθος μελετών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων. Όταν μάλιστα προέρχονται από την Ελληνική Γη, έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προώθησης των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με μότο «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, το σπαράγγι και το ακτινίδιο, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές.

σπαράγγι και ακτινίδιο

Mε πλούσια διατροφική αξία και ευεργετική επίδραση στην υγεία, το σπαράγγι και το ακτινίδιο καλλιεργούνται στην χώρα μας, σε περιοχές υψηλής οικολογικές αξίας και ομορφιάς, όπου τα χαρακτηριστικά του εδάφους σε συνδυασμό με το αντίστοιχο μικροκλίμα δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα μάς προτείνει απλές και απολαυστικές συνταγές από την Ιωάννα Γιωτάκη για να εντάξουμε τα δύο προϊόντα στην διατροφή μας

Σπαράγγι

Έχει χαμηλά λιπαρά και άλατα και, παρότι σχεδόν το 94% του σπαραγγιού αποτελείται από νερό, είναι αστείρευτη πηγή βιταμινών και άλλων πολύτιμων βιοχημικών στοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Εμπεριέχει επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, φωσφόρο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χρώμιο, που συνεισφέρουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

σπαράγγι

Το σπαράγγι μπορεί να μαγειρευτεί με διαφόρους τρόπους, όπως βράσιμο, σοτάρισμα, ψήσιμο στη σχάρα και στον ατμό. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρι, ενώ προστίθεται εύκολα τόσο σε παρασκευές στο φούρνο και την κατσαρόλα (αντικαθιστώντας ζυμαρικά και πατάτες) όσο και σε σαλάτες, φριτάτες, ομελέτες και τηγανητές πατάτες κ.ά.

Το ευρωπαϊκό σπαράγγι (λευκό και πράσινο) καλλιεργείται στον Νομό Αιτωλοκαρνανίας, στην πεδιάδα του Αγρινίου, που την διασχίζει ο Αχελώος ποταμός, στον Νομό Καβάλας, στην πεδιάδα του ποταμού Νέστου και στον Νομό Εβρου, όπου βρίσκονται τα μοναδικά ευρωπαικά οικοσυστηματα του Δέλτα του Εβρου και του Δάσους της Δαδιάς.

Συνταγή για πικάντικο σολομό με σπαράγγια ψημένα στο ταψί

Σε μόλις 20 λεπτά –από τα οποία τα 12 αφιερώνονται στο ψήσιμο– μπορείτε να απολαύσετε ένα πολύ υγιεινό αλλά κυρίως gourmet πιάτο, με ελάχιστες θερμίδες.

Όποτε αποφασίσετε να το μαγειρέψετε για τον εαυτό σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπο, είναι ιδανική ιδέα. Ο σολομός με το τρίπτυχο σκόρδο-λεμόνι-jalapeno είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο και λιώνουν στο στόμα, ενώ τα σπαράγγια, που διατηρούν την τραγανότητά τους, κάνουν κάθε μπουκιά μια απογειωτική σπίθα στον ουρανίσκο μας.

σολομός

Εργαλεία & Εξοπλισμός

  • ξύλο κοπής
  • μαχαίρι
  • 2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί για ψήσιμο στον φούρνο
  • ατομικά πυρίμαχα ταψάκια ή ένα κανονικού μεγέθους ταψί

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 φιλέτα σολομού 300 γρ. (έκαστο)
  • ένα μάτσο σπαράγγια, με κομμένες τις σκληρές άκρες τους
  • ¼ πιπεριά jalapeno ή ¼ πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
  • 2 μικρά (30 γρ. έκαστο) κομμάτια βούτυρο
  • μια μικρή χούφτα μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C.

2. Απλώνουμε τα δύο αντικολλητικά χαρτιά στο ταψί ή στα ατομικά πυρίμαχα ταψάκια.

3. Στο κέντρο κάθε χαρτιού τοποθετούμε ένα κομμάτι σολομού και δίπλα τα μισά σπαράγγια.

4. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο καθένα τη μισή ποσότητα από τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη jalapeno, τον μαϊντανό και το βούτυρο.

5. Τα πακετάρουμε να κλείσουν καλά, διπλώνοντας τις άκρες του χαρτιού στο κάτω μέρος, ώστε το βάρος από το περιεχόμενο να κρατήσει το πακέτο μας κλειστό.

6. Ψήνουμε για 12′.

7. Τοποθετούμε τα πακέτα στα πιάτα και ανοίγουμε το χαρτί προσεκτικά.

Γαρνίρουμε με έξτρα μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και απολαμβάνουμε το φαγητό μας ζεστό.

Ακτινίδιο

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C (διπλάσια από τα πορτοκάλια που φημίζονται για αυτή) και σε φυτικές ίνες οι οποίες προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα βοηθά σε πάρα πολλές οργανικές λειτουργίες, από το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή λειτουργία μέχρι το γαστρεντερικό, τα οστά το δέρμα, τον μεταβολισμό, τον ύπνο, τα νεφρά, την δυσκοιλιότητα, την όραση κ.ά.

ακτινίδιο

Το ευρωπαϊκό ακτινίδιο καλλιεργείται στην Πιερία, στην περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα, στην Πέλλα, την Ημαθία, την Άρτα, την Πρέβεζα και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ρέει ο ποταμός Αχελώος, και συγκεκριμένα στην πεδιάδα του Αγρινίου, περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό, υγρό καλοκαίρι. Το εύφορο έδαφος και το μικροκλίμα των περιοχών αυτών, όπως και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των φυτειών, εξασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα του προϊόντος.

Συνταγή για αντιοξειδωτική σαλάτα με ακτινίδιο, βασιλικό και κόκκινα φρούτα

Το «πάντρεμα» των υλικών της θα σας εκπλήξει ευχάριστα: τo ουδέτερο αγγούρι δίνει τον τραγανό ρυθμό, το γλυκό ακτινίδιο με τον αρωματικό βασιλικό αποτελούν το πρωταγωνιστικό γευστικό ζευγάρι, τα κόκκινα φρούτα εμπλουτίζουν τις υφές, προσφέροντας παράλληλα έντονες χρωματιστές πινελιές, και το dressing πορτοκαλιού εξασφαλίζουν τις οξύτητες που δένουν τα πάντα σε αρμονία.

Είναι το γευστικό «μπουστάρισμα» του ανοσοποιητικού που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας δυναμικά την εποχή.

σαλάτα με ακτινίδιο

Εργαλεία & Εξοπλισμός

  • ξύλο κοπής
  • μαχαίρι
  • σαλατιέρα
  • μικρό μπολ

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 αγγούρια με τη φλούδα, πλυμένα καλά και κομμένα σε ροδέλες
  • 3 ακτινίδια ώριμα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • μια μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού, πλυμένα
  • μια χούφτα κόκκινα φρούτα του δάσους
  • μια χούφτα σπόρους ροδιού

Για το dressing πορτοκαλιού

  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, στυμμένο
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2-3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας στη σαλατιέρα.

2. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του dressing σε ένα μικρό μπολάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Απολαμβάνουμε αμέσως.

Η Ιωάννα Γιωτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έχει ζήσει στις ΗΠΑ, το Παρίσι και το Λονδίνο. Σπούδασε graphic design & product design and development for fashion industries στο University of the Arts, London και έχει διακριθεί με ελληνικά και διεθνή βραβεία διαφήμισης. Η οικογένεια και η φιλία έχουν πρώτη θέση στη ζωή της και αγαπά το διάβασμα, τα ταξίδια, τις τέχνες, το φαγητό και τη μαγειρική. Συλλέγει συνταγές από διαφορετικές κουζίνες από τότε που θυμάται τον εαυτό της και τις πειράζει για να πετύχει αυτό που εκείνη θεωρεί την τέλεια μπουκιά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.