ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ;
Είναι το πλύσιμο του ρυζιού μια αχρείαστη δουλειά στο μαγείρεμα, ή μήπως ένα απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της υγείας μας;
Ένα πρόσφατο ταξίδι στο Βιετνάμ με έκανε να καταλάβω την αξία του ρυζιού στους λαούς της Ασίας. Για την ακρίβεια, στη βιετναμέζικη κουζίνα –όπως και σε άλλες κουζίνες του κόσμου– το ρύζι αποτελεί τη βάση σχεδόν κάθε γεύματος, ενώ είναι πολύ πιθανό να δεις τους ντόπιους ακόμα και να ξεκινούν τη μέρα τους με αυτό.
Παράλληλα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως χρησιμοποιεί το ρύζι ως συστατικό στη μαγειρική, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ακόμη και στην ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική του, αφού το συναντάμε από το καλοκαιρινό ντοματόρυζο μέχρι την κλασική κοτόσουπα αυγολέμονο.
Γιατί πλένουμε το ωμό ρύζι;
Ένα ερώτημα που τίθεται ξανά και ξανά είναι το αν πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε. Αρχικά να πούμε ότι το πλύσιμο του ωμού ρυζιού μειώνει την ποσότητα του αμύλου το οποίο προέρχεται από τους κόκκους του – απόδειξη το θολό νερό που προκαλείται καθώς ξεπλένουμε την τροφή.
Το αν κάποιος θα πλύνει ή όχι το ρύζι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποικιλία, οι παραδόσεις ή οι τοπικές προειδοποιήσεις για την υγεία. Οι απόψεις, βέβαια, πολλές φορές διίστανται. Αρκετοί σεφ επιλέγουν να πλένουν το ρύζι με νερό όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν σε συνταγές που χρειάζονται έναν διαχωρισμένο κόκκο.
Ωστόσο, μια έρευνα έδειξε ότι η διαδικασία πλυσίματος δεν είχε καμία επίδραση στην κολλώδη (ή σκληρή) κατάσταση του ρυζιού, αντίθετα εκείνο που έπαιζε ρόλο στο πόσο κολλώδες θα είναι το τελικό αποτέλεσμα είναι η ποικιλία του.
Επιπλέον, για πιάτα που το άμυλο είναι απαραίτητο, όπως το ριζότο ή η ισπανική παέγια (φαγητά στα οποία θέλουμε ένα κολλώδες, κρεμώδες αποτέλεσμα), το πλύσιμο αποφεύγεται από τους επαγγελματίες.
Πλύσιμο για λόγους υγείας
Πολλές φορές πλένουμε το ρύζι προκειμένου να απομακρύνουμε τυχόν σκόνη, έντομα, μικρές πέτρες και τα κομμάτια του φλοιού που έχουν απομείνει από τη διαδικασία της αποφλοίωσης. Αν λάβουμε υπόψη και την ανεπιθύμητη είσοδο των μικροπλαστικών στη ζωή και τη διατροφή μας (ναι, έχουν εντοπιστεί και στο ρύζι), τότε έχουμε ακόμη έναν καλό λόγο να βάλουμε την τροφή κάτω από τρεχούμενο νερό, αφού έχει αποδειχθεί ότι το πλύσιμο μπορεί να καθαρίσει έως και το 20% των πλαστικών από το άψητο ρύζι.
Ωστόσο, το πλύσιμο ρυζιού δεν μπορεί να εγγυηθεί τα πάντα. Αν, δηλαδή, ελπίζετε ότι έτσι θα σκοτωθούν τυχόν βακτήρια, τότε κάνετε λάθος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο δεν έχει καμία επίδραση στην περιεκτικότητα του μαγειρεμένου ρυζιού σε βακτήρια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος σκοτώνουν ούτως ή άλλως όλα τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.
Να θυμάστε μόνο ότι επικίνδυνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν αν διατηρείτε το πλυμένο ή μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες. Γι' αυτό θεωρείται ένα από τα φαγητά που δεν πρέπει να μένουν ποτέ εκτός ψυγείου.
Ένας ακόμη λόγος
Επίσης, ίσως έχετε ακούσει ότι το πλύσιμο του ρυζιού βοηθάει στον περιορισμό της κατανάλωσης αρσενικού, ενός βαρέος μετάλλου που η συγκεκριμένη τροφή μπορεί να απορροφήσει από το νερό των πλημμυρισμένων αγρών στους οποίους καλλιεργείται.
Μια έρευνα έχει δείξει ότι το πλύσιμο μπορεί να απομακρύνει περίπου το 90% του βιο-προσβάσιμου αρσενικού, αλλά παράλληλα αποβάλλει μεγάλη ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του βαναδίου. Αν, βέβαια, το ρύζι προσφέρει στη διατροφή σας ένα μικρό ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών, μην φοβηθείτε να το πλύνετε καθώς δεν θα επηρεαστείτε σημαντικά από την απώλειά τους.