ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥ;
Το πλήρες γάλα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία σου που δεν γνώριζες, οπότε ίσως είναι καλύτερα να το επιλέγεις αντί για κάποιο γάλα με λιγότερα λιπαρά.
Στην προσπάθειά μας να περιορίζουμε τις θερμίδες και να ακολουθούμε μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή διατροφή, πολλοί από εμάς επιλέγουμε συσκευασμένα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Το γάλα είναι σίγουρα ένα από αυτά που μεγάλο μέρος των καταναλωτών επιλέγει στην εκδοχή «ελαφρύ», το οποίο μεταφράζεται ακόμα και σε 0% λιπαρά, αντί για το «πλήρες» που φτάνει τα 3,5% λιπαρά. Η διαφορά τους, δηλαδή, δεν είναι πολύ μεγάλη.
Το ίδιο ισχύει με τις θερμίδες: Ένα ποτήρι πλήρους γάλακτος υπολογίζεται στις 160 θερμίδες, ενώ το ελαφρύ (1,5-2% λιπαρά) δίνει 130 θερμίδες και το πλήρως αποβουτυρωμένο δίνει περίπου 85 θερμίδες.
Την ίδια ώρα, τόσο στο πλήρες όσο και στο ελαφρύ τα θρεπτικά συστατικά –πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη Β12 – διατηρούνται ίδια. Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, αυτά τα συστατικά κάνουν την κατανάλωση γάλακτος απαραίτητη, καθώς χάρη σε αυτά μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της υγείας των οστών, να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών και να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους.
Αφού λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά στις δύο εκδοχές παραμένουν ίδια ενώ οι διαφορές σε θερμίδες και λιπαρά είναι μικρές, γιατί να μην προτιμά κανείς το πλήρες; Αυτό το ερώτημα θέτει σε άρθρο η διατροφολόγος Allison Herries, η οποία παραθέτει 4 επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους που το πλήρες γάλα υπερέχει από εκείνα με λιγότερα λιπαρά.
Τι οφέλη έχει το πλήρες γάλα;
1. Μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο κάποιων ασθενειών
Σύμφωνα με έρευνες, το πλήρες γάλα μπορεί να μειώνει το κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η παχυσαρκία. Επιπλέον, συμβάλλει κατά της οστεοπόρωσης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, αφού δεσμεύει στο έντερο δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, όπως τα χολικά οξέα, εμποδίζοντάς τες να καταστρέψουν τη χλωρίδα του.
2. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα
Το πλήρες γάλα περιέχει πάνω από 400 λιπαρά οξέα, πολύ περισσότερα από όσα το ελαφρύ, πολλά εκ των οποίων είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Αν μάλιστα πρόκειται για πλήρες γάλα από αγελάδες που τρέφονται με φυσικό χoρτάρι, τότε έχει και περισσότερα ωμέγα-3, γνωστά για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, καθώς και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο κατατάσσεται στα ωμέγα-6 ακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρείται λιποδιαλυτικό. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία έχει βρεθεί να έχει ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες).
3. Το πλήρες γάλα ενισχύει την υγεία των οστών
Το πλήρες γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Ένα μόνο φλιτζάνι καλύπτει το 23% της ημερήσιας ανάγκης μας για ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανοργανοποίηση των οστών, δηλαδή τον καλό σχηματισμό τους.
Το γάλα ούτως ή άλλως παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες, φώσφορο και μαγνήσιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, ενώ το εμπλουτισμένο γάλα είναι καλή πηγή βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου.
4. Μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους
Παρόλο που το πλήρες γάλα είναι σχετικά υψηλότερο σε θερμίδες από το ελαφρύ, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ανασκόπηση ερευνών διαπίστωσε επίσης ότι σε σύγκριση με το ελαφρύ, η κατανάλωση πλήρους γάλακτος σχετίστηκε με 39% χαμηλότερο κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία.
Πώς γίνεται αυτό; Η Herries εξηγεί ότι το πλήρες γάλα επιβραδύνει την πέψη, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και αντικαθιστώντας τις θερμίδες από άλλα ροφήματα που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη. Επιπλέον, ορισμένα συστατικά όπως κάποια λιπαρά οξέα (π.χ. το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ και το βουτυρικό οξύ) μπορεί να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσουν την καύση θερμίδων.
Πότε δεν συνιστάται το πλήρες γάλα
Παρά τα σημαντικά οφέλη, η Herries δεν παραλείπει να αναφέρει ότι το πλήρες γάλα μπορεί να ενέχει και ορισμένους κινδύνους. Έτσι, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών η αυξημένη κατανάλωση πλήρους γάλακτος μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, νόσο Πάρκινσον και ακμή. Χρειάζονται, βέβαια, περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, αλλά τα άτομα που κινδυνεύουν από τα συγκεκριμένα προβλήματα ίσως έχει νόημα να μετριάζουν την κατανάλωσή του.
Επιπλέον, το πλήρες γάλα δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερόλη, αφού περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.