iStock

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ;

Το γάλα σόγιας είναι μια εξαιρετική εναλλακτική αν θέλεις να αντικαταστήσεις το αγελαδινό γάλα με μια καλή φυτική επιλογή. Μάθε γιατί και τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις.

Αν αναζητάς ένα φυτικό ρόφημα γάλακτος για να συνοδεύεις το πρωινό ή τον καφέ σου, το γάλα σόγιας αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για το μακροβιότερο φυτικό ρόφημα, αφού η παρασκευή του υπολογίζεται ότι ξεκίνησε στην Κίνα πριν από 2.000 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έγινε γνωστό μετά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, είναι ένα ρόφημα με ιδιαίτερη γεύση, καθώς προέρχεται από φασόλια σόγιας. Και συχνά εμπλουτίζεται με βανίλια ή σοκολάτα και ζάχαρη, συνεπώς αυξάνει σημαντικά τις θερμίδες του. Αν κανείς προσέχει το βάρος του, θα πρέπει να ελέγξει την ετικέτα του μπουκαλιού πριν το επιλέξει.

Σύμφωνα με μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο McGill, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να υποκαταστήσει κανείς το ζωικό γάλα, τουλάχιστον από θρεπτικής άποψης. Συνεπώς, δεν χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις στον καφέ σου.

Μάθε τα πάντα για το γάλα σόγιας
iStock

Πώς φτιάχνεται το γάλα σόγιας

Για να παρασκευαστεί το παραδοσιακό, κινέζικο γάλα σόγιας, οι σπόροι σόγιας πλένονταν και εμποτίζονταν όλη τη νύχτα σε κρύο νερό, ενώ στη συνέχεια αλέθονταν και με την προσθήκη επιπλέον νερού δημιουργούνταν ένας πολτός που έβραζε για να προκύψει το γάλα.

Στη σύγχρονη παρασκευή, η γεύση της σόγιας έχει περιοριστεί, καθώς τα ένζυμα απενεργοποιούνται με τη θέρμανση πριν διαλυθούν στο νερό (η γεύση των σπόρων αναπτύσσεται από τις ενζυμικές αντιδράσεις). Το υγρό που προκύπτει είναι υπόλευκο και έχει την ίδια πυκνότητα με το αγελαδινό γάλα. Στην πορεία μπορεί να αρωματιστεί, να γλυκαθεί ή να ενισχυθεί με μικροθρεπτικά συστατικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές φυτικό γάλα μετά το γάλα αμυγδάλου και ενδεχομένως το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα άλλα φυτικά γάλατα. Υπολογίζεται επίσης ότι η παρασκευή του είναι μακράν πιο επωφελής οικολογικά από αυτήν του αγελαδινού γάλακτος, που απαιτεί τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για να παραχθεί.

Μάθε τα πάντα για το γάλα σόγιας
iStock

Τα σημαντικά οφέλη που έχει το γάλα σόγιας

– Πρωτεΐνες

Το γάλα σόγιας είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για χορτοφάγους, αφού μόλις ένα ποτήρι περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεϊνών, σχεδόν όσο περιέχει και το αγελαδινό γάλα.

– Ω-3 λιπαρά οξέα

Το γάλα αυτό αποτελεί καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Είναι, λοιπόν, ιδανικό για άτομα που δεν καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα, αφού χάρη σε αυτό λαμβάνουν τα ω-3 που δεν θα λάβουν π.χ. από τα ψάρια.

– Σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα

Το γάλα σόγιας είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και φυλλικού οξέος. Μάλιστα, συνήθως εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε ζωικά τρόφιμα.

Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ακόμα κι αν δεν έχει εμπλουτιστεί με αυτό, το οποίο έχει βρεθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ακόμα, περιέχει ισοφλαβόνες, που έχει φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

– Λίγες θερμίδες

Το γάλα σόγιας έχει χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, όχι όμως συγκριτικά με άλλα φυτικά γάλατα. Ένα ποτήρι έχει περίπου 80 θερμίδες.

Μάθε τα πάντα για το γάλα σόγιας
Pexels Polina Tankilevitch

Υπάρχουν περιπτώσεις που το γάλα σόγιας πρέπει να αποφεύγεται;

Η σόγια είναι ασφαλής στην κατανάλωση, εφόσον κανείς δεν έχει αλλεργία σε αυτήν ή δεν υποφέρει από ευαισθησία στο στομάχι, οπότε μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, πρήξιμο και ναυτία.

Μελέτες μικρής κλίμακας προτείνουν η κατανάλωση σόγιας να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, γιατί είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη δράση και τα επίπεδα των οιστρογόνων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από μεγάλες, επίσημες έρευνες, οπότε καλό είναι η έγκυος να ακολουθήσει τις διατροφικές οδηγίες του γυναικολόγου της.

Τέλος, άλλες μελέτες αναφέρουν ότι η σόγια δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή. Αυτό αποτελεί, επίσης, μια γενίκευση. Όπως εξηγεί η ενδοκρινολόγος Dr. Ravali Veeramachaneni, «κάποιες μελέτες δείχνουν πως αν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα σόγιας ή πίνεις ένα μεγάλο ποτήρι γάλα σόγιας αμέσως πριν ή αφού πάρεις το χάπι του θυρεοειδή, η σόγια μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φαρμάκου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις σόγια όταν έχεις υποθυρεοειδισμό».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.