ΠΟΣΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ;
Αν θέλουμε να μειώσουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αρκεί να συμπεριλάβουμε ένα αβοκάντο στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο, λένε ερευνητές.
Το βρίσκουμε πλέον παντού: σε σαλάτες, σε σάντουιτς με τόνο, σε μους σοκολάτας, και φυσικά δεν ξεχνάμε τη μανία για αβοκάντο τοστ, που εκτόπισε κάθε άλλη επιλογή για brunch. Η αλήθεια είναι ότι το κρεμώδες αυτό φρούτο είναι σαν ελβετικός σουγιάς. Ένα πολυεργαλείο που πάει με όλα.
Όσο για τη διατροφική αξία του αβοκάντο; Η μία έρευνα μετά την άλλη φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά του οφέλη. Πρόσφατη δημοσίευση, μάλιστα, στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης υποστηρίζει την προστατευτική του δράση απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών
Όσοι καταναλώνετε ένα αβοκάντο την εβδομάδα, είστε ήδη ένα βήμα μπροστά από εμάς που δεν καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ η αντικατάσταση ορισμένων τροφών που περιέχουν κορεσμένο λίπος (π.χ. βούτυρο, τυρί, επεξεργασμένα κρέατα) με αβοκάντο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ή έτρωγαν σπάνια αβοκάντο. Επίσης, με τη βοήθεια στατιστικών μοντέλων, η αντικατάσταση μισής μερίδας μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένου κρέατος με την ίδια ποσότητα αβοκάντο σε καθημερινή βάση συσχετίστηκε με 16% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η σημασία της μελέτης
«Η μελέτη προσφέρει επιπλέον στοιχεία όσον αφορά την πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών φυτικής προέλευσης και τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, ένα σημαντικό συστατικό στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Lorena Pacheco, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Πρόκειται για ευρήματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην κλινική εφαρμογή, σημειώνει η ομάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση αβοκάντο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας και οι γιατροί μπορούν να το προτείνουν ως εναλλακτική, ώστε να αντικαταστήσει μέρος των πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά τροφών, μιας και πρόκειται για τροφή που οι περισσότεροι μπορούν να καταναλώσουν.
Κανένα τρόφιμο δεν θα δώσει τη λύση στο διατροφικό πρόβλημα της εποχής μας από μόνο του, αν δεν αποτελέσει μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Ωστόσο, «το αβοκάντο είναι δημοφιλές, διαθέσιμο και μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί σε γεύματα που καταναλώνονται στο σπίτι και στα εστιατόρια», τονίζει η Cheryl Anderson, καθηγήτρια επιδημιολογίας και κοσμήτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Ανθρώπινης Μακροζωίας του UC San Diego.